Daganatos betegek esetében a műtéti beavatkozás, vagy akár maga a betegség többnyire a nyirokrendszer közvetlen vagy közvetett érintettségét is jelenti, ezért az ebbe a betegségcsoportba tartozók egyben potenciális kockázati csoportba sorolhatók a nyiroködéma (limphoedema – limpfödéma) kialakulása szempontjából. Például az emlőrák esetén a gyógyítás egyik legfőbb eszköze a műtét, amely során az orvos eltávolítja a daganatot bizonyos mennyiségű környező ép emlőszövettel együtt, illetve adott esetben a műtétet kiterjesztik a hónalji terület nyirokcsomóinak eltávolításával is. A beavatkozás után ödémás lehet nemcsak a kar, hanem a mell, a mellkas, a hát és a hónalj alatti terület is. Ilyenkor a gyógyszeres vízhajtás nem segít. A kellemetlen tüneten speciális kezelésekkel lehet javítani, ennek három eleme a manuális nyirokdrenázs (ld. alább), a kiegészítő kompressziós terápia és a speciális gyógytorna.

A nyirokkeringés zavara a teherbírás, a munkaképesség elvesztéséhez, rossz közérzethez és akár tartós egészségkárosodáshoz vezethet, ezért ezeket a tüneteket nem szabad elhanyagolni. Minden beteget személyre szabottan kell ellátni. Egy kezelési periódus általában két hétig tart, a terápia naponta 1 órát vesz igénybe. Először is egy 25-30 percig tartó manuális nyirokdrenázs során speciális masszázstechnikával az ebben jártas gyógytornász eltereli a felesleges folyadékot az ép oldal felé. Ha megindult a nyirokelfolyás, felpuhult az érintett terület, akkor következhet a gépi kompresszió. Ennek során egy több kamrás, levegővel felfúvódó mandzsetta tereli a pangó folyadékot alulról felfelé, a hónalj irányába. A gépi kezelés szintén körülbelül fél órát vesz igénybe. De a gépi kompresszió nem minden esetben ajánlott.

Annak érdekében, hogy a nyirokpangás ne térjen vissza, a betegek kompressziós kötést kapnak a karjukra, mely napközben aztán folyamatosan a betegen is marad. Ebben a kötésben a betegnek a gyógytornász irányításával speciális, egyénre szabott gyógytornát kell végezni, ez javítja az izmok pumpafunkcióját, mely tovább serkenti a nyirokkeringést. A páciensek naponta találkoznak a gyógytornásszal, és megbeszélik az aktuális teendőket. A kéthetes periódust követően jelentős javulás érhető el. A nyiroködéma kezelésnek, mint minden orvosi beavatkozásnak is megvannak a maga ellenjavallatai. Ellenjavallatot jelenthet például a súlyos keringési problémákkal járó szívbetegség fennállása is. Mindezek vonatkoznak az alsó végtagot érintő ödéma kezelésére is. A nyirokdrenázs, mint speciális kezelés minden esetben orvosi javaslatra kezdhető el, és csak rendszeres, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett végezhető, ugyanis a beteg állapota nagymértékben befolyásolja a kezelés indokoltságát.

A nyirokmasszázs szükségességét minden esetben a kezelőorvossal egyetértésben a komplex onkológiai rehabilitációban résztvevő kollégák (mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, gyógytornász, fizioterapeuta, gyógymasszőr) határozzák meg. A nyirokmasszázs szükségességének elbírálásában segítséget nyújt intézetünk mozgásszervi rehabilitációs szakorvos kollégája. A konkrét kezelési időpontot az orvosi vizit alkalmával egyeztetjük pácienseinkkel. Amennyiben a kezelőorvos nem javasolja, nem szabad nyirokmasszázst alkalmazni. Fontos tudni, hogy nyirokmasszázs igénybe vehető az ilyen szolgáltatást nyújtó területileg illetékes egészségügyi ellátóhelyen is megfelelő orvosi javaslattal.

Intézetünkben a fenti kezeléseket sajnos csak a Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Onkológiai Profilon kezelt betegek vehetik igénybe, ezzel kapcsolatban kérjük a nem intézeti betegek szíves megértését, azonban ilyen esetekben javasoljuk, hogy minden esetben konzultáljanak saját onkológus kezelő- vagy gondozó orvosukkal, valamint a területileg illetékes aktív onkológiai ellátást nyújtó intézettel az adott ellátási területen elérhető lehetőségekről! Továbbá, minden esetben kérhetik háziorvosuk segítségét a rehabilitációval kapcsolatos lehetőségekről.