Betűméret: A A A

Az Onkológiai Profil története

Az Onkológiai Központ elődje az 1947-ben megalakult Radiológiai Klinika égisze alatt jött létre, melynek élén a 60-as években Dr. Zsebők Zoltán Klinikaigazgató állt. Központja a Semmelweis Egyetem Üllői út 26. szám alatti épületben volt, azonban több kihelyezett részlegen folyt a betegellátás. Az egyik ilyen részleg az I. sz. Sebészeti Klinika jelenleg Üllői út 78. szám alatt található épületében volt. Ezt később helyezték át a központi épületben található Radiológiai Klinikához.

Zsebők Professzor Úr nagy figyelmet fordított az onkológiai betegségek felismerésére, illetve kezelésére. Ezért hozott létre 1958-ban egy mammográfiás állomást, majd 1963-ban egy 20 ágyas fekvőbeteg osztályt, Dr. Gottwald Gizella és Dr. Szakolczai István vezetésével. Ezen fekvőbeteg osztály elődje az 1959-ben az I. számú Sebészeti Klinikán létrejött Izotóp Osztály, amely ezután a Radiológiai Klinika részeként folytatta működését. Az osztály később kemoterápiás kezeléseket folytató aktív fekvőbeteg-ellátó osztállyá alakult. Tíz évvel később 1973-ban, a sugárterápiás kezelések elindításával egyidejűleg kibővítették az osztályt, és egy 37 ágyas komplex fekvőbeteg osztály jött létre.

A 2000-es évek elejétől Dr. Makó Ernő vette át a Klinika vezetését. Az ő nevéhez fűződik, hogy a Radiológiai Klinika fennállásának 50. évfordulóját új névvel ünnepelhette, és létre jöhetett a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika. Innentől fogva működött a Klinika keretein belül az Onkológiai Részleg, melynek vezetője 1993-tól Dr. Dank Magdolna volt.

Az Onkológiai Részleg 2013 március 1-vel az I. számú Belgyógyászati Klinika részeként működött, majd 2016 január 1-vel – Dr. Dank Magdolna habilitált egyetemi docens asszony vezetésével megalakult a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központja, melyet 2016.07.01-től kinevezett igazgatóként vezeti.

Az Onkológiai Központ 2020. január 1-től az I. sz. Belgyógyászati Klinika részeként, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Profiljaként folytatja munkáját.