a Semmelweis Egyetem
18 nap
13 óra
0 perc
31 mp

A jubileumi év folyamán a 250 éves Semmelweis Egyetem Semmelweis Egészség Napok néven interaktív, népegészségügyi tematikájú programsorozatot indít a nagyközönség részére. 2019. szeptember és 2020 júniusa között összesen tíz alkalommal: öt pénteki és öt szombati programon vehetnek részt az érdeklődő laikusok, családok, hallgatók, egyetemi munkatársak, magyar és külföldi vendégek.

A szombati rendezvények egy-egy szűkebb szakterületre fókuszálnak, így minden második hónapban lehetőség nyílik személyesebb hangvételű tanácsadásra a résztvevő szakorvosokkal és szakdolgozókkal, valamint egészségügyi szűrésekre is jelentkezhetnek az érdeklődők. A szintén kéthavonta jelentkező pénteki programokon a család minden tagjának, a legkisebbtől az idősebbekig kínálunk egy-egy adott témakör köré csoportosított bemutatókat, interaktív programokat, előadásokat, valamint szűréseket. 

Semmelweis Egészség Napok 2019/2020

SZOMBAT – 2019. szeptember 14.
Semmelweis Egészség Napok 1. – Mentálhigiénés nap

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • a mentálhigiénés népbetegségek korai felismerése
 • hogyan kérhetünk segítséget, kihez forduljunk?
 • kezelési lehetőségek

Helyszín: Elméleti Orvostudományi Központ (1094 Tűzoltó utca 37/47.)

Részletes program:

A programokra előzetes regisztráció szükséges! (A regisztrációról részletek később). A program ide kattintva letölthető PDF formátumban.

PROGRAM

IDŐPONT

LEÍRÁS

Agyhullámok tengerén

10:00

 

13:00

A Pszichiátria és Pszichoterápiás Klinikán intenzív és szerteágazó kutatási tevékenység folyik a pszichiátriai betegségek megértésének céljával. Kutatásaink egy részében elektrofiziológiai (EEG) módszert használunk, mely az agy bioelektromos aktivitásának mérésén keresztül nyújt információt az adott vizsgálati helyzetben. Előadásunk során bemutatjuk és érthetően elmagyarázzuk az EEG vizsgálat menetét, előzetes eredményeinket. A társas interakció vizsgálatára kifejlesztett feladathelyzetünket a résztvevők is kipróbálhatják.

Érzelmeink hálójában

11:00

 

16:00

Vannak, akik számára nem okoz nehézséget az érzelmeik kifejezése, míg másoknak komoly kihívást okoz. Az ezzel kapcsolatos kifejezésmódok részben öröklöttek, de jelentős részüket tapasztalati úton sajátítjuk el környezetünkkel való interakciók során, az életünk során minket ért hatások alapján. Emiatt ezen képességünk fejleszthető is. Az érzelmeink verbális és nonverbális kommunikálása alapja a hatékony társas viselkedésnek, a pozitív önértékelés kialakulásának. A csoportunkon elsősorban az érzelemkifejezéssel, ezek nehézségeivel és megoldási stratégiáival foglalkozunk játékos formában.

Do(l)gos segítőink, avagy mi fán terem a terápiás kutya?

10:00

 

16:40

A gyakorlati bemutató során a résztvevők számára élmény-alapú betekintést nyújtunk a terápiás kutyák munkájába. A program során asszisztensünk a klinikán dolgozó terápiás kutya, Zsebi.

Sch hozzátartozói csoport

10:35

A szkizofréniában szenvedő páciensek hozzátartozóinak pszichés támogatása kiemelt jelentőséggel bír. A műhelybeszélgetésre az érintett hozzátartozókat és a téma iránt érdeklődőket egyaránt várjuk, célunk, hogy Klinikánk hozzátartozói csoportjának működésébe betekintést nyújtsunk. A csoport tematikáját tekintve rugalmas, a résztvevők igényeihez alkalmazkodva edukatív, tanácsadó, szupportív elemeket tartalmaz.

Önismereti csoport

12:25

Az önismeret fejlesztése fontos önmagunk és környezetünk jobb megértéséhez, ami által javulhatnak kapcsolataink és érzelmi teherbíró képességünk. Önismereti csoportunkban alapvetően beszélgetős formában, személyes példákon alapuló gyakorlatokon keresztül fogunk foglalkozni érzésekkel és ezeket alakító gondolatokkal.

Demencia hozzátartozói csoport

15:35

A neuropszichiátriai betegségben (demencia, depresszió) szenvedő időskorú páciensek hozzátartozóinak pszichoszociális támogatása a demencia minden szakaszában jelentőséggel bír. A műhelybeszélgetésre az érintett hozzátartozókat és a téma iránt érdeklődőket egyaránt várjuk, célunk, hogy Klinikánk Memória Szakambulanciájához kapcsolódóan létrejött hozzátartozói csoportunk működésébe betekintést nyújtsunk. A csoport tematikáját tekintve rugalmas, a résztvevők igényeihez alkalmazkodva edukatív, készségfejlesztő, tanácsadó, szupportív elemeket tartalmaz

Mozgás- és táncterápia

17:10

A kapcsolatteremtés és érzéseink kifejezésének legfontosabb eszköze – a szavakon túl – a mozgás és a gesztusok. A foglalkozáson ennek az eszköztárnak lehetőségeit fedezzük fel játékos gyakorlatokon keresztül. A szabad mozgáshoz kényelmes ruha viselése javasolt.

Gyógyító kreativitás – hogyan is működik egy művészetterápiás csoport?

18:30-20:30

A résztvevők bepillantást nyerhetnek a Katarzisz Komplex Művészetterápia Módszerébe, ráhangolódhatnak a természetre, valamint az évkörön belül az “itt és most”-ra, a nyár-ősz fordulójára, s annak lelki üzenetére; emellett a különféle eszközökkel történő alkotás örömén túl megtapasztalhatják az alkotás szerepét az önismeretük fejlődésében és a kibontakozásukban.

A szorongáscsökkentés, stresszkezelés önsegítő technikái

11:30

A résztvevők betekintést kapnak a Williams Életkészségek (WÉK) stresszkezelő programba, melyet 2004 óta alkalmazunk nagy
sikerrel Magyarországon. Szempontokat kapnak, hogyan tudatosíthatják saját stresszforrásaikat. Megismernek több egyszerű technikát a negatív érzelmek, gondolatok kezelésére. Kipróbálhatnak rövid relaxációs módszereket. Bővebb információ a WÉK programról: www.eletkeszsegek.hu

„Elmegyek, elmegyek…” A külföldre költözés élményvilága – saját élményként vagy itthon maradó hozzátartozóként

12:30

Sokan gondolkodnak azon, hogy érdemes lenne külföldön szerencsét próbálni, kedvezőbb körülmények között munkát vállalni, de kevesen vannak felkészülve arra, hogy mindez mivel jár. Ha a folyamatot jobban ismerjük, megalapozottabb döntést tudunk hozni! Az itthon maradt hozzátartozóknak is nagy segítséget jelenthet, ha egy kicsit megérthetik, megsejthetik, hogy milyen folyamatot él át a külföldre költöző vagy már kiköltözött hozzátartozó. A saját élmények megosztására is lesz lehetőség!

Ölelj át! Hét lépés a közelség megtapasztalásához a párkapcsolatban

10:30

A műhelyben betekintést nyerhetünk az érzelemfókuszú párterápiás módszerrel működő “Ölelj át!” programba. A program alapvetése szerint az elkötelezett párkapcsolatban élő párok közti hosszú távú szerelem nem csupán lehetséges, hanem születésünknél fogva mindannyiunkat megillető jog, és hogy jobb és erősebb emberekké válunk, ha biztos menedéket és támaszt találunk a szerelmünk karjaiban.

