Betűméret: A A A

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálat

Célja a belső női nemi szervek (méh, petefészkek, petevezetékek) áttekintése. Alkalmas élettani változások (peteérés) követésére, a kismedencei szervek kóros állapotainak felismerésére, az egyes betegségek kórlefolyásának ellenőrzésére. Hasi vagy hüvelyi úton végezhető. Az utóbbi évtizedben a női kismedence ultrahangvizsgálatában a hüvelyi vizsgálófejek alkalmazása terjedt el. A módszer előnye: a vizsgálófej magasabb frekvencián működik, ezért jobb a felbontóképessége, a kapott kép részletgazdagabb, a kismedencei szervek közvetlen közelről vizsgálhatók, a páciensnek nem kell telt húgyhólyaggal lennie, mint hasi ultrahangvizsgálatnál.

A hüvelyi ultrahangvizsgálat üres húgyhólyag mellett történik. A vizsgálat háton fekvő helyzetben, vizsgálóágyon történik. Ez utóbbi esetben a csípő kellő megemelését ékpárnával biztosítjuk. Az ujjszerűen kiképezett vizsgálófejre ultrahang-géllel kitöltött védőgumit húzunk. Ezt kívülről is géllel vonjuk be, majd a vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezetjük. A vizsgálat menetét a páciens a megfelelő helyzetben elhelyezett külön monitoron tudja követni.

Hasi ultrahangvizsgálattal nemcsak a kismedence, hanem az egész hasüreg vizsgálható, ezért olyankor jön szóba, ha a nőgyógyászati betegségről hüvelyi úton nem szerezhető kellő információ. A kismedencei szervek kellő ábrázolásához telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálat háton fekvő helyzetben történik. A hasfal bőrét a vizsgálat előtt vízzel lemosható speciális géllel kenjük be, hogy a vizsgálófej és a bőr között légmentes, az ultrahang számára jól átjárható kapcsolat jöjjön létre. Fontos hangsúlyozni, hogy a korszerű vizsgálókészülékek, a jelentős szakmai tapasztalat és a nagyfokú gondosság ellenére sem lehetséges mindenkor, minden rendellenesség, kóros állapot teljes biztonsággal történő felismerése illetve kizárása. Az ultrahangvizsgálat diagnosztikus hatékonysága az egyes elváltozások esetében eltérő, bizonyos rendellenességek rejtve maradhatnak.Az ultrahangvizsgálat minden esetben lelet írásával zárul. A lelet értékelését a kezelőorvos végzi az összes klinikai és laboratóriumi lelet együttes figyelembe vételével, tehát az ultrahangvizsgálatot követően feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.