Az EnterMode projekt fontos eleme a kidolgozott szakmai gyakorlati módszertan pilot programok keretében történő tesztelése. Ennek előkészítéseként került sor 2020 szeptember-október folyamán egy négy alkalmas workshopra a görög Ioannina Egyetem szervezésében, a koronavírus-járvány miatt online formában. A rendezvényen a konzorciumtagok mellett külső partnerek és egyetemi hallgatók is részt vettek.

Az első alkalom az EnterMode modell általános bemutatása és a DISCUSS gyakorlati közösség (community of practice) működésének demonstrációja után a felsőoktatási intézmények szerepére és feladataira fókuszált. A vendéglátó egyetem szakértője ismertette az általuk szervezett szakmai gyakorlati programok megvalósításának folyamatát, az egyes lépések során felmerülő kérdéseket és problémákat. A konzorciumvezető Kassai Műszaki Egyetem munkatársa az EnterMode modellben alkalmazott mérési, értékelési módszertanokat és a program adminisztratív elemeit mutatta be, végül a nap az elhangzottak kötetlen megbeszélésével zárult.

A második nap középpontjában a gyakornokokat fogadó vállalatok szerepe állt. Szó volt többek között a mentor szerepéről és feladatairól, az inkubáció fogalmáról és jelentőségéről, valamint az EntreComp vállalkozói kompetencia-keretrendszerről. A workshop zárásaként néhány partner-vállalat bemutatott egy-egy példa kihívást, amelyekhez hasonló feladatokat kell majd megoldaniuk a pilot programban részt vevő gyakornokoknak.

A harmadik workshopon a fejlesztők bemutatták a projekt keretében kidolgozott komoly játékot. A partner-egyetemek hallgatóinak lehetősége nyílt a játék rövid tesztelésére, a tapasztalataikról egy értékelő kérdőív kitöltésével, valamint szóban adhattak visszajelzést.

Az utolsó alkalom során a projektpartnerek megvitatták a tapasztalatokat, visszajelzéseket, valamint szó volt arról is, hogy a felsőoktatási intézmények hogyan segíthetik a partner-vállalatok mentorainak munkáját. Végül bemutatásra került a járványhelyzet kihívásaira válaszul kidolgozott virtuális gyakornoki program, amely lehetővé teszi az EnterMode modell lehetőségeinek kiaknázását személyes jelenét nélkül is.

A workshopokon szerzett hasznos ismereteket később a Semmelweis Egyetem hallgatóit fogadó vállalatok mentorai számára szervezett webinárium keretében adtuk tovább, ezáltal biztosítva a gyakornoki programok gördülékeny elindulását.