Kedves Édesanya, Édesapa!

A szülést követően a gyermekágyas osztályon kerülnek együttes elhelyezésre a frissen szült édesanyák és újszülöttjeik. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a legfontosabb információkat, amelyek segíthetnek Önnek, hogy előre lássa a gyermekével kapcsolatos várható történéseket és feladatokat a kicsi életének első napjaiban.

A gyermeke Önnél van a legnagyobb biztonságban! A lehető legrövidebb időre hagyja magára, ha mégis elengedhetetlen, kérje segítségünket!  

A gyermek és az Ön állapotától függően tervezetten legkevesebb 48 órát fognak eltölteni Klinikánkon a gyermek megszületését követően. Igyekszünk minden újszülöttet állapotától (és természetesen az édesanya állapotától) függően minél hamarabb hazabocsátani, hogy mihamarabb a megszokott, kényelmes családi környezetben legyenek.   

Az oldalon az alábbi témában találhatnak információkat:

SZOBÁINK

A szülést követően a gyermekágyas osztályon kerülnek elhelyezésre a frissen szült édesanyák és újszülöttjeik.

Klinikánk két gyermekágyas osztállyal rendelkezik.

 • Az I. számú gyermekágyas osztály összesen 18 ággyal rendelkezik, melyek három ágyas kórtermekben oszlanak szét.
 • A II. sz. gyermekágyas osztály jelenleg 15 fekvőbetegággyal működik, amelyen egy, és kétágyas kórtermek állnak a frissen szült édesanyák rendelkezésére.

Minden kórterem saját fürdővel rendelkezik. A páciensek az újszülött világrajöttét követő 48 óra után bocsáthatók haza.

Mit hozzANAk a kórházba?

A Szülőszobánk bemutatásánál olvasható, hogy mit érdemes csomagolni a benntartózkodás idejére →

ÚJSZÜLÖTT OSZTÁLY NAPIRENDJE

A gyermekágyas osztályhoz kapcsoltan működik az újszülött osztály, ahol a babák vizsgálatai, szükség szerinti rövidtávú megfigyelése és szükség szerinti átmeneti felügyelete történik.

7.00-8.00  Osztály átadása a nappali műszaknak (a nővér kollegák ekkor elfoglaltak)
8.00-10.00  Vérvételek, laborvizsgálatok, hazamenő vizit. Kérjük az anyákat, hogy ebben az időszakban tartózkodjanak a szobáikban, hogy az orvosi vizsgálat és a tanácsadás megtörténhessen. A gyermekorvosi vizit után a babákat kérjük az újszülött osztályra hozni (a gördülő babaágyakban)
11.00-tól  Ápolási vizit – anyukák tanítása, felvilágosítása az újszülöttek gondozásával kapcsolatban (pelenkázás, szoptatás, szoptatási tanácsadás)
15.00-18.00 Látogatási idő
19.00-20.00 Osztályátadás az éjszakai műszaknak (a nővér kollegák ekkor elfoglaltak)
20.00-tól  Esti nővéri ápolási vizit

Éjszakai rooming-in rendszer – a babák éjszaka is az anyukájuk mellett vannak. Csak indokolt esetben vesszük át az édesanyától a baba felügyeletét. Ilyen esetben a baba az újszülött osztályra kerül. Kérjük, hogy éjszaka, a szobában mindig legyen egy kis világítás a babának.

LÁTOGATÁSI REND A GYERMEKÁGYAS OSZTÁLYON

Látogatási idő: minden nap 09.00 – 19.00 között.

 • A látogatásra a gyermekágyas osztályok előterében nyílik lehetőség.
 • Az anyukához és újszülöttjéhez egyszerre 1 fő látogató jöhet és a látogatás időtartama nem lépheti túl a 60 percet.
 • 14 évnél fiatalabb korú testvér látogatását kérjük előre bejelenteni és előre egyeztetni a nővérekkel.
 • Fontos, hogy a délelőtt folyamán az édesanyák a szobájukban tartózkodjanak. Így biztosítva, hogy megkaphassanak minden oktatást, illetve az összes vizsgálat elvégezhető legyen.
 • A fenti információk okán kérjük, amennyiben megoldható, úgy a délutáni órákra időzítsék látogatásaikat.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A BABÁK GONDOZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

 • Az első napon, valamint közvetlenül a hazamenetel előtt részletes orvosi vizsgálatot végzünk a babán.
 • Az újszülöttnek nincs szüksége napi fürdetésre, a kórházi tartózkodás alatt csak egyszer, 4-6 órás életkorban fürdetjük.
 • Az újszülöttek testsúlyát megszületés után és hazaadás előtt mérjük meg.
 • A babáknál általában naponta 6-7 alkalommal szükséges pelenkacsere. Ha még ilyet nem csinált, kérje kollégáink segítségét.
 • Kollegáink dokumentálják, hogy hány alkalommal van székletes, vizeletes pelenkája (hányszor ürít széklelet, vizeletet) kisbabájának, kérjük válaszaikkal segítsék őket.
 • Hazaadásig 3 féle kötelező szűrővizsgálat fog történni.
 • A babájának az anyatejen kívül semmi más táplálékra nincs szüksége.

