Pályázati felhívás tehetséges hallgatók mentorálására a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjában

a Semmelweis Egyetemen és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben
2024.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) 2021. szeptember 1-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával alakult meg, melynek célja az orvosbiológiai tudományokat magas szinten művelő kiemelkedő hallgatók anyagi és képzési támogatása egyetemi tanulmányaik során. A Semmelweis Egyetem (SE) és a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN KOKI) elkötelezett az orvosbiológiai tudományokat magas szinten művelni kívánó, kiemelkedő képességű hallgatók támogatásában, ezért 2021. novemberében az intézmény csatlakozott az NTA programjához és várja a hallgatók jelentkezését. A jelenlegi felvételi időszakban a SE-KOKI kutatócsoportjaiba legfeljebb 15 fő felvételére van lehetőség. A Program a következő években várhatóan jelentősen tovább bővül.

A Program sikerességében kiemelkedő szerepe van a mentorálást biztosító kutatóknak/oktatóknak, így az alábbi felhívás alapján várjuk új lehetséges mentorok (ún. Szent-Györgyi Mentorok) jelentkezését! A korábban a programba felvételt nyert Mentoroknak nem szükséges ismét pályázatot benyújtani.

A Szent-Györgyi Mentorokkal szemben támasztott követelmények:

  • PhD tudományos fokozat
  • preferáltan olyan aktív kutatási pályázat, amely a Mentor laboratóriumában zajló kutatási tevékenységet finanszírozó pályázati költségvetési forrást is tartalmaz
  • az elmúlt öt évben legalább egy olyan eredeti levelező szerzőségű publikáció, amely minimum 5-ös impakt faktorú és/vagy az adott tudományterület felső 10%-ába tartozó folyóiratban jelent meg (az utóbbi csak abban a kivételes esetben alkalmazandó, ha az adott tudományterületen nincsenek 5-ös impakt faktorú újságok)

A Szent-Györgyi Mentorok főbb feladatai:

  • lehetőséget nyújtanak a Hallgatóknak arra, hogy bekapcsolódjanak az általuk vezetett kutatócsoport tevékenységébe, biztosítják számukra a kutatási feltételeket
  • vállalják, hogy a személyesen is részt vesznek a Hallgatók képzésében, oktatják, vezetik a rájuk bízott tehetségeket
  • támogatják a Hallgatók tudományos kutatómunkája eredményeinek az egyetemi tanulmányok (osztott képzés esetén a BSc kezdetétől számított) 3. év végéig társzerzőként, az egyetemi tanulmányok végeztéig pedig első szerzőként való benyújtását egy SciMago Q1-es, legalább 3-as impakt faktorú nemzetközi folyóiratba
  • előadásokkal és neves külföldi kollaborációs partnereik (nemzetközi mentorok) meghívásával aktívan részt vesznek az NTA ösztöndíjasainak szervezendő szeminárium sorozatban (a nemzetközi mentorok utazási- és szállásköltségeit az NTA fedezi)
  • felkérésre részt vesznek és előadást tartanak az NTA rendezvényein, különös tekintettel a tavaszi és őszi Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozóira

A mentorálással kapcsolatos további feltételek:

  • egy Szent-Györgyi Mentornak legfeljebb két mentorált hallgatója lehet
  • a Szent-Györgyi Mentorok mentorálási feladataikat részben megoszthatják egy általuk megnevezett junior mentorral (a junior mentoroknak PhD fokozattal kell rendelkezniük, de nem szükséges teljesíteniük a Szent-Györgyi Mentorokkal szemben állított további követelményeket)

A Szent-Györgyi Mentorok főbb juttatásai és azok feltételei:

  • tevékenységük ellátásáért megbízási díj illeti meg őket, amelynek mértéke mentorált hallgatónként bruttó 150 000 Ft/hó
  • a megbízási díj egy részének kifizetése a vállalt feladatok és feltételek (kézirat benyújtása, hallgatói beszámoló elfogadása, stb.) teljesítéséhez kötött
  • a megbízási díj az adott hallgató junior mentorával részben megosztható

A programba való bekerülés mindaddig nem von maga után kötelezettséget, ameddig az érintett Mentor nem rendelkezik mentorált Hallgatóval. Hallgató fogadása esetén biztosított további juttatásokról az NTA SE/KOKI szakmai vezetőjétől kérhet tájékoztatást.

Az NTA képzési programjáról további információt a http://www.edu-sci.org/ oldalon olvashatnak.

Jelentkezésüket a fenti feltételek alapján, az önéletrajzuk, az aktív kutatási támogatásaik és az elmúlt öt évben megjelent legjobb öt eredeti levelező szerzős közleményük paramétereinek (impakt faktorral együtt) beküldésével 2024. szeptember 30. napig a se@edu-sci.org e-mail címre várjuk.

A képzési program koordinálását és a megbízási díj folyósítását a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány végzi a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

Amennyiben komolyan érdeklődik a kiemelkedő orvosbiológiai/humán élettudományi kutatásokat végző hallgatók mentorálása iránt és a fentieknek mindenben megfelel, akkor jelentkezését örömmel várjuk!

A programmal és a jelentkezéssel kapcsolatban érdeklődni lehet:

NTA – Képzési Iroda

E-mail: se@edu-sci.org

Budapest, 2024. szeptember 06.

                        Dr. Varró András                                                 Dr. Hegyi Péter
                     a Kuratórium elnöke                                             programigazgató

Dr. Rakonczay Zoltán
egyetemi képzési igazgató

                        Dr. Mócsai Attila                                                Dr. Dénes Ádám
                  NTA-SE szakmai vezető                                 NTA-KOKI szakmai vezető