Mintaküldés

Vizsgálati minta küldése:

Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Kutatólaboratórium
1088 Budapest, Szentkirályi u. 46, A épület, 1. emelet
Telefon: munkaidőben 06-30-016-4194 (labor), 06-30-016-4195 (iroda),
ügyeleti időben +36-20-825-0962 (Dr. Prohászka Zoltán)
E-mail: prohaszka.zoltan@med.semmelweis-univ.hu, sinkovits.gyorgy@med.semmelweis-univ.hu

Mintafogadási idő: Hétfőtől-péntekig 8-14 óráig.
Akut esetben telefonos megbeszélés alapján a jelzett időn kívül is fogadunk mintát.

Vizsgálatkérő lap kódja (SE felhasználóknak): KUTL

Mintavétel és szállítás (részletes tájékoztató):
A vizsgálatokhoz egy cső natív (piros kupakos), egy cső citrátos (kék kupakos) és egy cső EDTA-val alvadásgátolt (lila kupakos) vér szükséges, melyet a mintavétel napján kell a fenti helyre eljuttatni. Amennyiben erre nincs lehetőség, a csövek centrifugálása után a szeparált savót/plazmát és a lila kupakos csőben visszamaradt sejteket -20 C°-ra kell fagyasztani, és így tárolni. A fagyasztott mintákat jég között/ hűtve kell szállítani a laboratóriumba.

A nem megfelelően tárolt és szállított mintákból a vizsgálat nem végezhető el!

A mintavételt lehetőleg a plazmakezelés megkezdése előtt kell levenni, ha ez nem lehetséges, a megelőző plazma- (plazmaferezis vagy friss fagyasztott plazma infúziója), illetve immunszuppresszív kezelés tényét, idejét és dózisát a kérőlapon jelölni kell!

Eredményközlés

Az eredmények közlése:

Amennyiben nincs egyéb kérés, a vizsgálatok eredményei a laboratóriumi informatikai rendszeren keresztül az EESZT-be kerülnek feltöltésre azok szöveges értékelésével és véleményezésével együtt.

Amennyiben a kezelőorvos igényli, az általa megadott e-mail-címre írásos leletet küldünk, amely tartalmazza a laboratóriumunkban végzett (korábbi és jelenlegi) vizsgálatok eredményeit és ezek értékelését és véleményezését. (Elsősorban gondozott betegek esetén javasolt.)

Sürgős vizsgálatkérés kapcsán történt telefonos megkeresés esetén az ADAMTS13-aktivitást telefonon is közöljük, amint lehetséges.

Sürgős vizsgálat, pl. akut beteg első vizsgálata (és előzetes telefonos értesítés) esetén az ADAMTS13 aktivitás mérését 24 órán belül elvégezzük, és az eredményt telefonon közöljük.
Egyéb esetekben, pl. ismert beteg kivizsgálása, ill. gondozott beteg ismételt vizsgálata esetén a fenti leletek közlése 1 héten belül történik.
Az ADAMTS13-ellenes antitestek kimutatása keveréses vizsgálattal sürgős esetben 2 napon belül, egyébként 2 héten belül várható.
Genetikai vizsgálatot csak az örökletes TTP megalapozott gyanúja esetén végzünk. Ebben az esetben a genetikai lelet közlése 2 hónapon belül várható.