Metakognitív terápia

 

Szervező:      SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület

Időpont:       2013. április 20.

Helyszín:      SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Budapest

 

Tanfolyam vezetője: Ajtay Gyöngyi, klinikai szakpszichológus (SE Klinikai Szakpszichológia Tanszék)

Szakképesítések, amelyekhez szakma szerinti pontszámként elszámolható:

addiktológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, gyermekpszichiátria, igazságügyi elmeorvostan, igazságügyi klinikai pszichológia, igazságügyi pszichiátria, klinikai addiktológiai szakpszichológia, klinikai írásszakértő pszichológia, klinikai szakpszichológus, orvosi pszichológia, pszichiátria, pszichiátriai orvosi rehabilitáció, pszichoterápia, rehabilitáció

A program akkreditációs kódszáma: SE-TK/2013.I./00132

Akkr. Pont: 16

Letölthető dokumentum

A tanfolyam díja: 12.000,- Ft

VIKOTE tagoknak: 10.000,- Ft

Az utóbbi két évtizedben a kognitív terápia több irányú fejlődése tapasztalható. A súlyosabb pszichés zavarok kezelésére kidolgozták a sématerápiát és a dialektikus viselkedésterápiát, ezek képezik a fejlődés második hullámához tartozó módszereket. A kognitív terápiák harmadik hullámában, a metakognitív és mindfulness szemlélet keretében a hangsúly áttevődött a kogníciók tartalmáról a gondolkodási folyamatok specifikus mintázatára, ezek szerepére a krónikus és rekurrens állapotok kialakulásában.

A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében.

Míg a kognitív szemlélet a gondolkodás tartalmára fókuszál, a helyzetnek való jelentésadás, a negatív automatikus gondolatok tartalma, a diszfunkcionális attitűdök, sémák aktivizálódása felelős a pszichés zavarok kialakulásáért, a metakognitív szemlélet szerint a metakognitív folyamatoknak (rumináció, aggodalmaskodás, maladaptív kognitív stratégiák) van kiemelt jelentőségük a negatív érzelmi állapotok fennmaradásában, késleltetik a felépülést és meghatározzák a későbbi visszaesést.

A metakognitív terápia célja a perszeveráló gondolkodás megállítása, abban segíteni a páciensnek, hogy új viszonyulást tudjon kialakítani a negatív automatikus kogníciók tartalmához, tehát egy rugalmas kognitív kontroll elérése.

A képzésre olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik a pszichoterápiás helyzet és kommunikáció alapfogalmaival tisztában vannak, ismerik az alapvető kognitív viselkedésterápiás módszereket (szocializálás, gondolatnapló, átstrukturálás).

 

Jelentkezés: www.oftex.hu, vagy a www.vikote.hu oldalakon.