Kiégés vagy flow?

16:00

Ha úgy érzi, belefáradt a munkájába, és egyre kevésbé van kedve ahhoz, amit csinál, akkor lehet, hogy Önt is veszélyezteti a kiégés. A kiégés folyamata azonban felismerhető, megelőzhető, kezelhető, akár munkahelyváltás nélkül is. Kiscsoportos műhelyünk fókuszában a munkahelyi jóllét áll. A résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy felmérjék saját munkahelyi érzelmi állapotukat, és megfogalmazzák az első lépéseket annak érdekében, hogy munkahelyük igazán az alkotás és a fejlődés helye lehessen.

Gyógykutya a rendelőben – állatasszisztált terápia

18:30-20:30

Hogyan segíthet egy kutya a lelki problémák esetén? Azon túl, hogy a jelenléte nyugtató hatású, csinál-e bármi mást? Mi történik akkor, ha valaki fél a kutyáktól? Vajon milyen lehet a kutyának ez a fajta munka? Az interaktív csoporton a saját élmény mellett a felmerülő kérdésekre is kereshetünk választ Aldoval, a terápiás kutyával.

Meseterápia

10:00

 

Zeneterápia

11:30

 

Kamasz önismeret: szabad asszociáción alapuló önismereti elemeket tartalmazó beszélgetés vezeti:

16:00

 

Digitális házirend a családban

10:30

Digitális eszközeink, amik megkönnyíthetik munkánkat és családi életünket, konfliktusforrásként is jelen vannak és befolyásolják családi kapcsolatainkat. Ki-mikor-milyen digitális eszközt használ és milyen céllal? Hogyan alakulnak offline és online családi szokásaink? A beszélgetés során azzal foglalkozunk, hogy miként tudjuk ezeket előremutató módon és az igényekhez szabva a közösen átbeszélni, kialakítani családunkban.

Szexuális nevelés a családban

12:00

Az előadáson / workshopon végigvesszük a gyermekek családban történő szexuális nevelésének legfontosabb kérdéseit.
Az egészen kis gyermekektől a serdülőkorig követjük nyomon a folyamatot.

Aktív idősödés és lelki egészség

16:00

Az interaktív beszélgetés során az idősödés kihívásairól és értékeiről gondolkodunk. „Körbejárjuk” az aktív idősödés útját, és a benne rejlő távlatok fényében beszélgetünk az időskori lelki egészség-védelemről.

Egyedül nevelem – mentális támogatás a hétköznapokban

12:00

Beszélgetés azokról az élethelyzetekről, kérdésekről amik az egyszülős családokat foglalkoztatják, amiket őket kiemelten érinthetik. Hogyan is van egy szülő ebben a helyzetben, és hogy van egy gyerek? Az anyagi és praktikus támogatások mellett mi lehet segítség? A résztvevők kérdéseit, gondolatait várom szeretettel! Hegedüs Réka

De nehéz az iskolatáska! – miben tud segíteni az óvodai/iskolai szociális segítő?

10:30

Az újonnan bevezetett óvodai /iskolai szociális segítő szerepét, feladatait még nem nagyon ismerik sem a gyerekek és szüleik, sem a pedagógusok, de a társszakmák képviselői. Interaktív formában egy kis ízelítőt szeretnénk adni erről a fontos és új szerepkörről, hogy minél többen megismerjék a szociális segítőket, akik számára is a gyermek első!

Memória pult

10:00

Demenciák formáiról, rizikótényezőiről, genetikai hátteréről és tüneteiről adunk tájékoztatást. Standunkon a rendezvény teljes ideje alatt várjuk az érdeklődőket!

ADHD pult

10:00

Az ADHD kezelési lehetőségeiről adunk folyamatos tájékoztatást.

Ébredések Alapítvány pultja

10:00

A közösségi pszichiátriai ellátásról nyújtunk információt,

„Művészettel a gyógyításért” Művészeti és Antistigma érzékenyítő program

10:00

A pszichés zavarok kezelésében, a lelki egészség helyreállításában kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik, gondolataik kifejezésére, ami hozzájárul a lelki betegséggel élők önértékelésének erősítéséhez. Ez az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia megerősödését, és új szemlélet kialakulását a pszichés zavarokkal élő emberek irányába.

Komolyzenei koncert

11:00

szervezés alatt

Könnyűzenei koncert

16:00

szervezés alatt

Kiállítás

10:00

Az art brut művészek alkotásainak a kiállítása azonnal magával ragadja a belépő látogatót, a képek annyira különösek, mint amennyire felemelőek is. A lelki szenvedések megrendítően őszinte és bátor ábrázolásai együttérzést és csodálatot váltanak ki a szemlélőből, a földöntúli örömök kifejeződései pedig kifejezett örömérzést tudnak kiváltani a nézőből.

„Azt hiszem jó lenne elmondani valakinek, hogy…”

10:00-14:00 óra között (félóránként 1 fő/szakember)

A mentálhigiénés segítő beszélgetés során képzett szakemberek várják a hozzánk forduló embereket, akik valamilyen élethelyzeti, életvezetési nehézséggel, érzelmi elakadással küzdenek. A segítő találkozásban lehetőség nyílik az erőforrások mobilizálására és esetleg egy új egyensúly megtalálására, ami segítheti a pszichés jóllét javulását.

Mentálhigiéné Intézet kihelyezett stand

10:00-18:00

A Mentálhigiéné Intézet kihelyezett standjánál az érdeklődők találkozhatnak munkatársainkkal, megismerhetik munkánkat és képzéseinket, megvásárolhatják kiadványainkat.

Figyelmetlen felnőttek: az ADHD felismerése és kezelése felnőttkorban

10:00

Az egykor kizárólag gyermekkori kórképnek tartott figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar (ADHD) tünetei gyakran felnőttkorban is jelentős nehézségeket okoznak. Sőt, a népszerű hiedelem ellenére („Hagyjuk, majd kinövi!”) egyes tünetei sokszor a felnőttkorba lépve kezdenek el csak igazán nagy gondot jelenteni. Felismerése sokszor nehéz a számos más mentális és testi betegséggel nagymértékben átfedő tünetei miatt, pedig a megfelelő terápia segíthet megelőzni a szövődményes életvezetési, mentális és egészségi problémákat.

Rehabilitáció a pszichiátriában

10:45

A pszichiátriai betegségek többsége hosszan tartó, krónikus betegség, melyek jellemzően maradványtünetekkel gyógyulnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegség következtében egyes személyiségfunkciók károsodhatnak, vagy teljesen kiesnek. A pszichiátriai rehabilitáció során ezek kiesett funkciók visszaépítése történik. Klinikánkon működő nappali kórházban a súlyos mentális zavarral élő személyek hosszabb távú terápián kívül nem tartós rehabilitációs programban részt vevő, mentális zavarral élő klienseket is fogadunk kéthetes szocioterápiás csoportokra.

Antitestek és pszichózis

11:30

Az anti-NMDAR encephalitis egy újonnan felfedezett autoimmun betegség, amely az esetek többségében pszichiátriai tünetekkel kezdődik. Mivel a kezelés alapvetően eltér az egyéb eredetű pszichotikus állapotok terápiájától, a korai diagnózis kulcsfontosságú. Klinikánkon az első pszichózis miatt hospitalizált betegeket egy kutatás keretében szűrjük NMDA receptor ellenes antitestekre, illetve mintáikat fagyasztva tároljuk. Elképzelhető, hogy más pszichiátriai kórállapotok hátterében is jelenleg még nem ismert autoimmun folyamatok állhatnak, amelyek szélesíthetik a terápiás alternatívákat.

