Kedves Édesanya, Édesapa, Szülők, Hozzátartozók!

Az alábbiakban olyan alap információkat találnak, amelyek segítik tájékozódásukat, amíg gyermeküket a PIC Koraszülött Intenzív Osztályon gyógyítjuk és ápoljuk.

Az oldalon az alábbi témában találhatnak információkat:

Látogatási idő

Gyermeküket a nap 24 órájában látogathatják 3 szakmai időszak kivételével (7:00-8:00, 12:00-14:00, 19:00-20:00), melyek alatt takarítás, az ápolói műszakváltások és átadás, valamint osztályos vizit zajlik.

Az osztály jellegéből adódóan bizonyos orvosi beavatkozások végzésekor, illetve súlyos állapotú beteg ellátásakor előfordulhat, hogy a szülőket megkérjük, hogy a látogatást átmenetileg függesszék fel. Kérjük, segítsék munkánkat együttműködésükkel.

Az édesapákat is várjuk a gyermekekhez, akik ugyanúgy látogathatják gyermeküket, mint az édesanyák. Előfordulhat, hogy időszakos járványügyi korlátozások miatt együtt, egyszerre nem léphetnek be az osztályra, de ilyenkor is látogathat az édesapa. Nem ritka, hogy munkavégzés miatt csak az esti órákban van az édesapának lehetősége, hogy bejöjjön gyermekéhez. Ezt kérjük, előre jelezzék, hogy a kórházba és az osztályra történő belépés akadály és várakozás mentes legyen.

Érkezés a koraszülött osztályra

 • pulóver, kabát, táska az osztályra nem hozható. Kérjük, használják a fogasokat.
 • az alkar könyékig legyen szabad (az ing, póló, köpeny könyékig legyen feltűrve)!
 • a levehető ékszereket (karkötő, gyűrű, karóra) helyezzék a zsebbe, táskába!
 • körömlakk, műköröm viselése esetén az újszülött és koraszülött babákat nem szabad megérinteni (gumikesztyűben sem), mert azokról a fertőtlenítőszer lepereg, azokon nem hat. A lehető leghamarabb távolítsák el a körömlakkot ill. műkörmöt, hogy minél hamarabb megsimogathassák kisbabájukat!
 • mobiltelefon használata – mivel ez a leginkább fertőzést közvetítő használati tárgy – a babák környezetében használata nem megengedett. A mobiltelefont, kérjük, a zsebükben tartsák (lehalkítva). A babák pultján, inkubátorán, éjjeliszekrényén szigorúan tilos a mobiltelefon tárolása. (Szükség esetén az éjjeliszekrényen lévő műanyag pohárban helyezhetik el a telefont.)
 • Fénykép készítése mobiltelefonnal az ápoló kollegák segítségével és jelenlétében engedélyezett. Utána kézfertőtlenítés szükséges.

Kéz- és általános higiénés szabályok

 • A Koraszülött Intenzív Osztályon a megfelelő kézhigiénés előírások betartása életet menthet! A súlyos, akár életveszélyes fertőzések megelőzésének érdekében kérjük, hogy az alábbi előírásoknak megfelelően fertőtlenítsék kezeiket!
 • Az aktuális rendelkezések alapján jelenleg a kórházakban általános szájmaszk viselési kötelezettség van érvényben. Amikor ilyen nincs, akkor is indokolt a szájmaszk viselése, ha hurutos, náthás, köhögős tüneteik vannak, vagy ajakherpeszük van.
 • Amennyiben lázas, hasmenéses betegségben szenvednek, vagy antibiotikumot szednek mindenképp jelezzék munkatársainknak.
 • A PIC Osztályon kizárólag saját gyermekük inkubátoránál tartózkodhatnak. Más szülő gyermekének a betegzónájába belépni, a környezetében levő tárgyakat és a másik szülő babáját megérinteni szigorúan tilos.
Kézfertőtlenítés módja
Szappannal történő kézmosás
 • hol? – az osztályra belépéskor az ajtók melletti kézmosónál
 • mikor? – az osztályra belépéskor mindig, illetve pelenkázás vagy egyéb váladékkal történő érintkezés után
 • hogyan? – könyékig, a kézmosó kagyló mellett kifüggesztett ábráknak megfelelő 6 mozdulattal, legalább 1 perces behatási idővel.
 • első alkalommal, de később is kollegáink szívesen megmutatják a helyes kézmosást és kézfertőtlenítést, ha bizonytalan abban, hogy helyesen végzi-e.
Alkoholos kézfertőtlenítés 
 • kézfertőtlenítő adagoló a kézmosónál illetve minden baba környezetében rendelkezésre áll.
 • közvetlenül kézmosás után alkohol kézfertőtlenítés nem szükséges.
Alkoholos kérfertőtlenítés kötelező
 • bármilyen szennyezett tárgy érintése után (kilincs, pult, szék, toll, beleegyező nyilatkozat, egyéb papírok, ruházat, mobiltelefon, szemeteskuka stb.)
 • az inkubátor környezetébe lépéskor, a baba környezetének érintése előtt (inkubátor, takarólepel, monitor, pumpa stb.).
 • az inkubátor környezetének elhagyásakor.