SZOPTATÁS

 • Az első napon az anyatejes táplálás érdekében igyekszünk az minél intenzívebb szoptatástámogatást biztosítani Önnek.
 • A szoptatás a csecsemők táplálásának biológiai módja, az anyatej az optimális táplálék. Érdemes a babát az éhség legkisebb jele esetén azonnal mellre tenni. Éhség jelek: a cuppogás, öklök nyalogatása, keresés-tátogás. Érdemes már ekkor mellre tenni a babát és nem megvárni, amíg sírni kezd.
 • Az első hetekben normális, ha az újszülött gyakran szeretne szopni. Gyomra még kicsi, a tejmennyiség növekedése folyamatos. A legtöbbet úgy tehet a tejmennyiség növekedéséért, ha minél gyakrabban mellre veszi a babát és szoptatja.
 • Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy a baba eleget szopik, nem szükséges mérni a súlyát. A jó szopási magatartás, illetve a kakis-pisis pelenkák megfelelő száma (lásd lejjebb a táblázatot) biztos támpontot adnak. Az első napokban szoptasson gyakran: legalább 8-12 alkalommal 24 óra alatt!
Miből látható, hogy minden rendben halad?
 • Amikor a kisbaba szopik, egyre hosszabb aktív szopást tapasztalhat. Aktív szopáson azt értjük, hogy folyamatosan szív-nyel a baba, a finom kortyolási hang teljes csendben jól hallható, ilyenkor a baba állkapocs mozgása megváltozik. Jól haladnak, ha az első 24 óra elteltével 10 egymás utáni kortyolást meg tud számolni, és a baba szemmel láthatóan elégedett. A szopások ideje alatt erőteljes méhösszehúzódásokat tapasztalhat és a gyermekágyi vérzés erősödését.
 • Az első 48 órában sűrű, ragacsos, sötétzöld székletet ürít, ez a mekónium. Ezt követően barnás, nyálkás, átmeneti széklet következik, majd a 3-4. naptól egyre inkább mustársárga színű, édes illatú anyatejes széklet.
 • Magán is tapasztalhatja, hogy melle állapota változik a szülés előttihez képest: hőmérséklete nő, tapintása teltebb.
 • Az újszülött mellretétellel mindig megvigasztalható, ha sír.
 • Amennyiben van otthon mérleg hazaérkezéskor, ruházat és pelenka nélkül mérjék meg az újszülöttet.
 • Amikor már otthonukba tértek, az újszülött normális súlyvesztesége nem haladja meg a születési súly 5-7%-át (maximum 10%-át). A súlyesés a 4. nap után nem folytatódik, és 10-14 napos korra eléri a születési súlyát, majd attól kezdve legalább heti 15-20 dkg-ot hízik.

Mikor kell segítséget kérni?
 • ha nem tudja 24 óra alatt LEGALÁBB hatszor megszoptatni a babát, mert annyira aluszékony. A normális szopásgyakoriság ennél is több, ideális a minimum 8-12 alkalom 24 óra alatt!
 • ha a szoptatás során nem lát aktív szívás-nyelést
 • ha a baba bőrszíne nappali, jó fényviszonyok mellett egyre sárgábbnak tűnik
 • ha nem ürít székletet
 • ha levetkőztetéssel, finom masszírozással, testkontaktusba hozással sem tudja felébreszteni
 • ha a súlyvesztés napról napra folytatódik, vagy a súlya a 4. napot követően stagnál

KÖLDÖKKEZELÉS

Megszületés után a köldökzsinórt steril körülmények között elvágják, köldökcsattal lezárják. Ha a csonk száraz, a köldökcsatot 24 óra után le tudjuk venni. A csonk a második élethét végére (14. nap) magától leesik.

A csonkot nem kell semmivel kezelni. A pelenkát visszahajtva, szárazon szükséges tartani. Amennyiben széklettel szennyeződik tiszta vízzel le kell mosni és hagyni megszáradni. Savós (átlátszó) váladék az első napokban ürülhet belőle. Ha a bőr körülötte nem piros, tennivalót nem igényel.

Amennyiben vérzést, bővebb váladékozást észlel, illetve a bőr gyulladt, kipirosodott lesz a köldök körül ezt a nővéreknek (- amikor már otthon vannak, akkor a védőnőnek, gyermekorvosnak) jelezni kell. Ilyenkor szükség lehet az Octaniseptes fertőtlenítésre, felületi kezelésre.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK

 • Kötelező anyagcsereszűrés, amely sarokból vett vérmintából történik. A vérvétel legkorábban 48 órás életkorban történik. Eredmény csak napok múlva lesz, amiről információt csak akkor kapnak, ha ismételni kell a vizsgálatot, vagy esetleg gyanú van betegségre. Az ilyen értesítés levél vagy telefonhívás formájában a Semmelweis Egyetem Laboratóriumából érkezik. Negatív esetben nem kapnak visszajelzést.
 • Műszeres hallásvizsgálatot minden babánál végzünk, a vizsgálat fájdalommentes. Előfordul, hogy az eredmény bizonytalan. Ilyen esetekben, kontroll időpontot adunk, melynek elvégzéséhez osztályunkra majd vissza kell jönni.
 • A szem anatómiai épségét is vizsgáljuk (vörös visszfény vizsgálat) ami fájdalommentes a baba számára. Ennek eredménye szintén a zárójelentésben szerepel. Amennyiben eltérést látunk, szemészhez küldjük a babát (ez igen ritkán fordul elő).

