Kollégiumunk abban a kiemelt megtiszteltetésben részesült, hogy a Harvard Medical School dékánja, Dr. George Q. Daley tartott nekünk előadást jelenlegi hematológiai kutatásáról, amely közel három évtizedes munka eredménye. Az előadáson és az azt követő beszélgetésen részt vett felesége, Dr. Amy Edmonson is, a Harvard Business School vezetési professzora.

Dr. George Q. Daley az őssejtkutatás és onkobiológia nemzetközileg elismert, kiemelkedő alakja. Betegellátó tevékenysége során gyermek hematológia-onkológia szakirányban praktizált, a vezetése alatt valósult meg a Pediatric Stem Cell Transplantation Program a Dana-Farber/ Boston Children’s Cancer and Blood Disorders Center-ben. 1995 óta a Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology munkatársa, 2004-től pedig alapító tagja a Harvard Stem Cell Institute-nak.

A professzor úr jelenlegi kutatása során a pluripotens őssejtekkel foglalkozik, melyeket felhasználva potenciálisan egészséges vérképző sejtek hozhatók létre. Ez a forradalmi módszer az orvostudomány számos területén nyújtana segítséget, többek között a rosszindulatú hematológiai betegségek kezelésében, továbbá azokban az esetekben, amikor ritka vércsoportú betegeknek lenne szükségük transzfúzióra. A Dékán Úr hosszútávú tervei között szerepel, hogy a módszert oly effektívé és elérhetővé tegyék, hogy egy nap átvehesse a klasszikus transzfúziók szerepét is. A módszer hatalmas előnye lenne, hogy minden beteg a pontos immunológiai profiljának megfelelő vért kaphatná, illetve megoldaná az önkéntes véradók relatív hiányát, a szállítás és tárolás problémáit.

Ezen a különleges alkalmon minden résztvevőnek lehetősége volt betekinteni a hematológiai kutatás legfrisseb vívmányaiba és természetesen a kérdéseinkre is választ kaphattunk.

Köszönjük a lehetőséget a Dékán Úrnak és a szervezőknek!