Szülészeti ultrahangvizsgálat

Az ultrahang vizsgálatok előjegyzés alapján történnek, Bejelentkezni a +36 1 459 1582 telefonszámon, vagy személyesen a Várandós Ambulancián lehet.

Helyszín: Baross utcai részleg (1088 Budapest, Baross u. 27) alagsori ultrahang rendelők

A terhesség alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok célja a méhen belüli magzat fejlődésének nyomon követése, egyes fejlődési rendellenességek illetve egyéb, a magzat és/vagy az anya egészségét veszélyeztető állapotok felismerése. Panaszmentes terhességben négy illetve öt ultrahang-szűrővizsgálat végzése ajánlható. Ezek révén az anatómiai rendellenességek jelentős része a terhesség korától függően felismerhető.

0. szűrés (terhesség-megállapító ultrahang-vizsgálat)

Időpontja-a terhes jelentkezési időpontjától függően-a terhesség 7-10. hete. Célja: a terhesség fennállásának bizonyítása, annak méhen belüli esetleg méhen kívüli elhelyezkedésének, élő voltának, korának megállapítása, illetve annak eldöntése, hogy egyes vagy többes fogamzásról van-e szó. A vizsgálatot hüvelyi vizsgálófejjel végezzük.

I. szűrés – Időpontja a terhesség 12-13. hete

Célja (az előzőeken túlmenően) a kóros koraterhességi állapotok, egyes súlyos fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálat hüvelyi és/vagy hasi vizsgálófejjel történik-hüvelyi vizsgálat esetén üres húgyhólyag mellett. A vizsgálat során megfigyelhető a méh üregében fejlődő embryo/magzat mozgása, szívműködése, meghatározhatók testméretei (ülőmagasság = fejtető-far-távolság, CRL). A testméretek alapján határozzuk meg a terhesség korát. Amennyiben ez egybeesik a vérzéskimaradásból meghatározott terhességi idővel, úgy a szülés várható időpontja (ún. számított terminus) az utolsó rendes menstruáció első napjától számított 40. hét végére tehető. Ha a magzat nagysága a számított időtől jelentősen, a szülés várható időpontját az ultrahangvizsgálat alapján módosítjuk (ún. ultrahangterminus).

Ezen vizsgálat során mérjük meg a magzati tarkótáji bőrredő vastagságát is (“NT”), melynek kóros értéke magzati kromoszóma-rendellenesség gyanújára hívhatja föl a figyelmet.

II. szűrés – Időpontja a terhesség 18-20. hete

A szűrővizsgálat hasi vizsgálófejjel történik, de bizonyos, a belső méhszájhoz közeli részletek vizsgálata esetenként hüvelyi vizsgálatot is szükségessé tehet. Ez a szűrővizsgálat a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat, mert a magzati szervek kialakulása ekkorra már nagyrészt befejeződik. Az áttekintés során testtájanként vizsgáljuk a magzatot, meghatározzuk a méhlepény helyzetét, érettségét, a magzatvíz mennyiségét, a magzat aktuális elhelyezkedését. A magzat növekedésének, fejlődésének ellenőrzése a fej és a törzs átmérőinek (BPD, OFD ill. APD, TAD) és kerületének (HC ill. AC), valamint a combcsont (FL), esetleg a felkarcsont (HL) méreteinek meghatározásával történik.

III. szűrés – Időpontja a terhesség 30-32. hete

Célja elsősorban a magzat megfelelő ütemű fejlődésének ellenőrzése, és a késői magzati korban felismerhető fejlődési rendellenességek kórismézése.

Színkódolt Doppler-áramlásvizsgálat (flowmetria)

A terhes méhet ellátó anyai illetve bizonyos magzati erek véráramlásának vizsgálata, ami bármely terhességi korban indokolt lehet. Célja a magzat méhen belüli állapotának illetve a méhlepény működésének megítélése.