A harmadévesek kötelező kurzusa az idei félévben a Kommunikáció volt, melynek során a kollégisták kommunikációs szakemberektől és klinikusoktól hallhattak az orvoslás során felmerülő nehéz szituációk megoldásáról, az adekvát orvos-beteg kommunikációról.

A kurzus nyitóelőadását Dr. Pilling János pszichiáter szakorvos, a Magatartástudományi Intézet Orvosi Kommunikáció részlegének vezetője tartotta, aki a betegekkel való kommunikáció alapjairól és a beszélgetések során felmerülő „nehéz helyzetekről” beszélt. Előadása során olyan érzékeny témákat érintett, mint az oltásellenes szülőkkel, valamint az alternatív gyógymódokkal foglalkozó páciensekkel való kommunikáció – mindkettő gyakori szituáció egy kórházban, ezért tanácsait biztosan tudjuk majd hasznosítani a jövőben.

A kurzus második alkalma Dr. Benyó Gábor onkológus előadásában a végstádiumú betegségben szenvedő gyermekek szüleivel való kommunikációról szólt. Benyó doktor úr, aki a jelenleg egyetlen magyarországi gyermekhospice, a Tábitha Ház vezetője, személyes példákkal illusztrálta a beszélgetés során követendő pontokat. A rossz hírek közlése rendkívül komoly és érzékeny feladat, amellyel az egyetemi éveink során csak kevés esetben találkozunk, ezért az összeszedett és sok új információt tartalmazó előadás minden résztvevő számára nagyon hasznos volt.

A kurzus utolsó előadását Dr. Bajzáth Sándor addiktológus tartotta, aki a drogfüggőség és kommunikáció kérdéskörét járta körül. Az érdekes személyes történetekkel tarkított előadás során számos olyan érzékeny téma vetődött fel, melyek a szenvedélybetegekkel való mindennapi kommunikáció során gyakran előfordulnak.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni előadóinknak, hogy elvállalták a felkérést és egy előadás erejéig ellátogattak a Hársfába!

 

Dr. Pilling János előadása