Betűméret: A A A

Járóbeteg-ellátás

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!                                                             frissítve: 2021.01.04.

 

Védőoltással kapcsolatos információk

Számos megkeresést kapunk a SARS-Cov-2 (Covid) védőoltással kapcsolatosan. Ezért készítettünk Önöknek egy rövid általános tájékoztatót, amelyben az általunk gondozott betegségcsoportokkal kapcsolatos általános kérdésekre térünk ki.

I. Genetikusan meghatározott betegség, mely nem érinti az immunrendszert

A SARS-Cov-2 (Covid) elleni védőoltás beadatása nem ellenjavallt. A védőoltás kockázata nem nagyobb az egészséges populáció kockázatánál. A vakcinációt (védőoltás beadását) javasoljuk. Különösen javasoljuk az oltást vázizom-gyengeség tüneteit okozó betegségekben (neuromuscularis kórképek), ahol egy tüdőgyulladás következménye az átlagosnál súlyosabb lehet.

II. Autoimmun betegség vagy olyan genetikusan meghatározott betegség, mely az immunrendszert érinti

a. Stabil állapot, csak kis dózisú immunrendszert befolyásoló kezelést kap

Autoimmun betegség esetén -lehetőség szerint- a betegség stabil állapotában javasolt az oltás beadása, az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek dózisán az oltás miatt nem szükséges módosítani (1).

b. Akutan rosszabbodó betegség esetén

Amennyiben Ön nagy dózisú szteroid kezelésben, plasmapheresisben, Rituximab kezelésben részesül vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.

III. Várandósság, szoptatás

Jelenleg nincs elégséges információ az oltás és terhesség viszonyáról. Egyelőre az oltás  beadása várandósoknak nem javasolt.  Gyermekvállalás előtt 3 hónapon belül sem javasolt a SARS-Cov-2 (Covid) védőoltás beadása. Egyéni elbírálást képez, ha a várandós a Covid fertőződés, vagy fertőződés esetén a szövődmények kialakulásának tekintetében magas kockázati csoportba tartozik.

A szoptatás alatt a védőoltás beadható (2).

Forrás:

  1. Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 05 June 2020. doi: 10.1136/annrheumdis-2020-217877 (letöltés 2021.01.04.)
  2. https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination-women-of-childbearing-age-currently-pregnant-planning-a-pregnancy-or-breastfeeding (letöltés 2021.01.04.)

Költözéssel kapcsolatos információk!!!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy intézetünk is bevonásra került a COVID-19 ellátó helyek csoportjába! Ez a következő, IDEIGLENES változásokat jelenti a betegellátásban:

  • Fekvőbeteg Osztályunkon (1083 Budapest, Balassa u. 6.) 2020. október 31-től kizárólag koronavírusos betegek ellátására kerül sor az elkövetkezendő időszakban. Intézetünk ezen osztálya a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika (1083 Budapest, Szigony u. 36.) II. emeletén folytatja a működését!
  • mivel a koronavírus elleni küzdelemben az infrastruktúránk mellett humán erőforrásaink is bevetésre kerülnek, ezért a Fekvőbeteg Osztály csökkentett ágyszámmal és személyzettel folytatja működését
  • izombiopsziára érkező betegeink csak friss, negatív PCR-teszttel érkezhetnek az izom mintavételre
  • Ambulanciánk (1082 Budapest, Üllői út 78. I. emelet/148. szoba) és laborjaink (1082 Budapest, Üllői út 78/B IV. emelet) változatlan formában működnek tovább, a betegek fogadásának és a mintaküldés rendje ugyancsak változatlan.

Információk COVID-19 tünetek esetén: mikor mit tehetünk?


Betegek fogadása az ambulanciáinkon

Járóbetegeinket ambulanciáink szeretettel várják az előre egyeztetett időpontban. Annak érdekében, hogy a fertőzés veszély minél kisebb legyen a várótermekben, az egyes egyének közötti 1.5 méteres távolságot tartanunk kell, így azt kérjük Önöktől, hogy csak azon betegekkel várakozzanak a hozzátartozók várótermeinkben, akiknek egészségi állapota segítségüket elengedhetetlenné teszi. Azokban az esetekben, ahol nem igényli a páciens állapota a támogatást, az aulában, vagy az épület előtti parkolóban kérjük hozzátartozóik várakozását. Tisztelettel kérjük a rendeléseinken megjelenő egyéneket, hogy a maszk és a kesztyű viseléséről ne feledkezzenek meg!
 