Az ápoló és orvos kollegákra a fentiek döntő része ugyanúgy vonatkozik pl. ruházat, kézfertőtlenítés, viszont eltérések is vannak (pl. szappanos kézmosás gyakorisága vagy gumikesztyű használatra vonatkozó szabályok).

Hogyan támogathatják a babák fejlődését?

Az újszülött és koraszülött babák gyógyulásához és optimális fejlődéséhez szükséges a babák nyugalmának és alvásának védelme. Fontos célkitűzésünk, hogy ezt mindannyian elősegítsük. Ha a babájuk nyugtalan vagy sír, először óvatos, gyengéd, nagy felülettel történő érintéssel (egész tenyérrel) és lassú mozdulatokkal, simogatással próbálják megnyugtatni. Ilyenkor a halk, mély, nyugtató szavak is segítenek a babának. Alvó babáját semmiképp ne ébressze fel, ha csak valamilyen rendkívüli komoly ok nem áll fenn. A babák környezetében halkan beszéljünk. Ahogyan korábban jeleztük, a telefonálás a babák környezetében tilos.

A kenguruzás, a bőr-bőr kontaktus és a szoptatás nagymértékben támogatja a gyógyulást, kifejezetten jó hatást gyakorol a gyermekek testi, idegrendszeri és jövőbeni szellemi fejlődésére. A kézhigiénés szabályok betartása mellett nem emelkedik a fertőzések rizikója. Ezért biztatjuk Önöket, hogy bátran, minél többet legyenek a babájukkal. Az orvos és nővér kollegák támogatásával és iránymutatásával érintsék meg gyermekeiket, kenguruzzanak ill. szoptassák a babájukat!

Anyatej / fejés / szoptatás

Minden újszülöttnek, de különösen a koraszülötteknek és intenzív ellátást igénylő újszülötteknek az anyatej az optimális tápláléka. Amíg a babák a betegségük, vagy az éretlenség miatt nem képesek szopni, az édesanyák szigorú higiénés körülmények között történő rendszeres fejéssel tudják biztosítani gyermeküknek az anyatejet.

A kézhigiéné fenntartása a fejés közben is nagyon fontos!

A fejés előtt valamint a lefejt anyatej kezelése közben rendkívül fontos a kézhigiéné. Ehhez lakk- és műköröm-mentes, rövidre vágott körmök kellenek. Szappanos kézmosás szükséges látható szennyeződés esetén ill. a mindennapi teendők előtt, után (étkezés, mosdóhasználat). Kézfertőtlenítő használata szükséges a fejés megkezdése előtt. Figyelni kell arra, hogyha bármihez (pl. telefon !) hozzányúlunk fejés közben, akkor újra kell fertőtleníteni a kezet. 

A fejéshez használt eszközöket minden fejés után mosogatószerrel alaposan el kell mosni, bő vízzel leöblíteni és ezután sterilizálni (sterilizáló zacskóban, a gyermekágyas osztályon külön erre a célra kihelyezett mikrohullámú sütőben), majd elkülönítve tárolni. A fejőgép fertőtlenítéséhez szükséges eszközök: mosogatószer, mosogatószivacs, sterilizáló zacskó, doboz, vagy textilpelenka a tároláshoz. Az anyatej gyűjtésére használt poharat az osztály elhagyásakor, az inkubátor elhagyása és kézfertőtlenítés után vegyék el!

Milyen gyakran érdemes fejni?

Az első napokban optimális a kétóránkénti fejés, de naponta minimum nyolc alkalom javasolt, és éjszaka se maradjon ki 5 óránál hosszabb idő fejés nélkül. Az első napokban termelődő előtej kevésnek tűnhet, ami teljesen normális. A mennyisége napról-napra növekedni fog. Jóllehet a gyakori fejés nagyon fárasztónak tűnhet, azonban egy kisbaba is ilyen gyakran ébred és szopik. A szoptatás lehetősége nélkül az édesanya a gyakori fejésekkel tudja elérni, hogy egyre több teje legyen. Tehát a tejmennyiség növelését gyakori fejéssel érhetjük el.

Hogyan érdemes fejni?

A kézi fejés gyakorlata megtalálható az interneten: MARMET-módszer megnevezés alatt. Az elektromos fejő hosszútávon hatékonyabb megoldást biztosíthat. Tovább egy videós útmutatóra → 

A gépi fejés igénybe veheti a mellbimbót. A mellbimbó kezdeti érzékenységét a lanolinos kenőcs kiválóan csökkenti. Az emlőket fertőtlenítőszerrel, kendővel lemosni nem szükséges, a napi általános higiénia elegendő. A mellre legyen saját törölköző, amit máshova nem használunk. A fejéssel, szoptatással kapcsolatos kérdéseikkel, aggodalmakkal, esetleges elakadásokkal forduljanak kollegáinkhoz, akik készséggel fognak segíteni szakszerű tanácsokkal.

