A Korányi Frigyes Szakkollégium egyszerűen más. Sokan sokféleképpen próbálták már megfogalmazni a lényegét, de elmondások alapján nagyon nehéz lenne hiteles képet kapni róla. Minden lakójának mást és mást jelent ez a ház, és ami talán még fontosabb, folyton változik.

Az alapítók 1985-ben egy olyan szellemi műhelyt hoztak létre a Hársfa utcában, amely nem csak szállást kívánt biztosítani a szakkollégistáknak, hanem saját kurzusai és követelmény rendszere által lakók minél magasabb szakmai színvonalú képzéséhez is hozzájárult. Szakmailag mindig naprakész, érdeklődő és lelkiismeretes gyógyítókat akartak adni az országnak. Olyanokat, akik a társadalom ügyei iránt sem közömbösek, felelősséget éreznek érte, és tettre is készek.

A szakkollégium legfőbb célja ma is az, hogy részt vállaljon a felelős, független magyar értelmiség nevelésében. A hallgatóktól megkövetelt tanulmányi átlag az orvostudomány magas szintű elsajátítását, a kutatómunka a tudományos szemlélet kialakítását, a szakkollégiumi kurzusok pedig a legújabb tudományos és vezetői ismeretek átadását célozzák.

A hársfa utcai kollégium patinás épülete ugyanakkor egy alig több mint félszáz tagot számláló, összetartó közösségnek ad otthont. Minden lakó egyaránt fontos résztvevője és alakítója szakkollégium életének, és az elmúlt húsz évben kivívott komoly elismerések elérése éppen ennek a sokszínű, állandóan megújulni képes társaságnak köszönhető.