Az onkológiai ellátás célja, hogy a daganatos betegséget eljuttassák egy olyan stádiumba, amikor már nincsen szükség aktív kemoterápiás vagy egyéb daganatellenes kezelésre, és elégségessé válik vagy valamilyen fenntartó terápia (pl. endokrin terápia) adása, vagy bizonyos esetekben a beteg utánkövetése is elégséges. Ilyen esetekben egyáltalán nincs szükség daganatellenes kezelés adására, azonban kiemelten fontos hogy ezekben az esetekben is megtörténjenek a rendszeres onkológiai kontroll vizsgálatok.

A gondozó orvos által előírt vizsgálatokra beutalókért és időpontért Intézetünk Adminisztrációján, a betegfelvételi pultnál kell jelentkezni. További információért az időpont kéréssel, valamint a vizsgálatokkal és azokra történő beutalással kapcsolatban kattintson az alábbi menüpontra: Beteg előjegyzés →

Mit jelent és mi a célja a vizsgálatoknak?

A vizsgálatok célja a beteg állapotának a követése, különösen az esetleges visszaesés és az alapbetegség kiújulásának korai felismerése, beleértve mind a helyi kiújulást, mind a távoli áttét kialakulását tekintve.

Az ilyen jellegű hosszútávú onkológiai utánkövetés rendszeres orvosi viziteket és betegvizsgálatot jelent, valamint eszközös – úgynevezett invazív és non-invazív – orvosi vizsgálatokat foglal magában. A megfelelő szakmai irányelvek alapján ezek közé tartoznak a minimális beavatkozással járó vérvételek során levett minták laboratóriumi vizsgálata (általános vérvizsgálatok mellett szükséges lehet a tumormarker szintek ellenőrzése is), valamint a különböző képalkotó vizsgálatok (pl. mellkas röntgen felvétel, hasi ultrahang vizsgálat, komputer tomográfia (CT) vizsgálat, mágneses rezonancia vizsgálatok (MRI), csontszcintigráfia vizsgálatok, stb.). A modern onkológiai ellátás ma már fontos kiegészítő eleme a különböző telemedicina kínálta megoldások, így akár a beteggel történő telefonos konzultáció, valamint a betegekkel való online kapcsolattartás és megbeszélés.

Gyakoriság

A kontroll vizsgálatokat a daganatos betegség típusa, a korábban alkalmazott kezelés, valamint egyéb szakmai szempontok figyelembe vételével egyénre szabottan tervezik meg, amelyről a beteget minden esetben tájékoztatják, arról részletes felvilágosítást kap, és a beteggel egyetértésben a szakma szabályainak keretein belü al betegpreferenciát is figyelembe véve közösen alakítják ki. Általánosságban elmondható, hogy a daganatellenes kezelés – akár konzervatív onkológiai kezelés, akár egyéb onkológiai kezelések (mint például sebészeti, intervenciós radiológiai megoldások, sugárterápia) – utáni első-második évben 3-4 havonta történnek, a harmadik-ötödik évben félévente, és öt év után pedig éves gyakorisággal.  Amennyiben kiújulásra utaló panaszt, vagy tünetet észlelnek, a beteget soron kívül további vizsgálatokra utalják, hogy az esetleges kiújulást idejében észleljék, a kezelés tervezését pedig mihamarabb elkezdhessék. Az onkológiai gondozás része a szűrővizsgálatokon való részvétel (pl. bőrgyógyászati, nőgyógyászati rákszűrés) biztosítása is, mivel az alapbetegség mellett, vagy azok után akár évekkel később kialakuló úgynevezett másodlagos daganatok megelőzése is fontos célja az onkológiai gondozásnak.  

Hol?

Az onkológiai gondozás elérhető betegeink számára mind saját intézeti keretek között, mind a lakhelyük szerinti, területileg illetékes onkológiai gondozókban, szakrendelőkben. Az onkológia gondozásban részvevő kollégáink előjegyzés alapján fogadják a betegeket. A gondozást végző orvoshoz időpontot kell kérni, amikor már minden, korábban előírt kontroll vizsgálatot elvégeztek és azok leletei rendelkezésre állnak, illetve ha bármilyen panasza van a betegnek onkológiai betegségével kapcsolatban.

Mikor?

A betegnek a megadott napon az időpont előtt 30 perccel szükséges a betegfelvételi pultnál jelentkeznie, ahol elirányítják az adott kezelőorvoshoz, vagy az éppen szolgálatot teljesítő osztályos orvoshoz. Az orvosi konzultáció során a beteget kikérdezik aktuális panaszairól, egészségi állapotáról, szükség szerint fizikális vizsgált történik, kiértékelik az elvégzett vizsgálatok eredményét, és tájékoztatják a további utánkövetési tervről, esetleges további vizsgálatok vagy beavatkozások szükségességéről. A konzultációt követően a beteg megkapja a járóbeteg ellátás záródokumentációját, amely tartalmazza a következő konzultáció vagy kontrollvizsgálat időpontját, az otthoni kiegészítő gyógyszeres terápiára vonatkozó orvosi és egyéb utasításokat, továbbá az esetleges soron következő vizsgálatok és beavatkozások helyét és idejét. Fontos tudni, hogy az elvégzett kontroll vizsgálatok összefoglalói, leletei valamint vizsgálati eredményei az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében elérhetőek az onkológiai gondozást végző orvoskollégák számára, ezért azok papírra történő kinyomtatása nem szükséges.

Kérdezzen bátran!

Amennyiben a betegnek az onkológiai gondozással és utánkövetéssel kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, azt bármikor van lehetősége feltenni kezelőorvosának vagy az egészségügyi szakszemélyzet bármelyik tagjának, készséggel fognak segíteni kérdéseik megválaszolásában.