Idén is megrendezésre kerül a már komoly hagyományokkal rendelkező Kutatók Éjszakája. A korábbi évekhez hasonlóan intézetünk idén is képviselteti magát ezen a nívós és informatív eseményen. 

Előadóink az alábbi időpontokban és témákban várják a kedves érdeklődőket.

Az online előadásokra a linkeken jelentkezhetnek be.

Dr. Gál Anikó – A mitokondriumok csodálatos világa

Az előadás során betekinthetést kaphatunk a sejtek energiatermelő kis sejtszervecskéjének az életébe, megismerhetjük létfontosságú feladatait. E mellett megismerhetjük a mitokondriumok szerepét az egyes betegségek, mint pl. a stroke, a cukorbetegség, a meddőség , és a COVID-19 hátterében is.

Dr. Borsos Beáta – Aduász a gyógyításban: biotechnológia a neurológiában

Az előadás során megismerkedhetünk a biotechnológiával és betekinthetést kaphatunk a génterápiás módszerekbe. Részletesen ismertetni fogjuk a jelenleg neurológiai betegségek esetében alkalmazott biotechnológiai terápiákat, így átláthatjuk azok hatásmechanizmusát is.

Szabó Fruzsina – Megüt a guta, lehet a genetika?

Az előadásom során betekintést kaphatunk az örökletes fiatalkori stroke genetikáról. A KSH alapján Magyarországon óránként halnak meg strokeban, ezért fontos a stroke kialakulásának kockázati tényezőinek csökkentése. Az előadásom célja fiatalkori stroke betegségek genetikai hátterének és kockázati tényezőinek ismertetése, valamint a korszerű diagnosztikai és terápiás lehetőségeket feltárása.