Dr. Gerle Jánost jutalmazták idén Árkövy Emlékéremmel

2024-ben a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum Igazgatóságának vezetője, Dr. Gerle János klinikai főorvos kapta a Kar legrangosabb kitüntetését. Dr. Gerle János sok évtizedes Magyar Orvosi Kamarai munkásságával és a Fogorvostudományi Karért és az Egyetemért végzett tevékenységéért érdemelte ki az elismerést.

Az Árkövy emlékérem és jutalomdíjat két évenként adományozza a Fogorvostudományi Kar az előző két évben nyomtatásban megjelent legkiemelkedőbb fogorvosi mű szerzőjének, illetve azon személynek, aki a fogorvosképzésben, a tudományos kutatásban, a fogorvosi ellátás szervezésében, a lakosság fogászati ellátásában kiemelkedő eredményt ért el.

Dr. Gerle János fogorvosi diplomáját 1972-ben vehette át a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán. Végzése után öt évig dolgozott a Dr. Szentágothai János vezette I. sz. Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, ahol gyakornokként, majd tanársegédként gyakorlatokat tartott az általános – és fogorvostan-hallgatók számára.

1977-ben került át a Fogpótlástani Klinikára, azóta folyamatosan részt vesz a fogorvostan- hallgatók oktatásában gyakorlatvezetőként, és rendszeresen tart tantermi előadásokat. A Klinikán éveken keresztül vezette a TDK-sok munkáját, több helyezést és első díjat is nyertek hallgatói. 1986-ban nevezték ki adjunktusnak.

1991-től a Kútvölgyi Oktató Kórházban megszervezte a Fogászati Osztályt, ahol a fogorvostan-hallgatók klinikai fogászati gyakorlatukat töltötték. 1997-től a Fogászati Osztályból létrehozott önálló kari szervezeti egység, az Oktatási Részleg vezetője egészen 2007-ig.

Dr. Fejérdy Pál egyetemi tanárral 1999-ben kezdték el megszervezni az új típusú szakorvosképzés és kötelező továbbképzés rendszerét. 1999 óta vezetője a Kar Szak- és Továbbképzési Titkárságának.

2006 májusában a Kar vezetői felkérték a FOK épülő klinikai tömbjének, az Oktatási Centrum épületigazgatói feladatainak ellátására. 2007-ben megpályázta az OC Igazgatóság vezetését, melyet a Szenátus döntése alapján elnyerte. Klinikusi gyógyítói és oktatói tevékenysége mellett végzi ezt a munkát.

Főbb klinikai kutatási területei a klinikai anatómia, a teljes és részleges fogpótlások tervezése, speciális fogpótlások készítése. 2007-ben jelent meg a Gerosztomatológia című könyv (Semmelweis Kiadó), melyben „A teljes foghiányok ellátása” fejezet szerzője. 2022-ben jelent meg a Fogpótlástan című könyv (Semmelweis Kiadó), melyben „A részleges lemezes fogpótlások” fejezet szerkesztésében és írásában vett részt.

2002-2019 között a MOK egyik alelnöke, 18 éven keresztül a MOK Fogorvosi Tagozata elnöke volt, mely során ellátta a Magyar Fogorvos című kamarai, szakmai továbbképző lap főszerkesztői feladatait is. Több ciklus óta tagja a FOK Kari Tanácsának, korábban az Egyetemi Tanácsnak/Szenátusnak.

Szakmapolitikai, szakmai közéleti tevékenysége sokrétű, több tanulmány szerzője és társszerzője, melyek a fogorvosi ellátórendszer működésével és finanszírozásával foglalkoznak. E tanulmányok minisztériumi, országos intézeti, valamint szakmai társasági, illetve kamarai felkérésére készültek.

A fogorvos szakma több tudományos konferenciájának és kongresszusainak szervező bizottsági munkájában vett részt (Árkövy kongresszus, Fogpótlástani Társaság kongresszusai), továbbá a Magyar Fogorvosnapok, az egyik legrangosabb hazai kamarai-továbbképzési konferencia szervezésében vett részt több mint 25 éven keresztül.

A Fogpótlástani Klinika munkatársaként folyamatos napi gyógyító tevékenységet végez a Kar egyetemi szintű progresszív betegellátásban. Főbb szakterülete a részleges és teljes foghiányok speciális ellátása, és a helyreállító, rehabilitációs protetika.

Szívből Gratulálunk!

 

Galéria

4kép