Kérjük, pontosan érkezzenek az egyeztetett időpontra, hogy torlódások ne alakuljanak ki! Amennyiben nem tudna személyesen megjelenni rendelésünkön, és gondozott betegünk, változatlanul van lehetőség a telefonos, vagy online e-mailes konzultációra, ahol gyógyszerigényüket, szakorvosi javaslat igényüket jelezhetik. Amennyiben azt az ellátási formát választják, kérem előzetesen jelezzék azt a beteg előjegyzési telefonszámunkon (+36 20 670-1906), hogy erre a szolgáltatásra tartanak igényt.
 
Fekvőbeteg osztályunk a COVID-19 járvány ideje alatt fokozott elővigyázatossággal látja el betegeit. Minden fekvő betegünknél a felvétel napján COVID-19 szűrőtesztet végzünk, és az egyes műszeres vizsgálatok ennek negatív eredménye esetén indulnak el. Mindaddig, amíg a járvány tart, nincs látogatás az osztályon.
 
Amennyiben változások lesznek az Intézet eljárásrendjében, arról azonnal értesítjük Önöket.
 
Nagyon köszönjük együttműködésüket!
 
Vigyázzanak nagyon magukra és egymásra!
 
Tisztelettel,
 
Dr. Molnár Mária Judit
intézetvezető, egyetemi tanár


 
Tisztelt Hölgyem, tisztelt Uram!
 
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete a betegelőjegyzési módszerén változtat annak érdekében, hogy könnyebben elérhetővé tegyük az eddig erősen leterhelt telefonvonalat.
 
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az ambuláns rendeléseinkre az előjegyzés telefonszáma megváltozott.
Az új elérhetőség: +36 20 670 1906
Munkanapokon 11.00 és 14.00 óra között van lehetőség előjegyzési időpontot egyeztetni. 
 
Egy új kolléga fogja a telefont kezelni, kérjük szíves türelmüket, amíg a rendszer teljesen feláll.
A rugalmas ügyintézés érdekében legyenek kedvesek előkészíteni az előjegyzendő páciens TAJ számát és telefonszámát, mert ezeket kérdezni fogja ügyintéző kollégánk. Annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb rendelést, illetve az Ön betegségéhez leginkább értő kollégát tudjuk az előjegyzéskor javasolni, jó ha a beküldő diagnózis is rendelkezésre áll. 
Honlapunkon arról is olvashatnak információt, hogy hogyan készüljenek az orvossal való találkozásra annak érdekében, hogy a leggyorsabban tudjunk diagnózishoz és kezeléshez jutni. Kattintson ide.
 
Reméljük, az új betegirányító kolléga munkába állása segíti szolgáltatásaink rugalmasabb elérését, és az Önök elégedettségét is elnyeri! 
 
Tisztelettel,
 
Dr. Molnár Mária Judit
intézetvezető

Előzetesen egyeztetett időpontra történő érkezés esetében a helyszínen nem kell bejelentkezni! Kérjük, a rendelőink előtt várakozzon, és szólítani fogjuk! 

Ambuláns rendeléseink látogatásához beutaló szükséges, így ezt is mindenféleképpen hozza magával!


Ambuláns betegek fogadása előzetes időpont egyeztetés után.

Ambuláns rendeléseink látogatásához beutaló szükséges, így ezt is mindenféleképpen hozza magával!

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 12.00 és 15.00 óra között.

TAJ számmal nem rendelkező betegeink a Semmelweis Egészségügyi Kft. segítségével vehetik igénybe szolgáltatásainkat, amelynek lebonyolításában segítünk.

Az Ambulanciánk hívható telefonszáma: +36-1-459-1442


Pompe online kérdőív


Tájékoztató levél beutaló orvosok számára:

Beutaló orvosoknak tájékoztató