Trendi-e még mesét mondani? Az okoseszközök korai használatának hatása a gyermekek fejlődésére.

12:15

 

A gyermekkori félelemtől a szorongásig.

12:30

 

Krónikus beteg gyermek a családban.

12:45

 

Kamasz a családban.

13:00

 

Válás előtt, közben, után. Hogyan segítheti a szülő gyermekét?

13:15

 

Autizmus spektrum zavar korai felismerése.

13:30

 

Meddig oké, hogy mozgékony a gyerkőc? A figyelemhiányos hyperaktivitásszavar (ADHD)

15:30

 

Bántalmazás és fenyegetettség – a pincétől a padlásig

15:45

 

Kamaszkor vagy valami több?

16:00

 

Elvan a gyerek ha videojátszik…. Beszélgetés a videojátékokról

16:15

 

Eleget alszik? (És Ön?) – Alvás és alvászavarok gyermekkorban

16:30

 

A gyakori hasfájás pszichoszomatikus okai

16:45

 

Bemutatkozik a forenzikus munkacsoport

17:00

Az előadás betekintést nyújt az igazságügyi (forenzikus) pszichiátria területére. Milyen esetekben veszi igénybe egy bíróság igazságügyi elmeszakértő segítségét? Erre és más kérdésekre is választ kaphatunk az előadásban.

Klinikai pszichológiai diagnosztikai módszerek

17:45

A mentális zavarok, pszichés problémák esetében nagy jelentősége van a korai felismerésnek és a hatékony beavatkozásnak, melyhez segítséget nyújthatnak a pszichológiai vizsgálatok. A különféle pszichodiagnosztikai eljárások segítenek a tünetek hátterének, eredetének pontos feltérképezésében, a differenciáldiagnosztikai kérdések megválaszolásában, továbbá fontos információkkal szolgálhatnak a terápia tervezéséhez, és hatékonyságának monitorozásához. Az előadás rövid összefoglalót ad pszichodiagnosztikai módszerekről és alkalmazhatóságukról.

Pszichiátria a 21. században Magyarországon és a nagyvilágban

10:00

Napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi a mentális egészség témakörét, hiszen lelkiállapotunk nagymértékben meghatározza mindennapi életminőségünket. Szeretettel várunk előadásunkon, ahol Dr. Réthelyi János egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Igazgatója mutatja be a mentális betegségek világát, és választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan tud a modern pszichiátriai ellátás megfelelni a XXI. század kihívásainak.

Bemutatkozik az Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ

10:30

A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetével együttműködve jött létre az Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ, ahol mentálhigiénés ellátást (segítő beszélgetés), lelkigondozást, pár-és családterápiás ellátást, laktációs szaktanácsadást és mediációt biztosítunk a hozzánk fordulók számára. A központ a segítők továbbképzésében, új módszerek meghonosításában is elkötelezett. Bemutatkozik központunk: az elérhető szolgáltatásokról lesz szó, ahova várunk minden kedves érdeklődőt, aki szívesen hallana ezekről, akár magánemberként, akár szakemberként.

Idősödés, feledékenység, demencia

10:50

A memóriazavarral járó betegségek legfontosabb formáiról, azok tüneteiről ill. az ezzel gyakran társuló időskori pszichiátriai állapotokról lesz szó. Elsősorban Alzheimer-betegség, agyi vérkeringési zavarokhoz társuló tünetek, központi idegrendszeri elfajulásos betegségek, ezekhez társuló gondolkodási, hangulati és egyéb viselkedésbeli tünetek tárgyalására törekszünk. Emellett bemutatjuk ezen betegségekkel kapcsolatosan a klinikánkon elérhető ellátási formákat is.

Pszichózisok

11:30

A pszichózisokkal kapcsolatban számos tévhit él az emberek fejében, amelyek néha éppúgy nem a valóságon alapulnak, mint az érintettek fejében lévő képzetek. Az előadásunk célja a szkizofrénia és egyéb pszichózissal járó kórképek reálisabb bemutatása, izgalmas, közérthető formában.

Korlátozó intézkedések a pszichiátriai gyakorlatban

12:15

Mikor van szükség korlátozó intézkedésekre, és mik azok? Az előadás betekintést nyújt az akut pszichiátria ellátás gyakorlatába és jogszabályi hátterébe.

Cirkadián ritmus

13:00

Az előadás betekintést nyújt az alvás- ébrenléti állapotok váltakozásába, ennek élettani jelentőségébe.

Személyiségzavarok

15:35

A személyiségzavar a népesség jelentős részét érintő, sokszor felismeretlenül és kezeletlenül egy életen át tartó állapot, mely következményeként csökkenhet a munkateljesítmény és jelentősen romolhat a kapcsolatok minősége. Az előadáson kiemelten lesz a borderline személyiségzavarról.

Hogyan működik a pszichoterápia?

16:20

Az előadás betekintést nyújt a gyógyító beszélgetés, a pszichoterápiák elméleti és gyakorlati működésébe.

Hangulatzavarok

17:05

A hangulatzavarok a leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartoznak. A kezeletlen depresszió tartós szenvedést okoz az érintetteknek, ezen felül sokszorosára növeli az öngyilkossági rizikót. A terápiarezisztens depresszió hátterében az esetek jó részében fel nem ismert bipoláris betegség állhat, ezért különösen nagy jelentőségű a pontos diagnózis. Az eddig alkalmazott terápiás lehetőségeken kívül az utóbbi években új alternatívák terjedtek el a klinikumban a hangulatzavarok gyógyszeres és eszközös kezelése terén, amelyek említésre kerülnek az előadásban is.

Ki mit veti ágyát úgy alussza…? Alvás, álom, biológiai ritmusok és egészség

09.00-10:00

Meddig bírjuk ki kialvatlanul? Alárendelhetjük-e alvásunkat a céljainknak? Elárulnak-e rólunk valamit az álmaink? Hizlal-e a kialvatlanság? Az előadásban közérthető, interaktív formában beszélünk az alvás és álom jelentőségéről a kreativitásban, mindennapi életünkben és az egészség megőrzésében.

„Kinek bánatában, fájdalmában megszakad a szíve…” Pszichokardiológia a mindennapokban

 

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy az intenzív negatív érzelmi állapotok, a tartós nagyfokú stressz növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát; szerepet játszik a komplikációk (pl. rosszullétek, szívinfarktus) megjelenésében, az életminőség romlásában, az idő előtti halálozásban. Ezért kiemelten fontos a szívbetegek számára a stressztűrő, stresszkezelő képességük fejlesztése. Az interaktív előadás bemutatja az érzelmi reakciók és a testi tünetek közötti összefüggéseket és a stresszcsökkentés lehetőségeit.

Vágytakaró. Szexualitás a
házasságban.

19.00-20.00

Nászéjszaka, mézeshetek – a házasságok elején még szenvedély fűti a férfit és a nőt is. Aztán ahogyan férjként és feleségként, majd apaként és anyaként élnek együtt, éveken-évtizedeken át, a tűz csitulhat, vagy akár ki is hunyhat. Ennek a következménye pedig gyakran házasságon kívüli kapcsolat vagy válás lehet. Hogyan lehetne ezt megelőzni? Hogyan őrizhető meg a házasságban a vágy? Hogyan válhat az intimitás a házasságok megerősítőjévé? Az előadás ezekre a kérdésekre keres válaszokat.

A kiégés megelőzése a szakmai és a családi életben

14.00

A kiégés fogalma napjainkban egyre több szakmai és személyes fórumon jelenik meg, mint lelki egészségünket veszélyeztető tényező. Pál Ferenc előadásában megismerhetjük a kiégés szempontjából veszélyeztető életmódbeli magatartásokat, a megelőzés és a kiégés kezelésének gyakorlati lehetőségeit.

