Tisztelt Rezidens/Szakorvos jelölt!

A járványügyi helyzet számos szakképzési terv normál ütemű megvalósítását nem teszi lehetővé.

A későbbiekben alkalmazott elvekkel kapcsolatban a négy szakképző Egyetem és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ folyamatos egyeztetéséket folytat.

A korábban kiadott tájékoztatás gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban néhány kérdés már tisztázódott.

A vészhelyzetben végzett egészségügyi tevékenység végzéséről, amely a képzési terv szerint halad a szokásos menetben kell teljesítés igazolást küldeni az Egyetem részére.

Azon egészségügyi tevékenység végzéséről, amely eltér a képzési tervtől – saját képzőhelyre visszarendelés, de már nem megnevezhető gyakorlat, COVID osztály, kötelező ITO gyakorlat stb.) munkaterv szerinti gyakorlat megnevezése nélkül, valós adattartalommal kell beküldni.

A szakgyakorlati időbe történő beszámítás kérelem minta LETÖLTHETŐ INNEN közlésre kerül a honlapon.

Azt kérjük mindenkitől, hogy ezt ne minden hónapban, hanem a vészhelyzet lezárta után egyszerre nyújtsa be a Szak- és Továbbképzési Központba.

A Grémium Elnöke fog dönteni a beszámításokkal kapcsolatban.

A jelenleg törzsképzési időben lévő rezidensek, a járványügyi helyzet megszűnése után folytatják törzsképzésüket, a most letöltött időre a beszámítást most adja be, melyet a későbbiekben a szakgyakorlati munkatervben jelölni szükséges.

A jelenleg szakgyakorlati idő alatt lévő szakorvos jelöltek a beszámítást, amennyiben szükséges a vészhelyzet lezárását követően kérhetik.

A szakvizsga előtt álló jelöltek folyamatosan egyeztessenek az ügyintézőikkel.

Amennyiben a letöltött gyakorlat a képzési tervbe illeszthető igen (jelenlegi szabályozás szerint marad a 3 rezidens/tutor), amennyiben a képzési tervébe nem illeszthető, akkor csak beszámításra van lehetőség és ez utóbbi esetben nem biztosít az ÁEEK tutori díjat.

A rendszerben megjelenő „járvány tutor” szolgál a fent nevezett időszakok rögzítésére és kérjük minden egyéb információt a megjegyzés rovatba rögzítsenek, pl. ITO-s gyakorlat.

A jelenlegi szabályozás szerint amennyiben valaki nem végez egészségügyi tevékenységet (ez lehet fizetés nélküli szabadság, karantén stb.) az az időszak nem számítható be a szakképzésbe, tehát emiatt nyúlni fognak a szakképzések.

(A szakvizsga optimális megszervezésével kapcsolatban a Nemzeti Vizsgabizottsággal tartjuk a kapcsolatot, a képzés végén lévők esetében.)

A beszámítások megtétele után a hosszabbításokról folyamatosan egyeztetni fogunk az ÁEEK munkatársaival.

Jelenlegi helyzetben is szem előtt szeretné tartani mindenki a minőségi szakképzést, az Egyetemek igyekeznek egységes álláspontot kialakítani, amely az érintettek számára a legkevesebb érdeksérelmet okozza, azonban a megfelelő szakképzés is megvalósul (bár nyilvánvalóan mindenki számára megfelelő megoldás nem lesz).

Amennyiben további kérdések tisztázódnak a folyamatokkal kapcsolatban, azokat a hírlevelekben folyamatosan közzé tesszük.

Budapest, 2020. május 13.

Üdvözlettel:
Szak- és Továbbképzési Központ

 

A korábbi tájékoztatás:

Koronavírussal kapcsolatos tájékozatók – vészhelyzeti tevékenység szakképzési időbe beszámítása