Az elmúlt években tapasztalt nagymértékű érdeklődésre való tekintettel a Biztonságtechnikai Igazgatóság 2022-ben is kiegészítette a portákon szolgálatot ellátó munkatársak kötelező éves elméleti oktatását gyakorlati tapasztalatszerzéssel, melyet az Egyetem valamennyi munkavállalójára kiterjesztettünk.

A gyakorlati tapasztalatszerzés magába foglalta a 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék használatát, mely során éghető folyadékok tüzét kellett eloltani, illetve a füstsátor szimulációs gyakorlatot, ahol egy füsttel telt helyiségben történő tájékozódást lehetett kipróbálni.

A rendezvény lebonyolítására 2022. szeptember 5-7. között került sor, az elmúlt évektől eltérő helyszínen – az Egyetem Vajda Péter utcai (Népligeti) Sporttelepén. Az érdeklődés ettől függetlenül nem csökkent, a gyakorlatokon 216 fő portás, valamint 98 fő egyéb munkakörben dolgozó egyetemi munkavállaló vett részt.

A napi menetrend a már megszokottnak mondható módon alakult: a délelőtti órákban a portások különböző szakirányú elméleti oktatásokon vettek részt, mely idő alatt az Egyetem önkéntesen jelentkező munkavállalói a tűzoltást, valamint a füstben történő tájékozódást gyakorolhatták, majd a délután során a portások is a gyakorlati tudásra tehettek szert.

Munkánkat idén is a Budapesti Tűzoltó Szövetség segítette. Juhász Péter és Szabó Lajos szövetségi tagok gondoskodtak az interaktív elméleti oktatásról, mely keretében ismertették a tűzoltáshoz használható kézi tűzoltó készülékek felépítését, működését, alkalmazását, illetve az egyéb tudnivalókat. Ezután valamennyi részt vevő számára tálcába öntött éghető folyadékot gyújtottak meg, majd segítették a tűz eloltását, a tűzoltó készülék helyes használatát, a megfelelő oltási technika elsajátítását.

A tűzoltást követően valamennyi munkatársunk nyitott volt a füsttel telített sátor kipróbálására, így annak érdekében, hogy a gyakorlat ne csak hasznos és tanulságos, de izgalmas és érdekes is legyen, a sátorból pin pong labdákat kellett „kimenteni”, mely sokak arcára mosolyt csalt, jó hangulatot teremtett.

Természetesen idén is igyekeztük kifejezni köszönetünket, ezért jelképes ajándékként valamennyi részt vevőnek egy, a gyakorlatot szimbolizáló kitűzőt nyújtottunk át, melyet több kolléga már a helyszínen magán viselt.

Ezúton is köszönjük valamennyi egyetemi polgárnak a részvételt, bízunk benne, hogy ebben az évben is hasznos ismereteket adtunk át. Az elmúlt évek statisztikáival összevetve elmondhatjuk, hogy 2022-ben mozgattuk meg legnagyobb létszámban az egyetemi munkavállalókat, mely arra ösztönzi Igazgatóságunkat, hogy 2023-ban is lehetőséget teremtsünk kollégáink részére a tűzoltás kipróbálására.