PÉNTEK – 2019. október 4. 15.00 – 22.00
Semmelweis Egészség Napok 2. – Egészségtudomány a mindennapokban

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • helyes táplálkozás; allergének és a táplálkozás
 • optometristák által végzett szűrés
 • mozgásszervi betegségek – gyógytorna, közös torna
 • mentő-bemutató
 • újszülött gondozás (gyakorlati bemutató, pl. hőmérőzés, köldökcsonk ápolás)

Helyszín: Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar – 1088 Budapest, Vas u. 17.

Részletes program:

A programokra előzetes regisztráció szükséges! (A regisztrációról részletek később). A program ide kattintva letölthető PDF formátumban.

PROGRAM

IDŐPONT

LEÍRÁS

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitásfejlesztés

15.00

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitás-fejlesztés lényege az aikido együttműködést igénylő páros és egyéni gyakorlatainak átfordítása nonverbális kommunikációs tapasztalattá. A gyakorlatok egyszerűek, de együttműködést igényelnek, segítenek megtapasztalni a kommunikációban szükséges figyelmet, koncentrációt, természetes dominanciát és a vezetés engedését, a gyors helyzetértékelést. A gyakorlatok természetessége megkönnyíti a tapasztalatok kommunikációs tréning-feladatokba való megélését és tudatosítását.

Apák helye a családi rendszerben

15.00

Interaktív előadás az apák helyéről.

Hétköznapi szenvedélyek, szenvedélyek a hétköznapokban

15.00

Interaktív előadás és csoportfoglalkozás a szenvedélyek kialakulásáról, működéséről, lehetséges megelőzéséről.

Az alsó végtagi érszűkület korai felismerésének jelentősége

15.00

Az érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakorisága a vezető halálokok és a rokkantság tényezői között is egyre jelentősebb helyet foglalnak el. A program célja, hogy a látogatókkal megismertessük az egyik leggyakoribb érrendszeri megbetegedés; az alsó végtagi érszűkület tüneteit és rizikófaktorait, valamint a megelőzés lehetőségeit, a diagnosztikáját és a kezelési módszereket. Egy rövid előadás után az érdeklődők érszűkületi rizikó kérdőív kitöltetése után megismerhetik a Doppler-index (boka-kar index) mérés lényegét és saját élményt is szerezhetnek egy rizikómentes szűrés kivitelezése során.

Megszületett a gyermekem! Hogyan tovább? Gyakorlati segítség a csecsemő gondozásához

15.00

Megszületett a gyermekem. Hogyan gondoskodjam róla? Mire figyeljek? Hogyan ápoljam a bőrét? Hogyan pelenkázzam? Gyakorlati bemutatás leendő szülőknek, fiataloknak. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, de kismamáknak és családtagjainak, érdeklődő fiataloknak, hallgatóknak kiscsoportos beszélgetés keretében is. Demonstrációs babáink segítségével megmutatjuk, sőt az érdeklődők ki is próbálhatják a gyermek körüli ellátási feladatokat.

Az vagy, amit megeszel – Testösszetétel analízis és étrendi tanácsadás

15.00

A látogatók a program során először testösszetétel analízisen vesznek részt, amely kb. 5-10 percet vesz igénybe. A testösszetétel analizálás az InBody 170 és 770 készülékekkel történik. A mérés során képet kapunk a testtömeg és testtömeg index mellett a zsírtömegről, a zsírmentes testtömegről, a vázizomtömegről, fittségi indexről és az alapanyagcseréről. A látogatók eredményüket nyomtatva kapják meg, amely szóbeli kiértékelése és a szükséges étrendi változtatások megbeszélése dietetikusok által történik. A testösszetételre vonatkozó kedvező étrendi ajánlás mellett a látogató esetleges diétával kapcsolatos kérdéseit is megbeszéljük. A dietetikai tanácsadás mintegy 10-15 percet vesz igénybe. A kiegyensúlyozott táplálkozás magyar ajánlását (OKOSTÁNYÉR) molinón ismertetjük.

Vendégváró előételek túróból

15.00

A látogatókat először röviden munkavédelmi oktatásban részesítjük, majd kiosztjuk a szükséges védőruházatot. A tankonyhai foglalkozás alkalmával vendégváró, kreatív zöldség falatokat készítünk, amelyeket ízes-színes túrókrémmel töltünk, ismertetve a falatkák táplálkozás-élettani tulajdonságait, vagyis az egyes alkotó tápanyagok a szervezetünkre milyen jótékony hatást gyakorolnak, miért szükségesek. A vendégeknek megtanítjuk a tálalás, díszítés apró-cseprő fogásait.

Glutén jelenlétének vizsgálata mukafelületeken és élelmiszerekben

15.00

Az előadáson résztvevők megismerkedhetnek a glutén kimutatására/mennyiségi meghatározására alkalmas immunológiai tesztek előnyeivel és korlátaival. Rövid videó segítségével bemutatásra kerül, hogyan kell végrehajtani a glutén gyorsteszteket és melyek a végrehajtás során fellépő “gyakori” hibák. A videó bemutatót követően glutén gyorsteszt segítségével megvizsgáljuk különböző konyhai eszközök (pl. fakanalak, műanyag vágódeszka, stb.) gluténnel szennyezett felületének tisztíthatóságát.

Szűrővizsgálatok jelentősége, módjai

15.00

A népegészségügyi jelentőségű betegségek korai felismerésében a szűrővizsgálatoknak igen nagy jelentősége van. A korai felismerés a beteg számára az egyértelműen jobb gyógyulási esélyekben mutatkozik meg. A szűrőprogramok sikerességének elengedhetetlen feltétele a lakosság tájékozottsága, ehhez kíván hozzájárulni ez az előadás.

„Porci Berci” tartáskorrekciós program kisiskolások részére

15.00

Komplex testtartás-korrekciós program – kisiskolások számára összeállított gerinctorna játékos formában. A gyerekek játékos formában megtanulják, hogy hogyan védjék a gerincüket a különböző káros erőbehatásoktól.

Hogyan lehetünk minél tovább egészségesek? c. országos rajzpályázat eredményhirdetése

15.00

Hasonlóan a Kar 40. évfordulóján rendezett országos gyermekrajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetéséhez, ezúttal is a szakmai és hallgatói zsűri által ítélt legszebb rajzok készítőit hívnánk meg egy forgószínpadszerű prevenciós interaktív programsorozatra (15-17 óra között), valamint az ünnepélyes eredményhirdetésre, ahol az eredményhirdetés és díjátadás mellett meglepetés vendéggel is kedveskednénk a gyermekeknek (17-18 óra között). A rajzpályázat a PAFI oldalán jelenne meg, emellett közoktatási intézményeknek is kiküldenék a pályázati felhívást. A rajzpályázat témája a prevenció lenne, vagyis a gyermekek hogyan látják, milyen módon lehetnek minél tovább egészségesek. Rajzokkal 5-16 éves gyermekek pályázhatnának, és három korcsoportban (5-8 évesek, 9-12 évesek, 13-16 évesek) hirdetnénk I-III. helyezéseket. A rajzokat már október 1-étől megtekinthetnék a hallgatók és az ETK dolgozói, hogy közönségdíjakat is át tudjunk adni mindegyik életkori kategóriában, illetve a 2015. évi rajzpályázathoz hasonlóan, szakmai szervezeteket is megkeresnénk szponzori felkérésre, amely támogatók szintén megjelölhetnének különdíjakra pályamunkákat. A program főszervezője az SE ETK, illetve az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság.

