A daganatos betegeknél alkalmazott gyógytorna az ún. komplex onkológiai rehabilitáció szerves része, amelynek kedvező élettani, lelki és életminőséget javító hatásai vannak. A modern onkológia úgynevezett komplex, multidiszciplináris (több orvosi társszakma és határterületi tudomány részvétele) megközelítésének elengedhetetlen része a mozgásszervi rehabilitáció és mozgásterápia.

A gyógytorna szükségességét minden esetben a kezelőorvossal egyetértésben a komplex onkológiai rehabilitációban résztvevő kollégák (mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, gyógytornász, fizioterapeuta, gyógymasszőr) határozzák meg. A gyógytorna szükségességének elbírálásában segítséget nyújt intézetünk mozgásszervi rehabilitációs szakorvos kollégája. A konkrét kezelési időpontot az orvosi vizit alkalmával egyeztetjük pácienseinkkel. Amennyiben a kezelőorvos nem javasolja, nem szabad a gyógytornát alkalmazni. Fontos tudni, hogy gyógytorna igénybe vehető az ilyen szolgáltatást nyújtó területileg illetékes egészségügyi ellátóhelyen is megfelelő orvosi javaslattal.

Mikor javasolt a gyógytorna?

Az onkológiai mozgásterápiának a betegség bármely stádiumában létjogosultsága van, amely a legtöbb esetben egyénre szabottan, reális célkitűzéssel megtervezett gyakorlatsor. A tervezett kezelés figyelembe veszi a beteg aktuális (fizikai, lelki, szociális) állapotát, a felmerülő beavatkozásokat (kemo-, sugárterápia, egyéb daganatellenes kezelések), a beteg onkológiai állapotát (státuszát), a társbetegségeket (magasvérnyomás, depresszió, szívbetegségek, stb.), a családi és szociális hátteret (családtagok együttműködése), a mozgást akadályozó tényezőket és az aktivitáshoz szükséges elérhető segédeszközöket. A mozgásszervi rehabilitáció minden esetben megfelelő orvosi és egészségügyi szakember felügyelete mellett valósítható meg.

Az általános gyógytorna legfőbb jellemzője, hogy a beteget testi-lelki (pszichoszomatikus) egységnek tekinti, segítséget nyújt az izmok letapadása, az izomgörcsök kialakulásának megelőzésében, az izmok gyengülése és azok szövődményeinek, valamint a védekező-, kényszer testtartás kialakulásának megelőzésében, illetve helyreállításában.

Ki és hol veheti igénybe a gyógytorna kezeléseket?

Intézetünkben a gyógytorna kezeléseket sajnos csak a Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Onkológiai Profilon kezelt betegek vehetik igénybe. Ezzel kapcsolatban kérjük a nem intézeti betegek szíves megértését, azonban ilyen esetekben javasoljuk, hogy minden esetben konzultáljanak saját onkológus kezelő- vagy gondozó orvosukkal, valamint a területileg illetékes aktív onkológiai ellátást nyújtó intézettel az adott ellátási területen elérhető lehetőségekről! Továbbá, minden esetben kérhetik háziorvosuk segítségét a rehabilitációval kapcsolatos lehetőségekről.