A klinika szülőszobáján zajlanak az élettani szülések, koraszülések, császármetszések. A klinika rendelkezik az ország legnagyobb koraszülött intenzív centrumával, ami azt jelenti, hogy a progresszív betegellátás keretein belül a koraszülések, genetikai rendellenességek és más megbetegedéssel született újszülöttek ellátása történik.

A szülőszobán található 6 szülőszoba és egy császármetszésre szolgáló műtő. A szülőszoba legnagyobb kórterme az egyes számú kórterem ahol 3 szülőágy található. Található még 4 darab egyágyas szülőszoba, valamint az alternatív szülőszoba. Az egyes számú helyiségben történnek a koraszülések és az ikerterhesek ellátása és megfigyelése.

Minden szülőágy mellett található kardiotokográf (magzati szívhang monitor), ami a magzat méhen belüli megfigyelését szolgálja.

A háromágyas kórteremben még található egy újszülött ellátóhelység is ahol a neonatólógus orvosok és a koraszülött osztályon dolgozó kollégák látják el a koraszülötteket, az ellátásra szoruló újszülötteket és a császármetszés után az újszülötteket. A szülőszoba ezen kórtermében található még az anyai illetve magzati újra élesztéshez szükséges eszközök és a különböző ellátás típusok során alkalmazandó legfontosabb gyógyszerek, infúziók.

A szülőszoba egy ágyas szülőszobáin zajlanak az élettani szülések vezetése. A szülés során a szülőnő által megválasztott egy személy jelenléte mindig minden körülmények között megengedett. A szülőszobában található eszközök: szétszerelhető szülőágy, szívhang monitor, infúziós állvány, bordásfal, vajúdást segítő labda.

A szüléseket a szülésznők és orvosok közösen kísérik végig. Minden szülőszobában rendelkezésre állnak azok a gyógyszerek és eszközök, melyek szükségessé válhatnak esetlegesen szövődmények fellépése során. Lehetőség van a szülés, vajúdás alatt a testhelyzet megválasztásához (állva, ülve, guggolva, térdelve), vízben vajúdni, sétálni, labdán ülni.

A szülés után a két órás “arany órát” az újszülött végig szüleivel tölti, majd klinikánkon a rooming-in rendszernek köszönhetően az újszülött végig édesanyánál maradhat, csak a kötelező vizsgálatokra kell őket elvinni.

Koronavírus: tájékoztató a szülészeti ellátásról a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján továbbra is van lehetőség apás szülésre, a szülés közben így jelen lehet az édesapa vagy egy családtag. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy a járványügyi helyzet változása esetén az egyetem módosíthatja a fenti intézkedéseket.