Betűméret: A A A

Onkológia Gondozó

Az onkológiai ellátás célja, hogy a daganatos betegséget eljuttassuk egy olyan stádiumba, amikor már nincsen szükség aktív citotoxikus kezelésre és elégségessé válik a fenntartó terápia (pl. hormon terápia) adása, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nincs szükség daganatellenes kezelés adására.

Kiemelten fontos azonban az utóbbi esetben is a rendszeres onkológiai kontroll vizsgálatok elvégzése az állapot követésére, különösen az esetleges visszaesés korai felismeréséhez, mind a helyi kiújulást mind a távoli áttét képződését tekintve. Ez a kontroll rendszeres orvosi viziteket jelent, valamint fizikális és eszközös vizsgálatokat foglal magába. Utóbbiak közé laborvizsgálatok (pl. tumormarker szintek) és képalkotó vizsgálatok (pl. mellkas röntgen, hasi ultrahang, komputer tomográfia, csontszcintigráfia stb.) tartoznak, szorosan szabályozott protokoll szerinti sorrendben követve egymást. A kontroll vizsgálatokat daganatos betegség típusától is függő gyakorisággal végezzük, de általánosságban elmondható. hogy az első-második évben 3-4 havonta történnek, a második-ötödik év között félévente és öt év után pedig évente.  Amennyiben kiújulásra utaló panaszt, vagy tünetet észlelünk, a beteget soron kívül további vizsgálatokra utaljuk, hogy az esetleges kiújulást idejében észleljük, a kezelést pedig mihamarabb elkezdhessük.
 
Az onkológiai gondozás része a szűrővizsgálatokon való részvétel (pl. bőrgyógyászati, nőgyógyászati rákszűrés) biztosítása is.  
 
Az onkológiai gondozás elérhető betegeink számára mind az SE Onkológiai Központban, mind a lakhelyük szerinti, területileg illetékes onkológiai gondozókban, szakrendelőkben.
 
Az Onkológia gondozásban részvevő kollégáink előjegyzés alapján fogadják a betegeket.
 
A gondozást végző orvoshoz időpontot kell kérni, amikor már minden kontroll vizsgálati leletet megkaptak.