Mit jelent a hospice ellátás?

A hospice egy külön profillal, multidiszciplináris teammel működő ellátás, amely elsősorban a minőségre összpontosít, nem pedig az élettartamra. Legfőbb célunk a humánus és együtt érző gondoskodás a gyógyíthatatlan betegség utolsó szakaszában lévő emberekről, a lehető legteljesebben, legjobb életminőségben és a lehető legkényelmesebben.

A hospice filozófia a halált az élet végső szakaszaként fogadja el: megerősíti az életet, de sem siettetni, sem elodázni nem kívánja a halált. A hospice ellátás inkább az embert kezeli, mint a betegséget, a tünetek kezelésén dolgozunk azon, hogy a beteg személy utolsó időszakát méltósággal és szeretteivel körülvéve tölthesse. Családközpontú, hiszen benne van a páciens is és a család is a döntések meghozatalában.

A hospice ellátást akkor veszik igénybe a páciensek, ha már nem tud segíteni az aktív, gyógyító kezelés, és a betegek várhatóan körülbelül 6-12 hónapig vagy kevesebb ideig élnek, ám a betegség a szokásos lefolyását mutatja. A hospice szupportív vagy palliatív ellátást nyújt, amely a betegséggel összefüggő kezelést segíti elő, de nem gyógyítja meg a betegséget. Fő célja az életminőség javítása.

Az intézményi hospice-fekvőbetegellátást olyan betegek vehetik igénybe, akik esetében az otthoni hospice-ellátás nem megoldott, vagy ezt a család, illetve a beteg igényli. A hozzátartozók, a szerettei és kezelőorvosa közösen döntik el, hogy mikor kezdjék meg a hospice ellátást.

A hospice egyik nehézsége az, hogy a beteg beutalását gyakran nem kezdik el elég hamar. Néha az orvos, a beteg vagy a családtag ellenáll a hospice-nak, mert úgy gondolja, hogy a bekerülés azt jelenti, hogy a beteg „feladja” a gyógyulásba vetett hitet, és már nincs remény. Ez így nem igaz. Ha a kellő fájdalomcsillapítás hatására a beteg életminősége javul, a páciens jobban érzi magát, elhagyhatja a hospice-t, visszakerülhet otthonába, családjához. A hospice reménye a minőségi élet reménye, minden napból a legjobbat kihozva az előrehaladott betegség utolsó szakaszában.

Mit nyújt a hospice ellátás?

Minden hospice-nak biztosítania kell bizonyos szolgáltatásokat, de általában eltérő megközelítést alkalmaznak a szolgáltatás, a személyzeti minták és a kínált támogatási szolgáltatások tekintetében. Szakorvosok, szaknővérek, gyógytornászok és pszichológus szakemberek segítik a hospice-ban elhelyezett pácienseket.

Fájdalom és tünetkezelés

A fájdalom és a tünetek kontrollálásának célja, hogy a hospice-ban ápolt beteg kényelmesen érezze magát, miközben lehetővé teszi, hogy irányítsa és harmóniában, békességben töltse az életét. Ez azt jelenti, hogy a kellemetlen érzés, a fájdalom maximálisan uralható legyen. A legfontosabb cél tehát, hogy a beteg lehetőleg mentes legyen a fájdalomtól és a bántó tünetektől, de mégis legyen elég éber ahhoz, hogy élvezze a körülötte lévő emberek társaságát és fontos döntéseket legyen képes hozni.

Mivel az emberek különböznek spirituális szükségleteikben és vallási meggyőződésükben, a lelki gondozást úgy alakítja ki a hospice szellemisége, hogy megfeleljen a páciens egyedi igényeinek. Ez magában foglalhatja azt is, hogy például a pszichológus szakemberek segítik megérteni azt, hogy mit jelent az élet vége, a halál, segít a búcsúban, vagy egy bizonyos vallási szertartás vagy rituálé elvégzésében.

Kérelem Benyújtása Hospice ellátásra

A kérelmek leadása email-ben vagy személyesen lehetséges.

 • Személyesen: hétfőtől péntekig 8:00 – 15:30 között a Hospice osztály orvosi szobájában.
 • Email-ben: se.hospice@semmelweis.hu

Kérelemhez szükséges dokumentumok:

A Hospice osztályon dolgozó szekembereink

 • Dr. Vas Mária, osztályvezető főorvos
 • Dr. Désfalvi Judit, szakpszichológus
 • Volenszki Zsuzsanna, főnővér, diplomás ápoló
 • Juhász Ágnes, gyógytornász
 • Böjte Rozália, gyógytornász
 • Sárvári Károlyné, diplomás ápoló
 • Makkai Mária, szakápoló
 • Petrovics Kornélia, szakápoló
 • Mihala Andrásné, szakápoló
 • Gyalus Anna, szakápoló
 • Jakab Katalin, hospice ápoló
 • Kocsisné Danyi Irén, segédápoló
 • Skornyik Istvám, segédápoló

További információkért keressék bizalommal Hospice osztályunkat.

Cím: 1085 Budapest, Gyulai Pál utca 2. (SE Rókus Kh. Tömb)

Telefon: +36 20 825 8800, ellátással kapcsolatos felvilágosítás hétfőtől péntekig 8:00 – 14:00 óra között.

Dr. Désfalvi Judit: +36 20 825 0617

Az oldalon található elérhetőségi adatok nem használhatók fel az 1995. évi CXIX. törvény szerinti kutatás és közvetlen üzletszerzés céljára.