Tisztelt Szakképzésben résztvevők!

A vészhelyzet fennállásának idejére az alábbiak vonatkoznak a szakképzésben résztvevőkre.
A Magyar Közlöny tegnapi 54. számában megjelent az alábbi jogszabály módosítás:

2. Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről szóló 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet módosításáról 2. § Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről szóló 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet (a továbbiakban: R2.) a következő 16. §-sal egészül ki:

„16. § Az Alaptörvény 53. cikke szerinti veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt a jelölt által végzett, a szakképzési tervtől eltérő egészségügyi tevékenység a szakképzése szakgyakorlati idejébe beszámítandó.”

A jogszabály alapján a beszámítás nem mérlegelés kérdése.

Kérjük amennyiben a beszámítást követően úgy ítéli meg tutorával egyeztetve, hogy nem tudja megszerezni a szakvizsgához és egy adott szakma gyakorlásához feltétlenül szükséges szakmai ismeretet, gyakorlatot, vagy beavatkozási számot, abban az esetben ezt jelezzék részünkre.

Ezekben az egyedi esetekben a rezidens szakképzése az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről, a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjairól, valamint a fiatal szakorvosok támogatásáról szóló 162/2015. (VI. 30.) Korm. rendelet 3. § (5b) bekezdése alapján meghosszabbításra kerülhet, azonban ezen a jogcímen a meghosszabbítás időtartama nem lehet hosszabb, mint a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időtartama.

Kérem a fentiekről minden esetben egyeztessenek ügyintézőinkkel, akik telefonon és elektronikus úton folyamatosan elérhetők munkaidőben.

Az alábbiakban az ÁEEK honlapján szereplő hirdetményt is csatoljuk.

 
Szakképzés teljesítésével kapcsolatos tájékoztató a járványügyi helyzetre tekintettel (2020.03.25.)
 
A jelenleg fennálló egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel több intézmény is úgy döntött, hogy a rezidenseit visszarendeli saját intézményben történő munkavégzésre. Ez azt eredményezheti, hogy a rezidens kénytelen megszakítani a képzési terve szerinti gyakorlatait. Sajnálatos módon a kihirdetett veszélyhelyzet több tekintetben felülírja az eddigi elveket, prioritásokat és a legfontosabb feladat az lett, hogy az intézmények biztosítani tudják jelen állapotok mellett is a biztonságos betegellátást. A fennálló helyzet, jelenleg napról napra változik és számos élethelyzetben, de különösen az egészségügyi dolgozók esetében ez nem várt lemondásokkal, fokozottabb megterheléssel jár.
 
Hivatalunk részéről azon vagyunk, hogy a jelenlegi helyzetben a rezidensek részéről lehetőség szerint senkit ne érjen hátrány. A nem várt események ellenére is mindenki, lehetőség szerint a tervezett időben tudja teljesíteni a szakképzését, illetve amennyiben az a jelen veszélyhelyzet következtében fennálló okból időben tolódni kényszerülne, a rezidenst akkor se érje ebből fakadóan anyagi hátrány. Ennek érdekében jogszabály módosítási javaslatot kezdeményeztünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányába, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt végzett egészségügyi tevékenység a rezidensek szakképzésbe beszámításra kerülhessen. A jogszabály módosítás elfogadása megtörtént, várhatóan napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.
 
Mindezek alapján amennyiben a rezidens a szakképzési tervének megfelelően teljesíti a márciusi gyakorlatait vagy attól eltérően, de egészségügyi tevékenységet végez jogosult lesz az ösztöndíjra. A március havi ösztöndíjak ennek megfelelően áprilisban az ösztöndíjas rezidensek részéről visszaigazolható lesznek.
 
Amennyiben a rezidens visszarendelésre tekintettel az Elsődleges képzőhelyén végzi a munkát – akár a képzési tervétől eltérően – a veszélyhelyzet ideje alatt, az nem minősül szerződésszegésnek. A jogszabály módosítás révén a rezidensnek a veszélyhelyzet ideje alatt teljesített egészségügyi tevékenysége a szakképzésbe beszámíthatóvá válik, így az ösztöndíjra is jogosult lesz az érintett hónap tekintetében.

Üdvözlettel:
Szak- és Továbbképzési Központ