A Nyílt Nap programja visszanézhető itt →

 

 
A FOGORVOSTUDOMÁNYI KAR ONLINE NYÍLT NAP
2024. JANUÁR 19. 9.00

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.  A programot Zoomon keresztül tartjuk, melynek a linkjét az esemény előtt e-mailben küldjük meg az érdeklődőknek. Az online jelentkezés során lehetőség van előzetesen saját kérdéseket is beküldeni.

REGISZTRÁLOK

Az Online Nyílt nap mellett egy Campus Tour keretében személyesen is bemutatjuk karunk épületeit, kollégiumait, hallgatói tereit és egy-két érdekes gyakorlatba is be lehet majd tekinteni. Az egyetem túra időpontja 2024. február 12. 16:00 óra. A részvételi lehetőség korlátozott, a regisztráció sorrendjében kerül biztosításra. Amennyiben szeretnél részt venni a Campus Tour-on is, úgy ezen a linken tudsz regisztrálni.

AZ ONLINE NYÍLT NAP PROGRAMJA
09:00 Rektori köszöntő
A Semmelweis Egyetem Online Nyílt Napjának nyitányában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönti az érdeklődőket.
09:05  Dékáni köszöntő, általános tájékoztató
Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja köszönti a Semmelweis Online Nyílt Nap résztvevőit, a Kar leendő hallgatóit. A Kar minden évben szervez nyílt napot, ahol a felvételizők bepillantást nyerhetnek az Egyetem és a Kar életébe. A nyílt napon az érdeklődök tájékoztatást kapnak a felvételi eljárásról, a hallgatói előrehaladásról, az elméleti, alapozó tárgyakról és a klinikumról is.
09:20 Fogorvostudományi Kar körséta – Dr. Hegedüs Tamás
Hogy telnek a fogorvostanhallgatók mindennapjai? Hol zajlanak az előadások és a klinikai tevékenység? Hogyan történik a hallgatói betegkezelés a gyakorlatvezetők felügyelete mellett? Hogy néz ki egy fantomfej labor? – néhány kérdés a sokból, amely foglalkoztatja a fogorvosképzés iránt érdeklődőket. Karunk egyik frissen végzett fogorvosa, Dr. Hegedüs Tamás interaktív bejelentkezésben válaszol a fenti kérdésekre, bemutatja a Fogorvostudományi Kar központi épületét, az Oktatási Centrumot.
09:30 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Propedeutikai Tanszék – Tanlabortól a fogorvosi székig
Virtuális séta a Propedeutikai Tanlaborban. Megmutatjuk, hogyan tanulnak meg a másod- és harmadéves fogorvostan-hallgatók fogat fúrni, lenyomatot venni vagy fogsort készíteni, mielőtt a klinikákon valódi pácienseket kezelnének. Fantomfejekkel, műanyag fogakkal és rengeteg érdekes műszerrel várunk mindenkit.
09:45 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika – Pál utcai fiúk története, újra gondolva
Egy történelmében és szakmaiságában hagyományt hordozó Klinika, mely több mint 100 éve szépíti Budapestet és gyógyítja az itt lakókat. Az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika a fogorvostan-hallgatók számára szájsebészeti, orális implantológiai és praxisszervezés tárgyakat oktat, de itt történik az általános orvostanhallgatók szájsebészet-fogászati elméleti és gyakorlati oktatása is. Az előadás célja e patinás és értékes épületnek és benne dolgozó egészségügyi dolgozók izgalmas és mozgalmas „életének” a bemutatása.
10:00 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet 
A sürgősségi fogászati ellátás részletes bemutatása, amely alapját képezi a fogászati alapellátásnak és felöleli az összes diszciplínát. Az FSZOI-ban a sürgősségi ellátás a hét minden napján, 0-24 óráig elérhető az ország bármely pontjáról. „A fogorvos korunk polihisztora: orvos, pszichológus, mérnök, művész, kutató, kétkezi szakember, és megannyi más. Összetett, változatos, szép hivatás a miénk.” (dr. Szathmári-Mészáros Noémi)
10:15 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Fogpótlástani Klinika – Ki teszi fel a fogorvosi kezelésre a digitális koronát?
A Fogpótlástani Klinika fő profilja a fogpótlások készítése. A hagyományos módszerek mellett, mint az élet számos területén itt is központi szerephez jutott a digitalizáció. A 3D szkennerrel végzett lenyomatvétel, a szájmozgások élethű digitális szimulálása, valamint a fogpótlások számítógépes megtervezésének bemutatása. A hidakat koronákat 3D nyomtató vagy számítógép vezérelt marás segítségével készítjük el néhány óra alatt. Ezen izgalmas területek integrációja a fogpótlástan.
10:30 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Helyreállító Fogászati és Endodonciai Klinika: „Fogjavítást és -tatarozást vállalunk!”
Helyreállítás során egy korábbi állapotot hozunk újra létre. De miért változik meg a fogak állapota? A ritka és helytelen fogmosás, a nassoló életmód fogszuvasodáshoz vezet, ami a fogszövetek pusztulásával és lyuk kialakulásával jár. A fog érzékennyé, és rágásra alkalmatlanná válik. A lyukas fogba tömést kell készíteni, ezáltal helyreállítjuk a fog eredeti szépségét és működését. Ha azonban a tömés nem készül el időben, a fogbél is megbetegedhet, ami akut esetben csillapíthatatlan fájdalommal jár. Sőt. A betegség tovább terjedése a fog elvesztéséhez is vezethet. Az endodoncia, a gyökérkezelés tudománya a fenti betegségek megelőzésével és gyógyításával foglalkozik. Mi a klinikán mentjük, ami menthető. Gyógyító és helyreállító munkánkat segíti a mikroszkóp, a 3D képalkotás és a digitális technológia. De ne felejtsék, a fogorvos hozott anyagból dolgozik!