Star Power, avagy játékos Csillagok Háborúja a társadalomban

15.00

A Star Power egy oktatási céllal készült társasjáték, amelynek keretein belül a résztvevők egy kereskedelmen alapuló kis társadalom tagjaiként küzdhetnek egymással és a szerencsével. A cél a hatalom megszerzése, miközben belülről tanulmányozhatjuk, hogy hogyan jönnek létre és hogyan lépnek működésbe a társadalmi egyenlőtlenségek.

Gyakori tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni

15.30

A laikusok számára sokszor probléma, hogy melyek azok a panaszok, vagy tünetek, amelyek súlyos betegség figyelmeztető jelei lehetnek, amelyek esetében érdemes orvost felkeresni. Vannak olyan tünetek is, ahol az igen gyors beavatkozás az életet is megmentheti.

A tudat csodálatos dimenziói – kik is vagyunk mi valójában?

16.00

Az interaktív előadás betekintést nyújt a tudat csodálatos dimenzióiba – a tudat működésének világába.

Gyermekbalesetek megelőzése (prevenciós előadás szülőknek)

16.00

A baleset egy hirtelen fellépő egészségkárosodás, amely bárhol érheti az embert, a legfontosabb, hogy a minél előbbi legmagasabb szintű ellátásban részesüljön. A gyermekbalesetek száma Európa országaiban, így Magyarországon is, igen magas. A balesetek a gyermekkori halálozás legfőbb, a kórházi felvétel második leggyakoribb oka, mindemellett a gyermekek nem veleszületett fogyatékosságának okai között is elsőként szerepel. Mindezekért elsődleges a gyermekek védelme, és a balesetek megelőzése. Számtalan kutatás igazolja, hogy a balesetvédelem eszközei és módjai képesek csökkenteni a balesetek számát, súlyosságát és mérsékelni a balesetek következményeit, ezért hatékony balesetvédelmi stratégiák születtek és szükségszerűek és amelyeket a szülőknek, és gyermekekkel foglalkozóknak is ismerniük kell, hiszen a legtöbb baleset megelőzhető. Ám nem csak a halálos baleseteket megelőzése a feladatunk, hanem a kisebb balesetekre is gondolnunk kell, ami több hetes lábadozási időt jelent egy-egy gyermeknek, vagy későbbi életére kiható szövődményekkel járhat. Az előadásban a prevencióról, a megelőzés lehetőségeiről beszélgetünk.

Vizsgálj beteget! Klinikai szimuláció valósághű környezetben a kockázat nélküli gyakorlásért

16.00

Interaktív bemutató az emberi szervezet működésének szimulációja révén. Az ide látogatók kérdéseket tehetnek fel, aktívan részt vehetnek a beteg alapszintű vizsgálatában, fonendoszkóppal hallgatózhatnak a szív, tüdő, és bélrendszer felett, vérnyomást mérhetnek, megtapinthatják a pulzushelyeket. Speciális életet veszélyeztető állapotokkal ismerkedhetnek meg.

Gyermeket szeretnénk. Kérdezzen élőben a várandósságról, szülésről, szoptatásról

16.00

Ha életük fordulópontjához értek és gyermeket szeretnének vállalni, ha szeretnék megtudni, hogy mire kell figyelni a családtervezés időszakában, majd várandósság során, ha szeretnék megismerni, hogy hogyan működik egy várandós édesanya szervezete és hogyan lehet közösen, legideálisabban felkészülni a várandósságra, szülésre, szülői szerepre, illetve szoptatásra, várjuk szeretettel! Bátorítjuk arra, hogy mindazt, ami a női egészséggel kapcsolatban foglalkoztatja, kérdezze meg a szakemberektől. Amennyiben Ön dohányzó kismama és szeretne a problémáról őszintén szakemberrel beszélgetni, kérdezni, akkor itt megteheti. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, vagy kiscsoportban kismamáknak, leendő édesapáknak (pároknak) és a családtagoknak is. Várjuk az érdeklődő fiatalokat, hallgatókat, akiket ez a téma foglalkoztat interaktív kiscsoportos beszélgetés keretében. Különböző szemléltető eszközeink segítségével be tudjuk mutatni, mi történik a várandósság és szülés során. Beszélgessünk hát a változásokról, amelyekre érdemes előre is felkészülni!

A műtéti előkészítésről

16.00

A műtéti előkészítés összetett feladat, mind a beteg, mind az orvosi csapat részéről előregondolkodást igényel. Az előadásban elsősorban a műtéti anesztézia típusait, ezek előnyét és hátrányát mutatjuk be. Arról is lesz szó, hogy a társbetegségek hogyan befolyásolják a műtéteket, valamint hangsúlyozzuk azt is, hogy maga a beteg hogyan segítheti elő a műtét sikerét.

Stroke beteg a családban

16.00

Sajnálatosan társadalmunk egyik egyre jellemzőbb betegsége a stroke, ami jelentősen befolyásolja a beteg életminőségét. Kezelése egy komplex rehabilitációs folyamat, amiben részt vesz gyógytornász, fizikoterapeuta, pszichiáter, rehabilitációs szakorvos zeneterapeuta, ergoterapeuta, de e szakemberek mellett is nagyon fontos a család összefogása és közös fellépése a beteg felépülésében. Előadásunkban erre a folyamatra próbálunk példákat és lehetőségeket mutatni.

Tényleg jól mértem lázat?

16.00

A patikában sokféle lázmérő kapható és mindegyik pontos – legalábbis, ha jól mérünk vele – , és ismerjük mire kell odafigyelnünk , egyébként csúnya hibákat követhetünk el. Az előadáson valamennyi lázmérő átbeszélésre kerül, az előadás végén pedig lehetőség nyílik kérdésfelvetésekre.

Az tele van vegyszerrel

16.00

Manapság minden tele van vegyszerrel? Ez biztonságos? Hitek és tévhitek az adalékanyagokkal, vegyszerekkel kapcsolatban. Mit jelentenek az E-számok? Gyakorlati bemutatás az élelmiszerek pH meghatározására.

A rendszeres fizikai aktivitás szerepe a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében

16.00

Az egészséges életmód fenntartásához szükséges a rendszeres fizikai aktivitás. A szív- és érrendszeri megbetegedések a népesség nagy részét sújtják, melyek a halálozási okok listáját vezetik. Ezen megbetegedések nagy része az egészséges életmód fenntartásával megelőzhető, illetve enyhíthető lenne. A bemutató célja, hogy felkeltse a hallgatóság érdeklődését az egészséges életmód kialakítására azáltal, hogy információkat szereznek a szív- és érrendszeri vonatkozású rizikófaktorokról és azok szerepéről a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában (pl. magas vérnyomás). A bemutató során hangsúlyozzuk a rendszeres fizikai aktivitás és sportolás jótékony hatását az egészséges életmód kialakításában és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A gyakorlat során vérnyomás mérésre is lehetőség nyílik.

A sejtbiológia határain

16.00

A “sejtbiológia határai” az eddig még jórészt ismeretlen, de nagy erőkkel kutatott területek. E határok feszegetése elsősorban új terápiás eljárások kifejlesztése érdekében zajlik, de emellett más izgalmas, sőt néhol igen kényes kérdéseket is magában rejt. Gyakorta jelennek meg a sajtóban és más médiumokban a továbbfejlesztett mesterséges megtermékenyítésről, az emberi és más génmódosításokról, sejtek átalakításáról szóló hírek. Az őssejtek jelentette, részben már valóra is vált ígéretek napjainkban folyó kutatása szintén számos új fejleménnyel szolgál. A géneken és más eljárásokon keresztül a sejtek átalakíthatóak és olyan dolgokra használhatóak, amilyenekről nem is álmodhattunk korábban. Vissza tudjuk forgatni a fejlődés kerekét, legalábbis sejtek szintjén. Szövetek és szervek állíthatóak elő belőlük kísérletesen. Klónok, hibridek, kimérák szerkeszthetőek. Látogatók kérdései alakította interaktív előadás.

