Betűméret: A A A

Kúraszerű ellátás

2007-ben alakítottuk ki Kúraszerű ellátó részlegünket akkor még az SE ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika részlegeként, melyhez csatoltan korszerű ambuláns váró, vizsgáló és a kemoterápiás keverék infúziók összeállítását szolgáló egységet is sikerült kialakítanunk. 2013-ban az SE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika Onkológiai Részlegeként a VIII. kerületben a Tömő utca 25-29-ben, a volt Szemészeti Klinika 4. emeletének műtőblokkjában sikerült kialakítanunk a kúraszerű ellátásra szolgáló egységünket. 

20160225_013258A 2016. január 1-től a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központja mint önálló egység folytatja itt munkáját, a gyógyszeres kezelések biztosításával. 

  A kúraszerű ellátás a kezelések ambuláns ellátásnak minősülő formája, de finanszírozás technikailag ugyanúgy Homogén Betegség Csoportokba (HBCS – osztályozási rendszer az orvos-szakmai és a ráfordítás-igényesség szerinti azonosság vagy hasonlóság alapján) sorolva finanszírozza a biztosító.

A daganatos betegségek jelentős részénél a kórházi bennfekvéssel biztosított kezelések a járóbetegként adható kezelések irányába mozdultak el világszerte. A változás biztosíthatja a szerető családi légkör nyújtotta biztonságérzet megerősödésével a reménytelenség és kiszolgáltatottság érzésének csökkenését. A korszerű hányás csillapító és kiegészítő gyógyszerek a korábban félelmetesnek és szörnyűnek tartott mellékhatásokat igen nagy mértékben csökkentették, de a köztudatba bevésődött negatív tapasztalatok igen nehezen változnak.

Kúraszerű részlegünk 10-15 kezelő székkel és ehhez csatoltan 2 fektető ággyal, valamint betegváróval és világos orvosi vizsgáló helyiséggel egészül ki. A laboratóriumi eredmények és a beteg orvosi vizsgálata alapján készítjük össze a kemoterápiás keverék infúziót, mely kiegészülhet bizonyos betegségek esetében biológiai gyógyszerek adásával, lehetővé téve a személyre szabott orvosolás felé történő elmozdulást. Ezek az általában célzott gyógyszereknek is hívott új molekulák a daganatos sejtek életciklusát befolyásolják.