Az osztály működése (napirend)

A koraszülött babák 0 – 24 órás szakszerű és szeretetteljes ápolását 12 órás nővérműszakokban szerveztük meg. Az ápolói műszakváltások reggel 7 és este 7 órakor történnek. Ennek megfelelően az esti órákban már más nővér ápolja a gyermeküket, mint akivel nappal találkoztak. Az orvosi ellátás a folyamatos ügyeleti szolgálat mellett nappali 8 órás beosztásban van megszervezve.

A babák napirendje:

A babák idejük nagy részét alvással töltik. Igyekszünk arra, hogy alvásukat ne szakítsuk meg és biztosítsuk a minél nyugodtabb zavartalan alvást, mert ez a fejlődés záloga. A kisebb babák 2 óránként, a nagyobbak 3 óránként táplálkoznak. Az intenzív kezelést igénylő babák többsége nem tud magától enni, a legkisebbeknek szondatáplálásra van szüksége. Az ápolási tevékenység (pelenkacsere, élettani mutatók mérése, infúziók ellenőrzése és cseréje , stb.) és az orvosi vizsgálatok is ehhez a ritmushoz igazodnak. 

Az orvosi vizsgálat általában naponta két alkalommal: a délelőtti órákban és kora este történik. Szükség szerint azonban naponta akár többször is sor kerülhet ellenőrző orvosi vizsgálatra. Előfordulhat, hogy az osztályon komolyabb, több teret és nagyobb higiénés biztonságot igénylő beavatkozás történik egy babával. Ilyenkor az orvos kollegák kérhetik, hogy a közvetlen szomszéd babák szülei időlegesen függesszék fel a látogatást.

A vizsgálatokon túl a babák légzését, szívverését és oxigén szintjét orvosi monitorokkal szünetmentesen, folyamatosan monitorizáljuk. A monitorizált pulzus és oxigén értékek nemcsak a baba feletti monitoron, hanem az ápolói pulton a központi monitoron is láthatóak. Emiatt ha a nővér vagy orvos nincs éppen a babája mellett közvetlenül, akkor is, mindig az egészségügyi dolgozók valamelyike látja babájának a történéseit. Tehát nem kell megijednie, ha egy-egy érték időlegesen esetleg a megszokottnál alacsonyabb vagy magasabb értéket mutat- azt kollegáink észlelik és beavatkoznak, ha arra szükség van.

Ki kaphat tájékoztatást a baba állapotáról? 

A törvényi előírások alapján csak az édesanyának, édesapának illetve törvényes gondviselőnek adhatunk tájékoztatást a gyermek állapotáról akár személyesen, akár telefonon. Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott információk alapján.

Gyermekük éjjel-nappal történő folyamatos intenzív gyógyítását és ápolását több, egymást folyamatosan váltó orvos és nővér kollega végzi. Emiatt a gyermekhez és a szülőhöz nem tartozik egyetlen „kezelőorvos”, hanem a PIC osztály aktuálisan szolgálatban levő orvos-nővér csapata gyógyítja a gyermeküket és ad tájékoztatást.

A betegséggel, gyógyítással, kilátásokkal kapcsolatos részletes információt, a gyermeket aznap gyógyító orvos, illetve rendkívüli helyzetekben az ügyeletes orvos személyesen ad Önöknek. Az ápolással kapcsolatban az éppen gyermeküket gondozó nővér kollega ad tájékoztatást.

Telefonos érdeklődés esetén az éppen aktuális állapotról, táplálás előrehaladásáról tudunk információt adni. Kérjük, a PIC osztályt ezen a telefonszámon keressék:
+36 20 666 1678

Pszichológiai támogatás

Frissen szült édesanyákkal évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, kiváló klinikai szakpszichológus kollegák segítik a szülőket. Amennyiben komolyabb lelki nehézségük támad, szükség esetén jelezzék az orvos vagy nővér kollegáknak, hogy szeretnének a pszichológus kollegával is konzultálni.

Amennyiben helyzetüket netán kilátástalannak éreznék, mindenféleképp kérjék a pszichológus kollega segítségét, aki közvetlenül is elérhető az alábbi telefon számon:
 +36 20 825 0102  

Anyakönyvezés, adminisztráció (TAJ szám bediktálás stb.)

Az újszülött babák anyakönyvezéséhez a születést követő 1-3 napban az Élveszületési jelentés dokumentumot kell kitölteni. Ezzel kapcsolatban a kórház dolgozói keresni fogják az édesanyát. Probléma esetén a kórházi védőnőt kereshetik, ill. az anyakonyv@jozsefvaros.hu email címen kérhetnek segítséget.

Az 1500 gramm alatti súllyal született koraszülöttek családja jogosult emelt családi pótlékra. Az igazolás kiállításához a gyermek saját TAJ kártyája, továbbá az édesanya vagy édesapa (amelyikük szeretné igénybe venni) személyes irataira van szükség. A fenti iratokkal az osztályos adminisztrátorhoz fordulhatnak az igazolásért.

Amint gyermekük TAJ kártyáját megkapták, kérjük, hogy adminisztrátor munkatársunknak mutassák be, hogy rögzíthessük a számítógépben. Amennyiben a gyermekük már hazament, vagy más kórházban van, telefonon (+36206661678) diktálják be a gyermek TAJ számát.