Kontaktlencse-viselés gyermekkorban

16.00

A gyermekkori kontaktlencse viselés napjainkban egyre elfogadottabb. Akár orvosi indikációt képezhet alkalmazása nagyfokú rövidlátás esetén, vagy a két szem közti nagyfokú dioptria különbség fennállásakor.
Világméretű probléma a rövidlátás egyre nagyobb mértékű előfordulása, és a közeli látáshoz való alkalmazkodás kapcsán fokozatos romlása mely folyamat lassítható speciális éjszaka használt kemény kontaktlencsékkel.
A bátor kontaktlencse használat gyermekek esetén még nagyobb odafigyelést érdemel, hiszen helytelen és indokolatlan használata a látást is veszélyeztető komplikációkhoz vezethet.

Egyszer megöregszünk – az időskor szimulációja

16.00

Magyarország társadalma elöregedő, azaz egyre növekszik az időskorúak aránya. Jelenleg a népesség ötöde már betöltötte 65. életévét. Az időskorúak életminőségének fenntartása, a méltóságteljes időskor biztosítása társadalmi feladat, ugyanakkor apró, egyéni gesztusokkal is hozzájárulhatunk az idősek mindennapi boldogságához, boldogulásához. A program keretében zajló szimuláció célja, hogy a korral járó képességcsökkenést, különböző, a mindennapi életvitelhez szükséges funkciók hanyatlását bemutassuk, a következményes nehézségeket szemléltessük. Mindezek átélése segít a fiatalabb generációk tagjainak, hogy átérezzék az időskorúak sérülékenységét, megismerjék, hogy milyen kompenzációs, segítő lehetőségek vannak, amelyek alkalmazásával ők is tehetnek az idősek esélyegyenlőségének biztosításáért, életminőségük javításáért.

Digitalizáció az egészségügyben

16.00

Ipar 4.0, digitalizáció – halljuk, olvassuk mindenhol, de valójában tudjuk mit takarnak ezek a kifejezések? A digitalizáció exponenciális növekedése már jelen van, a társadalmi változásokra azonban nem, vagy nem minden terület készült fel még. Hogyan illeszkednek az egészségügybe? A hallgatóság betekintést kaphat mind a hazai, mind a nemzetközi trendekbe az egészségügy területén. Az előadáson szó lesz prevencióról és edukációról okos eszközök (óra, vérnyomásmérő, appok, chatbotok)segítségével, IoT (’Internet of Things’; magyarul: a ’dolgok (tárgyak) internete’) eszközökről és a futurisztikus trendekről, amelyek közel sem annyira távoliak, mint, ahogy gondoljuk. Az előadás áttekintést nyújt a fontosabb lehetőségekről és társadalmi változásokról a teljesség igénye nélkül.

Mennyi az annyi? Mérlegeljünk!

16.00

A program során konyhai mérleg segítségével fordítjuk le az orvos által javasolt szénhidrát mennyiségeket “ennivaló”-ra. A résztvevők játékos tipp-mix segítségével tanulják meg, az egyes élelmiszerek mekkora adagját fogyaszthatják az előírt szénhidráttartalom biztosítása mellett. A kimért adagokat lefotózva egy otthon is elővehető segítség állhat rendelkezésükre a diétázás megkönnyítésére. Dietetikus is segít a mérlegelésben: mit miért és mikor illesszünk az étrendjükbe?

Szabadulószoba, applikáció, film: játékos módszerek a drogprevencióban

17.00

Az elmúlt években a drogprevenció terén a hagyományos iskolai prevenciós előadások mellett megjelentek a játékos, interaktív programok (gamification), amik a tizenévesek számára is izgalmas és informatív módon képesek foglalkozni a függőség problémájával. Az előadás keretein belül három olyan prevenciós programot ismertetek, ahol a tizenéves korosztály aktív módon tud részt venni a prevencióban. A Tudat-törő névre keresztelt szabadulószobában 5-6 fős játékoscsoportok belépnek egy szerhasználó tudatába, és onnan különböző kooperatív és logikai feladatok segítségével kell kiszabadulniuk, miközben megismerik a szerhasználó életútját. A VoltEgySzer prevenciós applikáció kvíz-játékkal, szerepjátékkal, interaktív, animációs képregényekkel mutatja be a szerek hatásait, veszélyeit, a használat motivációit, a felhasználók pedig ingyenes sportolási, szabadidős tevékenységeket nyerhetnek az alkalmazással. Az Éjjeli utak interaktív film egy tizenéves lány estéjét követi végig, miközben a néző döntési helyzetekbe kerül, és ő maga dönti el, hogyan folytatódjon tovább a történet.

Gyakorlati stresszkezelés

17.00

A programon a résztvevők két relaxációs módszerrel ismerkedhetnek meg tapasztalati úton: a progresszív relaxációval és az autogén tréninggel, amelyek az ellazuláshoz vezető két lehetséges utat mutatják meg. A gyakorlat jellegéből a későbbi becsatlakozásra nincs mód.

Kutyák receptre! Hogyan segítenek az állatok életminőségünk javításában és a mentális problémával élő emberek számára?

17.00

Hazánkban rendkívül sokan tartanak házi kedvenceket, ugyanakkor a köztudatban még mindig kevéssé került be, hogy mentális és fizikai jóllétünkre egyaránt pozitív hatással lehetnek állataink. Vajon milyen tényezőkön keresztül fejtik ki hatásukat az állatok? Van különbség Frakk, Lukrécia és Szerénke között? Legújabb kutatásunk segíthet mindazoknak, akik alternatív, könnyedén kivitelezhető megoldásokat keresnek jóllétük megőrzésére.

Hogyan fejlesszük egyszerre empátiánkat és tudásunkat az idős emberekről?- Öregségi szimulátor segítségével most kipróbálható

17.00

Ha érdekli, hogy milyen lesz majd idős emberként járni, mozogni, látni, hallani, jöjjön és próbálja ki ezt öregségi szimulátorunk segítségével! Érezze meg, hogy milyen idősödni és vigye magával az élményt!

Láthatatlan lakótársak lejáratása

17.00

Kik laknak velünk? Persze a család. És a nagyi. És a kutya. Ja, és a két macska. De kik laknak még velünk? Senki. De! A szekrényben lakó láthatatlan felebarátok! De őket mind ismerjük. Kik laknak még velünk? Senki. De! A mikroorganizmusok. Baktériumok, gombák, vírusok. Nem is kevesen. Az ember normál mikroflórájának mennyisége többszöröse a testi sejtek számának. Mindez addig rendben is van, amíg ez a normál flóra nem kezd el “önálló” életet élni. Változni, és ezzel minket veszélyeztetni. A kezünk gyakran szennyeződik a mindennapi élet során kórokozó mikroorganizmusokkal. Nem látjuk őket, nem szólnak, hogy velünk vannak. Sőt! A 21. században nem csak a kezünkön “laknak”. A mobilkommunikációs eszközöknek (mobiltelefon, tablet) a különböző mikroorganizmusok és fertőző betegségek terjedésében egyre nagyobb szerep jut. Majdnem olyan nagy szerep, mint a klímaváltozásnak!
Ismerkedjenek meg a kezünkön lakó hívatlan vendégekkel, a normális és nem normális mikroflóránkkal és ha ijesztő lenne, “járassuk le őket” Semmelweis Ignác nyomdokain!

Ergonómia a hétköznapokban – Hogyan védjük a gerincünket

17.00

Napjainkban nagy probléma az ülőmunka és a mobiltelefonok szokásos használata, ami negatívan befolyásolhatja a gerincünk állapotát, és amelynek következtében helytelenül használjuk a gerincünket. A gyakorlati foglalkozáson azt próbáljuk elsajátítani, hogy hogyan használjuk helyesen a gerincünket a hétköznapok során. A tornatermi foglalkozáson mutatjuk be a helyes ülést, állást, emelést, cipelést és a helyes testtartást.

