Az onkológia megbetegedések száma világszerte jelentős növekedést mutat. A Nemzetközi Rákkutató Központ (GLOBOCAN) adatai alapján 2020-ban több mint 19 millió új rosszindulatú daganatos esetet diagnosztizáltak a világon, és e betegségben több mint 10 millióan haltak meg. Magyarországon 2019-ben közel 100.000 új daganatos megbetegedés került regisztrálásra, az e betegségben elhunytak száma meghaladja az 50 ezret. A rosszindulatú daganatos megbetegedések több mint 200 fajta megbetegedés összefoglaló neve. A daganatos betegségek diagnosztikája és terápiája a nemzetközi orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő területe.

Az emlőrák, a vastag- és végbél-, illetve a prosztatarák a leggyakoribb daganatos betegségek egyike. Az egész világon a nők összes daganatának 24.5%-a emlőrák, a férfiakban 14.1%-ban prosztatadaganat, míg az össze tumoros megbetegedés ~10%-a vastag- és végbéldaganat. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján a tumoros megbetegedések száma folyamatosan emelkedik.

Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy a betegellátás és oktatás mellett aktív kutatómunka is folyjék az Onkológiai Profilon, Egyetemünk alaptevékenységinek hármas egységének megfelelően. Multidiszciplináris kutatást végző munkacsoportunk – ahol az orvoskollégák mellett alkalmazott biostatisztikus, biológus, koordinátor, és vegyész szakemberek is helyet foglalnak – feladatai közé tartozik az Onkológiai Profilon folyó kutatások szervezése, felügyelete, a TDK-, szakdolgozó- és Ph.D. hallgatók segítése, a kutatási eredmények publikálása.

Az Onkológiai PROFIL kutatói: