Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 24.
407074 Összes oltás

A FogOrvostudományi Kar online nyílt napjának programja 2021. január 15-16.

Visszanézhető! Katt a címre!

A nyílt napon az érdeklődök tájékoztatást kapnak a felvételi eljárásról, a hallgatói előrehaladásról, az elméleti, alapozó tárgyakról és a klinikumról is. A Kar vezető oktatói és a hallgatói önkormányzat képviselői bemutatják a fogorvostan-hallgatói élet mindennapjait, érdekes esetek bemutatásán keresztül vezetik be a leendő hallgatókat a fogorvoslás rejtelmeibe, kitérve természetesen a végzés után lehetőségekre (szakképzés, Phd, munkaerőpiaci lehetőségek).

Az interaktív kérdésfeltevési lehetőséget biztosító felületre (Zoom) az első 500 regisztrálónak lesz lehetősége bekapcsolódni, a további regisztrálók élő közvetítésben (stream) követhetik az eseményt, kérdéseiket pedig a regisztrációkor előre beküldhetik. A linkeket a regisztrációkor automatikus válaszüzenetben kapják meg az érdeklődők.

A rendezvényen történő részvételről, igény esetén igazolás állítunk ki.
Kérjük igényüket e-mailben jelezzék 2021. január 16-18 között a dekan@dent.semmelweis-univ.hu címen.

2021. január 15. péntek

11:45 – 12:00

Rektori köszöntő és az egyetem bemutatása
A Semmelweis Egyetem Online Nyílt Napjának nyitányában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönti az érdeklődőket.

12:00 – 12:05

Dékáni köszöntő, általános tájékoztató

12:05 – 13:00 Online fogadóóra – felvételi és oktatási tájékoztató
A Semmelweis Online Nyílt Nap résztvevői kötetlen formában tehetik fel kérdéseiket a Kar vezetőinek, oktatóinak és a Hallgatói Önkormányzat képviselőinek. (Javasoljuk a már ismert kérdéseket a regisztrációkor elküldeni, de élőben is lehetőség lesz kérdésfeltevésre.)
13:00 – 13:15 Élet a FOK-on hallgatói szemszögből
Hogy telnek a fogorvostanhallgatók mindennapjai? Hol zajlanak az előadások és a klinikai tevékenység? Hogyan történik a hallgatói betegkezelés a gyakorlatvezetők felügyelete mellett? Hogy néz ki egy fantomfej labor? – néhány kérdés a sokból, amely foglalkoztatja a fogorvosképzés iránt érdeklődőket. Karunk egyik tehetséges, frissen végzett fogorvosa segítségével igyekszünk választ adni a fenti kérdésekre.
13:15 – 13:30 Barangolás a FOK-on, a műanyag fogtól a betegig
Virtuális séta a Propedeutikai Tanlaborban. Megmutatjuk, hogyan tanulnak meg a másod- és harmadéves fogorvostan-hallgatók fogat fúrni, lenyomatot venni vagy fogsort készíteni, mielőtt a klinikákon valódi pácienseket kezelnének. Fantomfejekkel, műanyag fogakkal és rengeteg érdekes műszerrel várunk titeket. 
13:30 – 13:35 Bemutatkozik az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika
Klinikánk a fogorvostan-hallgatók számára szájsebészeti, orális implantológiai és praxisszervezés tárgyakat oktat, de itt történik az általános orvostanhallgatók szájsebészet-fogászati elméleti és gyakorlati oktatása is.
13:35 – 13:55 Mi is az a foghúzás?
Előadásunkban kiemeljük azokat a pontokat amelyekre odafigyelve a fogászati és szájsebészeti beavatkozások elviselhetőbbé válhatnak. Emellett szeretnénk a fogeltávolítás lehetséges módozatainak és azt ezt követő teendők bemutatásával a ’foghúzástól való félelmet csökkenteni.
13:55 – 14:15 Kell-e félni a szájsebészektől?
Mi az oka a fogorvosoktól és szájsebészektől való félelemnek? Miért terjednek könnyen társaságban a kellemetlen sztorik a fogorvosi székben szerzett rossz tapasztalatokról? Erre is választ keresünk.
14:30 – 14:35 Bemutatkozik a Fogászati Szájsebészeti és Oktató Intézet
Intézetünk a kar legnagyobb létszámú és alapterületű egysége. Az Intézetben 75 orvos, (szakorvos és szakorvosjelölt) 64 fogászati szakasszisztens illetve klinikai fogászati higiénikus dolgozik. 
14:35 – 15:00 Diploma után… mozifilm alapján szabadon a fogorvoslásról
Miért is legyetek fogorvosok? Pl.: szeretnéd, hogy mindenki féljen tőled? Viszont ha igazán fáj a Mindenkinek tudsz segíteni.És ha mégis beüt a vírus… a nyálkahártyaelváltozásokat és betegeidet online vizit keretében figyelemmel kísérheted és prevenciós munkát igazán ott tudsz végezni. A karantén végéig taníthatod a gépeket (annotálással), hogy átvehessék az uralmat a rendelődben és neked csak a konzolon kell lógnod.
15:00 – 15:20 Az arc-állcsont protézisek jelentősége az életminőség javításában
Magyarországon sajnos nagyon gyakoriak az arc-állcsonti területen előforduló rosszindulatú megbetegedések. A daganateltávolító műtétek után gyakran súlyos, a táplálkozásban valamint az esztétikai megjelenésben nagy hátrányt okozó elváltozások maradnak. Ezekben az esetekben különösen nagy szükség van az életminőség javításában jelentős szerepet játszó különböző pótlásokra, azaz protetikai megoldásokra.
 15:30 – 15:35 Bemutatkozik a Fogpótlástani Klinika
Klinikánk a Kar legnagyobb létszámú, egyben a legtöbb kreditet oktató szervezeti egysége. Fő profilunk a fogpótlások készítése. A hagyományos módszerek mellett egyre gyakrabban használjuk a modern technika számos vívmányát. 
 15:35 – 16.05 Hogyan zajlik egy nap a Fogpótlástani Klinika dolgozói számára? Mit csinálnak a hallgatók a Fogpótlástani Klinikán?
Egy rövid videóban mutatjuk be, hogy mivel is foglalkozunk, mivel telnek a napjaink, és ki, miért szeret itt dolgozni. 
  A hallgatók képzésük mind a tíz szemeszterében találkoznak klinikánk oktatóival. Most kiderül mi az amiért érdemes a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán hallgatónak lenni.
16:05 – 16:30

Digitális munkacsoport bemutatkozása
Az egész világ digitalizálódik, nincs ez másképpen a fogászatban sem és a számítógépes tervezés és gyártás egyre nagyobb szerepet kap a mindennapos gyakorlatban. Bemutatjuk az intraorális szkennereket, a CBCT, CAD/CAM szoftvereket, 3D nyomtatókat és marókat.  

16:30 – 16:50

Gnatológiai munkacsoport bemutatkozása
Kattogó hangok ásítás vagy rágás közben? Merev arcizmok ébredés után? Fejfájás? Beszélünk az állkapocs ízületi betegségben szenvedők vizsgálatáról és  kezeléséről

16:50 – 17:10

Helyreállító protetikai munkacsoport bemutatkozása
A munkacsoport elsődleges feladata a fej-nyak régió fejlődési rendellenességeinek, traumás sérülés vagy csonkoló műtét következtében kialakult defektusainak ellátása a sebészi rehabilitáció után, azt kiegészítve a fogászati anyagok és technikák kreatív felhasználásával, javítva a páciensek életminőségét és pszichoszociális rehabilitációját.

17:10 – 17:30

Navigációs Implantprotetikai munkacsoport bemutatkozása
A hiányzó fogak pótlásának legmodernebb módja az implantátumok beültetése. Előadásunkban bemutatjuk a legújabb implantációs tervező programok működését és a virtuális implantáció adta nagyszerű lehetőségeket.

17:30 – 17:50

Diabeteses munkacsoport bemutatkozása
Munkacsoportunk a világon egyedülálló vizsgálati protokollt alkalmaz a cukorbeteg páciensek (gyermek és felnőtt) fogorvosi szűrővizsgálata és ellátása során. A legmodernebb diagnosztikai megoldások mellett az onkológiai ellátás során is speciális vizsgálati paramétereket kutatunk, ami nemzetközi szinten is nóvum. 

18:00 – 18:15

Virtuális tárlatvezetés az Anatómiai Múzeumban
Múzeumunk 1896-98. között épült, azóta szolgálja az orvostan- és fogorvostanhallgatókat. Vitrinjeinkben számos különleges preparátum található: szeletelt agy, vagy tökéletesen preparált izmok, erek, idegek mellett az épület születését évtizedekkel megelőzően keletkezett preparátumok és anatómiai különlegességek is megtekinthetők.  KORHATÁR: 16 ÉV! – A programot a Kerpel Tehetséggondozó Program szervezésében tekinthetik meg az érdeklődők.

 

2021. január 16. szombat

9:00 – 9:05 Bemutatkozik a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
9:05 – 9:25 Tejfogak és maradófogak
Megmutatjuk, hogy mivel foglalkozik egy gyermekfogorvos; mely életkorban milyen megelőzési stratégiákat kell bevetnie, vagy szükség esetén milyen terápiát alkalmaz tej- és maradó fogak esetén, milyen eszközöket/anyagokat használ a megfelelő életkorokban és miért játszik elengedhetetlen szerepet a fogszabályozó orvos a gyermekfogorvos munkájában. 
9:25 – 9:45 Fogszabályozás a digitális világban
Bemutatjuk a fogszabályozásban használt legmodernebb technikákat, illetve hogy a digitálizációval milyen új kapuk nyíltak meg szakmánkban és ezek hogyan befolyásolják napjainkban a fogszabályozó kezeléseket.
10:00 – 10:05 Bemutatkozik a Konzerváló Fogászati Klinika
A konzerváló fogászat és a részét képező endodontia a fogorvostudomány azon ága, mely mind a kemény fogszövetek, mind a fogbél megbetegedésének diagnosztikáját, az ajánlott kezeléseket és a kezelések prognózisát tárgyalja. 
10:05 – 10:25 A szépség és a szörnyeteg – mesék az esztétikai fogászatról
Sok páciens azért keresi fel a félelmetes szörnyet, a fogorvost, hogy szép mosolya lehessen. Miben és hogyan tud segíteni a fogorvos, akinek elsődleges célja a gyógyítás? Történetek és esetbemutatások az esztétikai és a digitális fogászati munkacsoport életéből.
10:25 – 10:40 Nézz bele egy fog belsejébe! – mikroszkópos gyökérkezelés
Napjainkban egyre elterjedtebb a mikroszkóp használata a fogászatban, valódi példákon mutatjuk be, hogy miben lehet segítségünkre a nagyítás a gyökérkezelés során.
10:50 – 11:05 Orális Diagnosztikai Tanszék bemutatása
Tanszékünk az új betegek számára az első rendelő, ahol megvizsgálják őket, és megállapítják, milyen ellátásra lesz szükségük, de nálunk zajlik a betegek ambuláns szájsebészeti ellátása is. Kollégáink több, mint három évtizedes implantációs tapasztalattal bírnak, és sikerességi mutatójuk a nemzetközi átlag fölötti. Komplex diagnosztikai tevékenységünk nemzetközi publikációk által vált ismertté világszerte.
11:05 – 11:20

Hallgatóink kutatói tevékenységéről
A SciDeBár egy tudományos diákköri és PhD hallgatók általszervezett fórum, mely a tudományos-innovációs gondolkodást, standard magas szinten tartani a tudományos és innovációs eredményességét a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának. Kiváló Tudományos Diákköri nevelő díjjal kitüntetett kollégákkal kerekasztal beszélgetés során bemutatjuk a Fogorvostudományi Kar legsikeresebb tudományos diákköri témáit.

11:30 – 11:50 Bemutatkozik az Orálbiológiai Tanszék
11:50 – 12:10 Koronavírus a nyálban
Vajon kimutatható a koronavírus a nyálból? Ha igen, milyen módszert használhatunk rá? Ezzel kiváltható a nem túl kellemes orr-garat mintavétel? Bemutatjuk milyen kutatások zajlanak a témában itthon és külföldön.
12:10 – 12:20 Kutatás a fogak körül/A zománcképződéstől a mikróbáig
A fogzománc az emberi szervezet legkeményebb szövete. Ez a nagy rendezettségű struktúra rendkívül bonyolult módon jön létre, melynek részletei máig tisztázatlanok. Bizonyos baktériumok ugyanakkor lebontják a fogzománcot, mivel sav-termelésük révén csökkentik a szájüregi pH-t. Így jön létre a fogszuvasodás. A Tanszéken mind a felépülési, mind a lebontási folyamatokat vizsgáljuk. 
12:30 – 12:35 Bemutatkozik a Parodontológiai Klinika
Míg 20-30 éve a szuvasodás volt a leggyakoribb panasz a magyar lakosság körében, addig ma már a fogágybetegségek jelentik az első számú problémát. Intézményünkben, amely Magyarországon egyedülálló módon működik önálló klinikaként, az évi több ezer beteg ellátása mellett magas színvonalú oktató tevékenység és kutatómunka folyik a területen.    
12:35 – 12:45 Digitális technológia a fogászati gyakorlatban (implantológia)
Egy foghiány implantátummal való ellátása nyomán a legmodernebb digitális tervezés és kivitelezés lépéseinek bemutása. Az úgynevezett digitális workflow ismertetése esetbemutatás kapcsán.
12:45 – 12:55 Digitális technológia – “deeper insight”
Az eltávolított fogak helyén kialakuló csonthiány digitális feltérképezése és helyreállítására irányuló megoldások.
12:55 – 13:05 Bonmaker, az eltávolított saját fogak felhasználása
Reménytelen prognózisú, eltávolított saját fogak felhasználási lehetőségei a későbbi rehabilitáció szempontjából.
13:05 – 13:15 Parodontológia és fogszabályozás
Az előadás keretében madártávlatból bepillantást nyerhetünk, hogyan egészíti ki a fogszabályozó kezelés a fogágybetegségben szenvedő páciensek átfogó kezelését.