Korunk népbetegsége: 2-es típusú diabetes

17.00

A civilizációs megbetegedések egyik legkritikusabb formája, az elhízáshoz kapcsolódó 2-es típusú diabetes. Az előadásban az egyén szerepéről, felelősségéről, kilátásairól, döntési lehetőségeiről, illetve azok következményeiről, valamint az egészségügyi szakemberek munkájáról, feladatairól, a tájékoztatásban vállalt szerepükről is szó lesz.

Elsősegélynyújtás gyakorlat

17.00

A résztvevők BLS-t (BLS: Basic Life Support, magyarul: alapszintű eszköz nélküli újraélesztés), stabil oldalfektetést, légúti idegentest protokollt és nagyfokú vérzés elállítását gyakorolhatják és egyben előkészülhetnek a később tartandó versenyre is.

A szürke hályog műtét történetének csodálatos fejlődése

17.00

Vetített előadás a szürkehályog-műtét fejlődésének történetéről

Intim női higiéné

17.00

Nemcsak a természeti katasztrófákat kellene elkerülnünk ahhoz, hogy egészségünk megmaradjon, hanem az emberi tevékenységekkel létrehozott higiénés ártalmakat is. Az egészségfejlesztés az életminőség javítása mellett szól, rámutat arra, hogyan, milyen módon éljen egészséges életet egy fiatal, milyen ártalmakat kerüljön el.
Vajon jól csináljuk? Mire kell odafigyelnünk a tisztasági betétek, tamponok, alsóneműk használata során, az intimzuhany, a szőrtelenítés alkalmazásakor? Néha, nem megfelelő gyakorisággal, vagy nem megfelelő termékeket alkalmazunk a napi tisztálkodás során. Nyíltan beszélhetünk a mindennapi intim higiénéről, a túlzásba vitt kozmetikai szerekről, szappanok használatáról, melyek megkönnyítik a baktériumok, gombák szaporodását, valamint az allergiás reakciók gyakoriságát.

Biztosítási logika az egészségügyben

17.00

A résztvevők a workshop elején megismerik az egészségügy területén lévő biztosítások speciális jellemzőit, a felelősség és kármegosztás módszereit, a forráselosztás mechanizmusait. Ezt követően a résztvevők kifejthetik saját véleményeiket a látottak – hallottak, illetve saját tapasztalataik alapján. A program során a moderátor bemutatja az egyes felvetett technikák előnyeit és hátrányait, rávilágít a társadalom egésze szempontjából történő alkalmazásuk várható eredményére. A program célja, hogy a résztvevők átlássák az egészségügy gazdasági szabályozásának nehézségét, kialakíthassák saját véleményüket.

Pro és kontra érvek a hálapénz témakörében

17.00

A résztvevők két riportfilmet tekintenek meg: az elsőben Lantos Gabriella a Róbert Károly kórház operatív igazgatója 6:51 percben, míg a másodikban Máté-Horváth Nóra az “1001 orvos hálapénz nélkül” mozgalom vezetője 5:13 percben nyilatkozik a témában. Ezt követően a résztvevők kifejthetik saját véleményeiket a látottak -hallottak, illetve saját tapasztalataik alapján. A program során a moderátor bemutatja és részletesen ismerteti a témakör hatályos szabályozását a büntetőjogtól az etikai szabályokon át az adójogi előírásokig, és ezzel ütközteti a hallgatóság részéről érkező véleményeket. A program célja, hogy a résztvevők átlássák a kérdés jogi szabályozását és ez alapján saját meggyőződésük alakuljon ki arra az esetre, ha saját, illetve hozzátartozóik kezelése során a hálapénz témája bármilyen formában előkerülne.

„A maszk, amit hordasz”

17.30

„Maszkot hordasz és az arcod hozzá idomul” G. Orwell
Szívesen megkérdezném a férfiakat, hogy hány éves korukban és milyen helyzetben mondta nekik valaki, hogy „légy férfi”!
Egy olyan férfiasság fogalmat adunk át, amely nem hagyja, hogy a fiatal fiúk biztonságban érezzék magukat férfiasságukban, ezért arra kényszerítjük őket, hogy bizonygassák azt. Kezdetektől arra tanítjuk a fiúkat, hogy zárják el érzelmeiket, nem beszélhetnek arról, hogy félnek, vagy valami fáj, vagy hogy szomorúak, de arról beszélhet, hogy felidegesíti valami vagy dühös. Ilyenkor azt is elvárjuk, hogy oldja meg, mert egy férfi nem hátrál meg semmitől. A férfinak dominánsnak kell lenni, neki kell irányítani. Megoldásként gyakran használnak erőszakot.
Egy 7 éves kisfiú mondta: ha soha nem sírhattál, akkor ezek az érzések benned ragadnak valahol, és aztán nem tudod kiszedni őket magadból.

Család, nevelés, prevenció, avagy hogyan is válunk rizikószemélyiséggé?

17.30

Tudatos nevelés vagy spontán szocializáció? Józan engedékenység vagy racionális korlátozás? Genetikai örökségek vagy környezeti hatások? Folyamatos jutalmazás vagy rugalmas büntetés? Ezek a dilemmák gyakorta felmerülő kérdések a szülői „mesterség” népes művelői körében, s sok család megelőzhetné az egyre gyakoribbá váló magatartászavarok felbukkanását, ha valós és közérthető tudása lenne a nevelés és példamutatás nyílt és rejtett buktatóiról. A népszerűsítő, interaktív, kisfilmmel ötvözött előadás lényegre törően, élő példákkal próbálja körbejárni a közvetlen és közvetett magatartásformálás rögös útjait, s igyekszik ráébreszteni arra szülőket és gyermekeket, ifjakat és időseket, hogy odafigyeléssel, hitelességgel, türelemmel és kreativitással hogyan működhet a pedagógiai prevenció a családi hétköznapokban.

Élő könyvár- Szertelenül

18.00

Moderált beszélgetés egy gyógyulófélben lévő szenvedélybeteggel. A beszélgetés folyamán az élettörténeten keresztül megjelenik a teljes drogkarrier, a szenvedélybetegség kialakulásától a felépülésig.

Stresszkezelés Autogén Tréning módszerrel

18.00

Rövid bevezető a stresszről, a stresszkezelés jelentőségéről, az egészségmegőrzésünk és testi-lelki jóllétünk szempontjából fontos relaxáló hatású módszerek sokféleségéről. Bemutatásra kerül az Autogén Tréning módszer, amely az önellazítás elsajátítását teszi lehetővé, s mint ilyen, életvitelszerűen beépíthető a mindennapokba, hogy kevésbé legyünk kibillenthetőek a belső egyensúlyunkból, könnyebben kezeljük a stresszt és ellenállóbbak legyünk a 21. században jellemző mindennapos stresszforrásokkal szemben. A módszer sok esetben a stressz okozta és egyéb szorongásos eredetű pszichoszomatikus tünetek oldását, kezelését is segíti, továbbá hatékony megoldást nyújt szakember támogatásával. Az módszer ismertetése után rövid, saját élmény megtapasztalásra nyílik lehetőség néhány gyakorlatsoron keresztül. A workshop egy közös megbeszéléssel és a tapasztalat-megosztással zárul.

Leggyakoribb lágyrész sérülések, sportsérülések akut ellátása és korai fizioterápiája

18.00

Az előadás bemutatja a sérülés utáni legmegfelelőbb mozgásformákat, mozgásirányokat és lágyrésztechnikákat, bemutatásra kerül az akut ellátás (pl. hűtés, felpolcolás, fáslizás) megfelelő kivitelezése.

