Tájékoztatom Önöket, hogy 2022. április 26-án és 28-án lehetőség nyílik részt venni egy közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési programban.

Április 26-án az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK), április 28-án a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) lesz lehetőség lesz részt venni a programban, mindkét helyszínen 9:00-17:00 óráig.

A közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési célja a következő:

2018-ban elindított program, a „Kapcsolj!” elsődleges célja, hogy a közlekedésbiztonság és balesetmegelőzés eszméje minél több emberhez eljusson és felhívja a figyelmet a fokozottabb biztonságot elősegítő eszközök kapcsolására. Ezen tevékenységek végrehajtása jelentősen hozzájárulhat saját és közlekedésben résztvevő társaink biztonságához. Kiváltképp nagy veszélyt jelent napjainkban a mobil telefon és egyéb kommunikációs eszközök használata vezetés közben, így elengedhetetlen a közlekedésbiztonsági intézkedések által a figyelem felhívása az általuk okozott veszélyekre.

A program a már meglévő négy témakörben kívánja felhívni az állampolgárok, közútjainkon közlekedők figyelmét a biztonságos, balesetmentes közlekedésre. A program azt kívánja bemutatni, hogy a gépjárművezetőnek, járművében történő való beszállást követően, de még az indulást megelőzően milyen alapvető tevékenységeket kell végrehajtania a biztonság fokozása érdekében. Ezek az elemek a biztonsági öv megfelelő használata, a „Látni és látszani” elv a világítás felkapcsolására, a kommunikációs eszközök kihangosításának bekapcsolása, valamint a megengedett és az útviszonyokhoz megfelelő sebességünkig való kapcsolása.

Az aktivitás során az egyre népszerűbb virtuális valóság szemüveget, saját telefonkészüléken futó digitális kérdőívet és közlekedésbiztonsági mozit alkalmazunk a balesetmegelőzés céljára.

A témakörök a következők:

Digitális közlekedési tudáspróba:

A résztvevők egyrészt saját mobiltelefonjuk, másrészt az általunk biztosított 3 db tablet segítségével adhatják meg a megfelelő válaszokat. Ezen feladat megvalósulhat egyénileg vagy csoportosan is. Az elektronikus teszt kitöltését követően lehetőség nyílik képzett játékmester segítségével a válaszok megindoklására.

Közlekedésbiztonsági mozi:

A másfél perces videospot a standon elhelyezett kivetítőn folyamatosan megy. Célja, hogy aki a standot felkeresi, minimum egy alkalommal megtekintse azt, és ismerje meg a program célkitűzéseit. A spot egy-egy mozdulattal mutatja be a „Kapcsolj Plusz!” elemeit, valamint enyhén sokkoló üzenetekkel – a be nem kapcsolt biztonsági öv, fel nem kapcsolt lámpa, a nem megfelelően megválasztott sebesség, valamint a kommunikációs eszközök használata –érjük el, hogy valamennyien „kapcsoljanak” a vezetés során.

Virtuális valóság (VR)-technológián alapuló balesetmegelőzési oktatás:

Ezen programelem a VR-szemüvegre kifejlesztett, közlekedésbiztonsággal és balesetmegelőzéssel szorosan összefüggő programok kifejlesztését tartalmazza.

  • KRESZ- puzzle
  • KRESZ-tábla felismerő
  • Kié az elsőbbség?
  • Kerékpár kötelező és javasolt felszerelései
  • KRESZ-vadászat
  • Motorszimulátor

A négy alappilléren, valamint a közlekedésbiztonsági programok mellett, az elméleti és gyakorlati feladatok, olyan kiemelt és nagy veszélyességű szabályszegéseket érintsenek, melyek közismerten nagy gyakorisággal jellemzik a fiatal járművezetők közlekedését: az ittas járművezetést, valamint a vezetés közben kézben tartott mobil telefonálást.

Várunk minden kedves egyetemi dolgozót és hallgatót!