10:45 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Parodontológiai Klinika Parodontológia szerepe a fogászatban- avagy mitől vérzik az íny?
Míg 20-30 éve a szuvasodás volt a leggyakoribb panasz a magyar lakosság körében, addig ma már a fogágybetegségek jelentik az első számú problémát. Intézményünkben, amely Magyarországon egyedülálló módon működik önálló klinikaként, az évi több ezer beteg ellátása mellett magas színvonalú oktató tevékenység és kutatómunka folyik az említett területen.
11:00 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Orálbiológiai Tanszék Kutatás a fogak körül; a zománcképződéstől a mikrobákig
A fogzománc az emberi szervezet legkeményebb szövete, mely majdhogynem kizárólag szervetlen hidroxilapatit kristályokból épül fel. Ez a nagy rendezettségű struktúra rendkívül bonyolult módon jön létre, melynek részletei máig tisztázatlanok. Bizonyos baktériumok ugyanakkor lebontják a fogzománcot, mivel sav-termelésük révén csökkentik a szájüregi pH-t. Így jön létre a fogszuvasodás. A Tanszéken mind a felépülési, mind a lebontási folyamatokat vizsgáljuk.
11:15 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika Fogszabályozás – esztétika és gyógyítás
Sokan már az egyetemi évek legelején tudják, hogy fogszabályozással szeretnének foglalkozni. Nagyon jól is teszik, hiszen ez a világ egyik legjobb szakmája. A döntés tökéletes, a kérdés csak az, miért ennyire jó? Legtöbben a fogszabályozás szó hallatán egy kaotikus fém készülékre asszociálnak, amivel az orvos szép mosolyt varázsol (valahogyan). Előadásommal – reményeim szerint – bepillantást nyújtok abba, hogyan is történik a varázslat, és az esztétikán túl hogyan változtatja meg a fogászat ezen határterülete az emberek életét, hogyan teszi szebbé mindennapjaikat és bemutatom azt is, milyen sokrétű, egész testre ható gyógyítás zajlik Klinikánkon.
11:30 Fogorvosi tudományterületek, tanszékek/klinikák bemutatása – Orális Diagnosztikai Tanszék – Minden kezdet nehéz – panasztól a diagnózisig
A fogorvosi munka sokszínűsége nem is kérdéses. Egy adott problémára többféle megoldás is létezik, de az első lépés minden esetben ugyanaz, egy pontos és precíz diagnózis felállítása. Tanszékünk a „kapu”, amely a helyes diagnózis meghatározása után, a megfelelő ellátóhoz irányítja a pácienseket. Ebben segítségünkre van különféle képalkotó eljárások alkalmazása is, például a modern 3D-s CBCT felvételek készítése, amelyekkel a keményszövetek digitálisan és precízen modellezhetők. Munkánk során lehetőségünk van továbbá az ún. orális medicina tárgykörével foglalkozni, amely átmenetet képez a fogorvoslás és az általános orvoslás között. Itt különböző, akár életet is veszélyeztető nyálkahártya elváltozásokkal találkozhatunk, amelyek differenciáldiagnosztikájához olykor nem elég egy fehér tábla és egy filctoll. Tanszékünkön végzünk továbbá modern szájsebészeti beavatkozásokat, mint a fogászati implantátumok behelyezése vagy a biológiai folyamatok manipulálásán keresztül a csontátépülés irányítása.
11:45 Bemutató a Tudományos Diákköri Tanács működéséről
Bemutatkozik a Tudományos Diákköri Tanács, mely az Egyetem összes hallgatója számára kínál kutatási lehetőséget, akár már az első évtől kezdve. Bemutatjuk a hallgatók tudományos munkáját támogató programokat, pályázati lehetőségeket, és a minden évben megrendezésre kerülő Tudományos Diákköri Konferenciát. Ismertetjük a TDT kezdeményezésére indított tantárgyat: a „Bevezetés a tudományos diákköri munka alapjaihoz”. Célunk az, hogy megismertessük a tudományos diákköri munka elkezdéséhez szükséges alapvető készségeket a hallgatókkal. A tárgy betekintést ad TDK munkát kezdő/végző hallgatók számára a tudományos diákköri munkához szükséges módszertani, biostatisztikai, kutatásszervezési, bioetikai ismeretekbe, továbbá a kurzus az előadói képességek fejlesztésére is törekvéseket tesz.
12:00 Kerpel-Fronius Ödön Tehetség-gondozó Program bemutatása
A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program a Kiválósági Listán szereplő, kiemelkedően tehetséges hallgatók számára érhető el.  A 2007 óta működő programot, valamint a képzést gazdagító formákat Dr. Fekete György mutatja be.
12:15

Digitális Fogászati Tervezés Szak bemutatása + online fogadóóra
Az előadáson bemutatásra kerül egy Közép-Európában egyedülálló lehetőség: hogyan válhat valaki digitális fogászati tervezővé? Újfajta tudás birtokában egy új szakma születik a szemünk előtt, megfelelve a digitális világ kihívásainak. Szó esik majd a felvételiről, a képzésről és arról, hogy mit fognak csinálni a digitális fogászati tervezők, akik először két év múlva kapják meg diplomájukat a Semmelweis Egyetemtől és a Neumann János Egyetemtől.

12:45

Online Fogadóóra

13:15

Program zárása