Cukorbetegség és látásromlás

18.00

A cukorbetegség előfordulása napjainkban nő, így a diabétesz szemészeti szövődményei okozta látáscsökkenés is mind gyakoribb. Ugyanakkor a súlyos szemészeti szövődmények nagyrészt megelőzhetők a megfelelő anyagcsere kontrollal, illetve időben megkezdett szemészeti kezeléssel. A cukorbetegség okozta vakság megelőzéséhez a szemorvos, a diabetológus és a beteg együttműködése szükséges.

Elsősegélynyújtás verseny

18.20

A résztvevők BLS-t (BLS: Basic Life Support, magyarul: alapszintű eszköz nélküli újraélesztés), stabil oldalfektetést, légúti idegentest protokoll és nagyfokú vérzés elállításból versenyezhetnek, valamint a verseny nyertesei ajándékot kapnak.

Figyelemzavar vagy multitasking?

18.30

Napjainkban sokat panaszkodunk az időhiányra. Az egyén megkísérel adott idő alatt, két vagy több, együttesen az adott időintervallumot meghaladó időt igénylő tevékenységet elvégezni. A multitasking az egyes tevékenységek összecsúszását, illetve a figyelem megosztását eredményezi. Ez a jelenség elsősorban a fiatalokra jellemző. Régebben a gyerekek, ha játszani akartak, kimentek az utcára vagy a játszótérre, ám úgy tűnik, ez végképp a múlté. A friss levegőn szaladgálás és játszás helyére a játékkonzolok, a számítógép és a televízió lépett. Lehet, hogy ez a figyelemzavar következménye? – azaz gond van a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával, amire jellemző a hirtelen, impulzív viselkedés, a gondolkodás nélküli cselekvés, az egy-egy helyzethez képest túl sok mozgás, és az ellenállás a szabályokkal, utasításokkal szemben. Ezek azonban minden életkorban másként jelentkeznek; a felnőttkori legtipikusabb tünetek a belső nyugtalanság, a mehetnék-érzés, a túlzott beszédesség, az állandó mozgékonyság, ellazulási képtelenség és impulzivitás – lobbanékonyság-, az újdonságkeresés, a közbevágás, a türelmetlenség valamint a hiperfókuszálás. A multitasking viselkedés lehet a magányosság vagy az unalom érzetének elkerülésére tett kísérlet, de a türelmetlenség is vezethet multitaskinghoz.

Kézhigiéné, a kézmosás fontossága

19.00

A látogatókat a kézmosás fortélyával szeretnénk megismertetni egy olyan eszközzel, amely UV fény segítségével mutatja ki a kéz felszínén azokat a területeket, ahol e művelet nem volt eredményes. A megfelelő kézhigiéné 30%-kal csökkenti a kórházi fertőzések számát. A HandInScan az egészségügyben bekövetkező ún. kórházi fertőzések és a biológiai szennyeződések megelőzését célzó, technológiaalapú, szabadalmaztatott megoldás. Ez, a betegek életét mentő és a költségeket csökkentő technológia és minőségbiztosító eljárás más iparágakban is alkalmazható, például tiszta technológiájú gyártóüzemekben és az élelmiszer-ipari területeken. A technológia által segített oktatás és az objektív kiértékelés nyomán jelentősen csökkenthető a fertőzések száma.

A nyaki fájdalmakon túl, a nyakizom egyensúlya

19.00

Ezen a gyakorlatorientált előadáson a résztvevők megismerkedhetnek a nyaki izmokat érintő fájdalmak és ezek közvetlen következményeinek okával, majd ezek kezelési lehetőségeivel. A legegyszerűbb gyakorlatokon keresztül próbáljuk bemutatni a nyaki fájdalmak kezelését.

Tömeges baleset felszámolása (Boston maraton)

19.00

A szituáció szerint egy megtörtént eseményt mutatunk be: egy futóverseny során robbantás történik, mely során nagy létszámú sérültet kell ellátni és minél hamarabb felszámolni a kárhelyet. Élőemberes szimuláció.

 

SZOMBAT – 2019. november 9.
Semmelweis Egészség Napok 3. – Elsősegélynyújtás a családban

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • sebkötözés
 • égési sérülések
 • törés/ficam
 • lázcsillapítás
 • rovarcsípések, anafilaxiás sokk
 • mikor és hogyan hívjuk a mentőt
 • milyen esetekben menjünk orvoshoz?

Helyszín: szervezés alatt

PÉNTEK – 2019. december 6. 15.00 – 22.00
Semmelweis Egészség Napok 4. 

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • zeneterápia a Medikus Zenekar közreműködésével
 • további programok szervezés alatt

Helyszín: Elméleti Orvostudományi Központ – 1094 Budapest, Tűzoltó u. 37-43., Nagyvárad téri Elméleti Tömb – 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4., Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet –1094 Budapest, Tűzoltó u. 58., Gyógyszerésztudományi Kar – 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 7-9.

SZOMBAT – 2020. január 4.
Semmelweis Egészség Napok 5. – Onkológiai nap

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • metabolikus rizikószűrés laikusok részére
 • vércukorszintmérés
 • vérnyomásmérés
 • testösszetétel mérések (BMI, Inbody)
 • egészséges táplálkozás

Helyszín: szervezés alatt

PÉNTEK – 2020. február 7. 15.00 – 22.00
Semmelweis Egészség Napok 6.

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • kardiológiai szűrések
 • állatasszisztált terápia, kutyával támogatott fejlesztő foglalkozás (PAK)
 • további programok szervezés alatt

Helyszínek: Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika – 1122 Budapest, Városmajor u. 68., Pető András Kar – 1125 Budapest, Kútvölgyi út 6., Egészségügyi Közszolgálati Kar – 1125 Budapest, Kútvölgyi út 4.

SZOMBAT – 2020. március 7.
Semmelweis Egészség Napok 7. – Prevenció a gyermekgyógyászatban

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • az újraélesztés lépései újszülött-, csecsemő- és kisgyerekkorban

Helyszínek: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika – 1083 Budapest, Bókay János u. 53-54., II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika – 1094 Budapest, Tűzoltó u. 7., Semmelweis Szimulációs Központ – 1096 Budapest, Ernő u. 7.

PÉNTEK – 2020. április 3. 15.00 – 22.00
Semmelweis Egészség Napok 8.

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • daganatos megbetegedések szűrései
 • urológiai szűrővizsgálatok
 • nőgyógyászati szűrővizsgálatok
 • ortopédiai szűrések
 • fül-orr-gégészeti szűrések
 • gasztroenterológiai daganatok

Helyszín: Az egyetem Külső Klinikai Tömbjében több helyszínen

SZOMBAT – 2020. április 25.
Semmelweis Egészség Napok 9. – Családi sportnap és majális az egyetem munkatársainak 

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • általános erőnléti vizsgálatok munkatársaknak és családtagjaiknak
 • előadások
 • csoportos sportfoglalkozások
 • teniszoktatás

Helyszín: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpont, Sporttelepek – 1103 Budapest, Zágrábi u. 14., Semmelweis Egyetem Vajda Péter utcai Sporttelepe – 1101 Budapest, Vajda Péter u 38.

PÉNTEK – 2020. június 5. 15.00 – 22.00
Semmelweis Egészség Napok 10.

Főbb témáink

Főbb témáink:

 • fogászati, szájsebészeti, szájüregi daganat
 • fogágybetegségek
 • szemészeti, bőrgyógyászati és nőgyógyászati szűrések
 • gyermekkori daganatos betegségek korai felismerése

Helyszín: Az egyetem Belső Klinikai Tömbjében több helyszínen

A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja!