A masszázs a test felületén meghatározott kezelési céllal alkalmazott mechanikus inger, melyre a szervezet válaszreakciója a fizikai gyógyhatás. A masszázs hatásai részben közvetve, részben közvetlenül hatnak jótékonyan az emberi szervezetre például az izomtónusra és az idegrendszerre. A masszázs ellazítja az izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami például nyugodt, tehermentes éjszakát biztosíthat vagy javíthatja a napi fizikai aktivitást. A masszázs közvetlen hatásaként csökkenti az izomfeszülést így az izmok rugalmassága és teljesítőképessége javul, általános fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Nem tilos, de nem is minden esetben ajánlott a gyógymasszázs onkológiai betegek számára.

Miután egy masszázs nemcsak helyi kezelésnek tekinthető, hanem általánosan is van hatása, ezért ha egy teljes, mély test- masszázs ellenjavallt is egy onkológiai betegnél, egy szűk területre koncentráló beavatkozással is tudunk a beteg szervezetére, az idegrendszerére, a kedélyállapotára pozitív hatást kifejteni és mindenkinél meg lehet találni azt a kezelési módot, amely összeegyeztethető a beteg aktuális állapotával és onkológiai kezelésével. Ez a megállapítás ugyanúgy igaz a jó állapotban lévő, a gyógyulás útjára lépő páciensekre, mint a hospice ellátásban gondozott végstádiumú betegekre, utóbbi esetben ugyanis már nem a hosszabb távú kilátásokon van a fókusz, hanem mindig az éppen aznapi életminőség javítása a cél, amihez fontos eszköz lehet a megfelelően alkalmazott gyógymasszázs is.

A gyógymasszázs szükségességét minden esetben a kezelőorvossal egyetértésben a komplex onkológiai rehabilitációban résztvevő kollégák (mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, gyógytornász, fizioterapeuta, gyógymasszőr) határozzák meg, amelyet az Ön kezelőorvosa javasol és az ezzel kapcsolatos lehetőségeket ismerteti a beteggel. A gyógymasszázs szükségességének elbírálásában segítséget nyújt intézetünk mozgásszervi rehabilitációs szakorvos kollégája. A konkrét kezelési időpontot az orvosi vizit alkalmával egyeztetjük pácienseinkkel. Amennyiben a kezelőorvos nem javasolja, nem szabad a gyógymasszázst alkalmazni. Fontos tudni, hogy gyógymasszázs igénybe vehető az ilyen szolgáltatást nyújtó területileg illetékes egészségügyi ellátóhelyen is megfelelő orvosi javaslattal.

Ki veheti igénybe a gyógymasszázs kezeléseket?

Intézetünkben a fenti kezeléseket sajnos csak a Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Onkológiai Profilon kezelt betegek vehetik igénybe, ezzel kapcsolatban kérjük a nem intézeti betegek szíves megértését, azonban ilyen esetekben javasoljuk, hogy minden esetben konzultáljanak saját onkológus kezelő- vagy gondozó orvosukkal, valamint a területileg illetékes aktív onkológiai ellátást nyújtó intézettel az adott ellátási területen elérhető lehetőségekről! Továbbá, minden esetben kérhetik háziorvosuk segítségét a rehabilitációval kapcsolatos lehetőségekről.