Média és orvoslás
A kurzus keretében olyan orvosokat (vagy más szakembereket) hívtunk meg előadni, akik rendszeresen aktívan jelen vannak valamilyen médiafelületen (közösségi médiában, tévében, nyomtatott sajtóban, internetes portálokon) és hatékonyan használják a nyilvánosság adta lehetőségeket akár tudománykommunikáció, akár marketing szempontjából.
Előadások:
Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész adjunktus, gyermek-traumatológus, mentőtiszt
Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, a Szülni jó! lap tulajdonosa
Dr. Lőrincz M. Ákos immunológus kutató és belgyógyász, a Koronamesék szerkesztője

Kutatásmódszertan

A kurzuson megismerkedhettünk a tudományos cikkírás alapjaival, belepillanthattunk az irodalomkutatásba és a hivatkozáskezelésbe, abba, hogy hogyan érdemes témát választani és hogyan épül fel egy megfelelő kutatási terv, valamint statisztikai alapismereteket is elsajátíthattunk, amik hasznosak lehetnek mind a TDK, mind a későbbi tudományos munkánkban is.
Előadások:
Dr. Mócsai Attila, Orvosi Élettani Intézet egyetemi tanára – kutatástervezés, témaválasztás
Dr. Gulácsi László, Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettes/Szluka Péter, SE Egyetemi Könyvtár igazgató – irodalomkutatás
Dr. Prohászka Zoltán, Belgyógyászati és Hematológiai Klinika egyetemi tanár és
laboratóriumi vezető – statisztikai alapismeretek

Életmódorvoslás

A kurzus célja, hogy egy átfogó és gyakorlatias képet adjon arról, hogy milyen jelentősége van az egészséges életmódnak a betegek gyógyulása szempontjából és milyen felelősséggel rendelkezik az egészségügyi szakember, hogy ezeket továbbadja a betegeinek. Az életmódorvoslás témái közé tartozik a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a stresszkezelés, az egészséges emberi kapcsolatok, az elegendő alvás és a káros szerhasználati szokások kerülése. A kurzus keretében ezekkel a témákkal foglalkoztunk.
Előadások:
Dr. Márky Ádám, a Longevity Project orvosigazgatója – mindfulness
Länger Jelena, a Longevity Project ügyvezetője – egészséges életmód
Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke

A társadalom peremén
Jövőbeli egészségügyi szakemberekként sokfajta ember számára kell majd ellátást biztosítanunk, azonban több körülmény is adódhat, amik komolyan megbonyolítják akár a legegyszerűbb terápiák kivitelezését is. A kurzus alatt marginalizált társadalmi csoportok magyar egészségügyi helyzetével ismerkedtünk, elsősorban szerhasználókéval, szenvedélybetegekével és hajléktalan emberekével.
Előadások:
Dr. Rácz József, pszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány szakmai igazgató, SE-ETK Addiktológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár
Dr. Békási Sándor, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Mozgó Orvosi Rendelő intézményvezető
Dr. Vályi-Nagy István, pszichiáter, addiktológus szakorvos, Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztály

Gazdasági, pénzügyi és jogi alapismeretek az egészségügyben
A kurzus célja, hogy az egészségügyi dolgozók számára releváns gazdasági és pénzügyi fogalmakat tisztázza; hogyan működnek a kifizetési rendszerek, a biztosítási rendszer, hogyan szerveződik a közegészségügyi ellátás és a magánegészségügy. Emellett célunk volt az orvosjog témát is visszahozni a kollégiumba: hogyan szerveződik az igazságszolgáltatás rendszere, többek közt az orvosperek esetén?
Előadások:
Dr. Kolláth Mihály, Joghallgatók Önképző Szervezete, jogász
Dr. Dózsa Csaba, MedEcon Kft. ügyvezető, egészségügyi közgazdász
Fábián Gergely, TritonLife Magánkórház operatív igazgató