A kúraszerű ellátás a kezelések ambuláns (járóbeteg ellátás keretei között) ellátásnak minősülő formája.

A kezelő orvos által előírt vizsgálatokra beutalókért és időpontért Profilunk adminisztrációján, a betegfelvételi pultnál kell jelentkezni. További információért az időpont kéréssel, valamint a vizsgálatokkal és azokra történő beutalással kapcsolatban kattintson az alábbi menüpontra: Beteg előjegyzés →

Miért hasznos a kúraszerű ellátás?

A daganatos betegségek jelentős részénél a kórházi bennfekvéssel biztosított kezelések a járóbetegként adható kezelések irányába mozdultak el világszerte. A kórházi felvétel elkerülésével csökkenthető a reménytelenség és kiszolgáltatottság érzése, hiszen a beteg a kezelés megadása után otthoni körülmények között, a szerető család körében töltheti a kezelések utáni és közötti időszakot. A korszerű hányáscsillapító és kiegészítő otthoni gyógyszerelés segítségével a korábban félelmetesnek és szörnyűnek tartott onkológiai kezelésekkel összefüggő mellékhatásokat igen nagymértékben lehet már csökkenteni, azonban a köztudatba bevésődött régi, negatív tapasztalatok és sztereotípiák csak igen nehezen változtathatóak meg.

Hogyan működik PROFILUNK kúraszerű ellátása?

Kúraszerű részlegünk 15-20 kezelő székkel és ehhez csatoltan 2 fektető ággyal, valamint betegváróval és orvosi vizsgáló helyiségekkel támogatja a mindennapi onkológiai betegellátást.

A kezelésre érkező betegeknek a betegfelvételi pultnál kell jelezni, hogy megérkeztek. Rövid adategyeztetés után, amennyiben szükséges elirányítják a beteget a kezelés előtti vérvételre, amennyiben a beteg rendelkezik friss laboratóriumi eredményekkel és vérkép vizsgálattal, akkor közvetlenül a beteg kezelőorvosához vagy az éppen szolgálatot teljesítő osztályos orvoshoz küldik a beteget. Fontos, hogy amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a kezelések előtt javasolt egy étkezést elfogyasztani, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra is oda kell figyelni. Az onkológiai kezelések előtt kerülni kell a túlzottan zsíros és nehéz ételek fogyasztását. Továbbá a betegeknek javasolt az esetleges megnövekedett várakozási időre való tekintettel kis mennyiségű folyadékot és élelmet magukkal hozni.

Az orvosi konzultáció során a beteget kikérdezik aktuális panaszairól, egészségi állapotáról és tájékoztatják a kezelésről, vagy további szükséges vizsgálatokról és beavatkozásokról. A laboratóriumi eredmények és a betegvizsgálat alapján a kezelőorvos döntése és előírása alapján készítik össze a kemoterápiás vagy egyéb, más daganatellenes készítmények (célzott, személyre szabott onkológiai kezelési formák, mint például a biológiai kezelés vagy az immunterápia, stb.) gyógyszereit a megfelelő formában (mint például infúzió vagy injekció. Az infúziós kezelések a meghatározott szakmai irányelvek szerinti gyógyszeres előkészítést (premedicatio) követően szigorú nővéri és orvosi felügyelet alatt zajlanak, ez azért is fontos mert az infúziós kezelések során fellépő esetleges mellékhatások és nemkívánatos események azonnali orvosi beavatkozást igényelhetnek. A kezelést követően a beteg megkapja a kezelésről a záródokumentációt, amely tartalmazza az otthoni kiegészítő gyógyszeres terápiára vonatkozó orvosi és egyéb utasításokat, valamint a következő kezelés időpontját, továbbá az esetleges soron következő vizsgálatok és beavatkozások helyét és idejét.

Kérdezzen bátran!

Amennyiben a betegnek a kezeléssel és az ellátással kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, azt bármikor van lehetősége feltenni kezelőorvosának vagy az egészségügyi szakszemélyzet bármelyik tagjának, készséggel fognak segíteni kérdéseik megválaszolásában. Minden új vagy első kezelést megelőzően magáról a kezelésről, és annak várható mellékhatásairól a betegek részletes írásbeli és szóbeli felvilágosítást kapnak az orvostól, és természetesen a betegek feltehetik kérdéseiket.

Injekciós kezelések

Az onkológiai kezelések során bizonyos kezelések részeként bizonyos időközönként injekciók megadására lehet szükség, amelyet minden esetben a kezelőorvos ír elő. Ilyen esetekben előfordul, hogy az injekció beadását megelőzően – amennyiben a beteg nem panaszos – az orvosi konzultáció elmarad. Azonban ilyenkor is minden esetben be kell jelentkezni a betegfelvételi pultnál, majd utána jelentkezni kell a nővérpultnál az injekció beadására az előzetes orvosi dokumentációval (utolsó orvosi értesítő vagy zárójelentéssel). Természetesen ilyen esetekben is van lehetőség orvosi konzultációra, amennyiben a beteg jelzi azt, valamint kérdéseit továbbra is készséggel válaszolják meg az egészségügyi szakszemélyzet tagjai.