Betűméret: A A A

Bemutatkozás

Az Onkológiai Központ 2020. január 1-től az I. sz. Belgyógyászati Klinika részeként, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Profiljaként folytatja munkáját.

A 2016 óta önálló egységként működő Onkológiai Központban az úgynevezett szolid daganatos betegek gyógyszeres ellátása történik. Elérhetőek a legkorszerűbb biológiai gyógyszerekkel kiegészített hagyományos kemoterápiás kezelések, a klinikai vizsgálatok keretében pedig a daganatterápiában bevezetés alatt álló új vizsgálati készítmények is rendelkezésre állnak bizonyos betegségek esetén. Szoros munkakapcsolatban állunk a Radiológiai Klinikával, ami lehetővé teszi a helyi kezelések széles körét. 

Kúraszerű ellátásra szakosodott részlegünk 10-15 kezelő székkel és két ággyal, valamint betegváróval és világos orvosi vizsgáló helyiséggel rendelkezik.

A fekvőbeteg részlegen barátságos kórtermekben kapnak ellátást a többnapos kezelésben részesülők, illetve a kisegítő kezelésre szoruló pácienseink. A súlyos fehérvérsejt-csökkenésben szenvedő betegeink részére zsilipelt rendszerű elkülönített szoba áll rendelkezésre önálló vizes blokkal.

A daganatos betegségen átesett páciensek számára különösen fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, ezt a célt szolgálja az ún. Onkológia Gondozó részlegünk. Lelki oldalról a pszichológiai ambulancia segíti a betegeket.

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ – Klinikai Onkológiai Szakambulancia keretében heti rendszerességgel Onkológiai Szakbizottság (ún. Onkoteam) működik.

A Klinikai Onkológiai Tanszéki csoport 2015-ben jött létre. Feladata az SE ÁOK Onkológiai Tanszék által szervezett graduális képzésben való aktív részvétel magyar és angol nyelven. Az V. évfolyamos hallgatók többek között Radiológiai diagnosztikai gyakorlati és daganatsebészeti gyakorlati oktatásban vesznek részt.

Az Onkológiai Központban számos klinikai gyógyszer vizsgálat folyik, mely a forgalomba kerülést megelőző új hatóanyagok vizsgálatát jelenti. Mind emellett az Onkológiai Központ vezetője Dr. Dank Magdolna által vezetett kutatási témákhoz lehet kapcsolódni a PhD iskola keretében (témakörök: Prediktív és prognosztikus faktorok szolid tumorokban; Biomarkerek megtalálása target terápiában; Terhességi emlőrák). 

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Központja a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikától 2013. március elsejétől ideiglenesen a SE ÁOK I. Belgyógyászati Klinikához csatolva, annak részlegeként funkcionált. Az önálló Onkológiai Központ létrehozásáról 2015-ben született szenátusi határozat. Az Onkológiai Központ 2016. január elsejétől a Tömő utca 25-29. szám alatt lévő telephelyen önálló keretgazdálkodással rendelkező, egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervezeti egységként változatlan strukturális alappal folytatja korábbi működését.

Dr. Dank Magdolna egyetemi tanár, a központ 2016. július 1-jével kinevezett igazgatója mindig fontosnak tartotta, hogy a betegek saját tapasztalataikon alapuló hiteles tanácsokkal segítsék egymást a betegség leküzdésében. Ezért 2012. október 31-én megalakult a Pink Bolero Egyesület, mely tagjainak célja, hogy legjobb tudásuk szerint segítsék és tanácsokkal lássák el a betegtársakat a hosszú kezelések alatt. A folyamatos kapcsolattartás biztonságérzetet ad, hiszen a kérdéssekkel bármikor, akár telefonon is fordulhatnak az egyesülethez.