Betűméret: A A A

Milyen vizsgálatot kérjünk HUS-gyanú esetén?

HUS klinikai diagnózis esetén először a D+HUS, P-HUS és aHUS közötti gyors különbségtétel érdekében indokolt vizsgálatokat végezni.

A D+HUS alátámasztására alkalmas módszerek lehetnek a kórokozó kitenyésztése székletből és a toxin kimutatása (OEK-ban elérhető vizsgálat). Lehetőség van továbbá a kórokozó specifikus LPS (O157LPS) ellenes szerológiai válasz vizsgálatára, melyet laboratóriumunkban végzünk.

A P-HUS alátámasztására alkalmas vizsgálat a direkt Coombs teszt és a szérum neuraminidáz aktivitás meghatározása.

Amennyiben a legvalószínűbb diagnózis atípusos HUS, indokolt a részletes komplement kivizsgálással folytatni a diagnosztikát. Ennek részét képezi az alap komplement profil (C3, C4, CH50 és Alternatív reakcióút összaktivitás (WIE-ALT)) majd az egyes potenciálisan érintett faktorok (H faktor, I faktor, B faktor) szérumszintjének meghatározása, valamint az autoimmun forma vizsgálata az anti-H faktor és anti-B faktor IgG meghatározásával. Amennyiben kóros eltérés mutatkozik a komplement meghatározások során (leggyakrabban alacsony C3 szint és csökkent alternatív reakcióút aktivitás) és/vagy a klinikai kép megfelel aHUS-nak, indokolt molekuláris genetikai vizsgálatokat végezni a lehetséges mutációk, rizikó-haplotípusok és kópiaszám polimorfizmusok meghatározására.

Mintaküldés: Semmelweis Egyetem Budapest, III. sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium
Kútvölgyi Klinikai Tömb, Rendelőintézet, III. emelet, Kutatólaboratórium
1125, Budapest Kútvölgyi út 4.
Tel: +36-1-3251481 vagy 3251379
F ax:+36-1-2253899
E-mail: prohoz@kut.sote.hu

Fogadási idő: hétfőtől-péntekig 8-14 óráig. Akut esetben telefonos megbeszélés alapján a jelzett időn kívül is fogadunk mintát.

SE felhasználóknak: a vizsgálatkérő lap kódja KKKUVIZS

Mintavétel (ld. részletesen itt): A vizsgálatokhoz egy cső natív (piros kupakos), egy cső citrátos (kék kupakos) és egy cső EDTA-val alvadásgátolt (lila kupakos) vér szükséges, melyet a mintavétel napján kell a fenti helyre eljuttatni. Amennyiben erre nincs lehetőség a csövek centrifugálása után a szeparált savót/plazmát és a lila kupakos csőben visszamaradt sejteket -20 C°-ra kell fagyasztani, és így tárolni. A fagyasztott mintákat jég között/ hűtve kell szállítani a laboratóriumba.

A nem megfelelően tárolt és szállított mintákból a vizsgálat nem végezhető el!