Ultrahangos koponya-, hasi- és csípővizsgálat szűrő jelleggel nem történik a klinikán. Amennyiben az orvosi vizsgálat során olyan betegség gyanúja merül fel, amely indokolttá tenné az UH vizsgálatot, akkor azt munkatársaink megszervezik.

VÉDŐOLTÁS ÉS VITAMINOK

 • Hazamenetel előtt BCG-oltást kapnak a babák a bal vállukba. Kezdetben ennek semmi nyoma nincs, majd normál esetben egyhetes és egy hónapos kor között egy kis pattanás formájában mutatkozik a helye. Váladékozás illetve bűzös szag esetén Octanisepttel kezelhető, nyomkodni NEM szabad!
 • K-vitamint az első életnapon adunk a babának, legközelebb 1 hetesen, majd havonta 1 ampullát (2 mg-t) szükséges adni a kizárólagosan szoptatott babáknak.
 • D-vitamint a hazaérkezést követően napi 1 cseppet (400 nemzetközi egységet) javasolt adni. A D vitamin kezdésével nem kell 2 hetet várni! A vitaminok receptjeit a házi gyermekorvos fogja kiállítani a hazaérkezés után.

ANYAKÖNYVEZÉS

Gyermekük anyakönyveztetése céljából kérjük Önöket, hogy hétfőtől-péntekig 10-12-óráig és 13-14-óráig fáradjanak a gyermekágyas osztály társalgójába, ahol kolléganőnk készséggel segít az anyakönyvezés elindításában. Hétvégén és ünnepnapokon nincs lehetőség a klinikán intézni a szükséges anyakönyvezést. Hétvégi hazamenetel esetén kérjük, hogy a következő hét hétfőn szíveskedjenek bejönni anyakönyvezés ügyintézése céljából.

Az ügyintézés idejére semmiképp ne hagyják gyermeküket a kórteremben felügyelet nélkül, vagy ne bízzák másik anyára, hanem a nővér kollegák segítségét kérjék, akik az újszülött osztályon vigyázni fognak gyermekükre az ügyintézés ideje alatt. 

Az ügyintézéshez szükséges:
 • Személyi igazolvány mindkét oldalának másolata (mindkét szülő)
 • Lakcímkártya mindkét oldalának másolata (mindkét szülő)
 • Házassági anyakönyvi kivonat másolata
 • Ha nem házas, eredeti apasági nyilatkozat (ikrek esetében annyi példányban ahány gyermek született)
 • Reprodukciós úton fogant gyermek esetében: eredeti közjegyzői okirat

HAZAMENETEL

 • Hazabocsátás előtt az újszülöttet az édesanyja mellett a Gyermekágyas Osztályon részletesen megvizsgáljuk (orvosi fizikális vizsgálat). Bármilyen eltérést tapasztalunk, azt jelezzük Önöknek, miként az esetleges teendőkkel kapcsolatban is részletes tájékoztatással szolgálunk. Az újszülöttet érintő, valamennyi egészségre és gondozásra vonatkozó kérdést és az otthoni teendőket átbeszéljük. A fenti vizsgálatot és konzultációt követően mindennap leghamarabb 12.00-tól vehető át a gyermek zárójelentése. A zárójelentés átvételéhez kérjük, hogy az édesanya személyesen, a távozásra felkészített, felöltöztetett babájával jelentkezzen az újszülött osztályon.
 • Hazamenetel után kérjük, még aznap értesítse gyermekháziorvosát és a területileg illetékes védőnőt.
 • A háziorvos a szükséges e-recepteket kiállítja (elektronikus).
 • Otthon is tartsák be a fertőzés megelőzésére szolgáló higiéniai szabályokat (rendszeres alapos kézmosás)
Hazamenetel után, otthon

Az otthon gyakran felmerülő kérdésekkel és teendőkkel kapcsolatosan a távozáskor külön információs anyagot bocsátunk rendelkezésükre, amit kérünk vigyenek magukkal – szükségük lehet rá. 

Amennyiben a hazaadást követő napokban az újszülött csecsemőnél a védőnő, vagy házi gyermekorvos javaslata alapján kórházi vizsgálat, vagy kezelés szükségessége merülne fel, kérjük a Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Sürgősségi Osztályán jelentkezzenek (Cím:1083 Budapest, Bókay J. u. 53-54. Tel: +36 20 8258252).