A Semmelweis Egyetem jelenleg négy kollégiumot és három szakkollégiumot tart fenn.

A kollégium nemcsak egy lakóhely, hanem élettér is, ahol segítjük egymást tanulmányaink elvégzésében, törekszünk arra, hogy mindenki kibontakoztathassa tehetségét, igyekszünk hozzájárulni az önképzéshez, a művelődéshez, a testedzéshez, valamint a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Az itt kialakuló közösségek és barátságok életre szólóak és meghatározóak lehetnek az egyetemi évek után is. A Semmelweis Egyetem a kollégiumaiban összesen több, mint 900 hallgató elhelyezését biztosítja.

BALASSA JÁNOS KOLLÉGIUM (TÖMŐ)

A Kollégium a 366 férőhelyével az Egyetem legnagyobb kollégiuma. 1981-ben adták át, azóta is büszkén viseli az utcáról kapott Tömő becenevet. A kilenc emeletes épület az M3-as metró Klinikák megállójától 8 perc sétára található. Az Egyetem több fő épülete (EOK, NET) 15 perc alatt elérhető. Főként 3 fős szobák vannak, de minden szinten található egy 2 fős szoba is. A szobák mindegyike hűtővel, mosdóval és tükörrel felszerelt. Minden emeleten van konyha (mikrohullámú sütővel, rezsóval, mosogatóval, vízforralóval), zuhanyzó, WC, az alagsori mosókonyhában pedig 5 mosógép és 1 szárítógép található. A 9. emelet kivételével minden szinten található tanulószoba, illetve az első emeleten még egy közös hangos tanuló is. Az első emeleten kettő, zongorával felszerelt közösségi helyiség, TV szoba, csocsó és frissen felújított biliárdasztal nyújt lehetőséget a tanulások közötti tartalmas kikapcsolódásra. Á földszinten található felújított konditerem a nap 24 órájában használható, illetve mindössze 10 perc sétára található az Orczy Kertben lévő futópálya is. A kollégium két közösségi helységében év közben több programot is szervez a kollégiumi albizottság, ilyen például a heti szinten rendezett Teaház, a közös meccsnézések, kerti bográcsozások, szintismerkedők. Pár lépésre a kollégiumtól található egy kis bolt és egy vegyesbolt, a párhuzamos utcában pedig egy SPAR. Kicsit messzebb, az éppen megújuló Corvin negyedben található egy Lidl, valamint a Corvin Plaza számos üzletével. A Corvin sétányon továbbá számos kávézó és étterem is található.

 

MARKUSOVSZKY LAJOS KOLLÉGIUM (REZSŐ)

A Markusovszky Lajos Kollégium (becenevén Rezső), a Semmelweis Egyetem második legnagyobb kollégiuma, a főváros VIII. kerületében, a Szenes Iván tér 7. szám alatt áll. A kollégium nagyjából 315 hallgatónak biztosít elhelyezést főleg háromágyas és kevesebb kétágyas szobában. A kollégium elhelyezkedése igen kedvező, 5 perc sétával elérhető a 3-as metró és a 24-es villamos Nagyvárad téri megállója, illetve az 1-es villamos népligeti megállója is. Számos bevásárlási és étkezési lehetőség található a környéken: a Pumukli, az éjjel-nappali kisbolt a Nagyvárad téren, számos étterem a Nagyvárad tér, a Klinikák és a Corvin negyed metrómegállók között. 15 percre, a Klinikák megállónál Spar, Penny és Tesco; 20 percre, a Corvin negyedben pedig Lidl, Aldi és a Corvin Pláza biztosít bevásárlási lehetőséget, illetve a kollégium előtt található a MOL bubi bicikliparkolója is. A kollégista lét legjobb része a közösségi élet, a Rezsőben pedig mindenki talál magának való programot. Példaként említeném a tanév eleji gólya avatót, a több alkalommal megrendezésre kerülő Mozi estet és Teaházat, illetve a tavasz legnagyobb eseményét, a Rezső Napokat. Ezeken kívül pedig a mindennapi kikapcsolódást a folyamatosan fejlesztett konditerem, tv szoba, csocsó asztal, biliárd és pingpongasztal biztosítja.

 

BÓKAY JÁNOS KOLLÉGIUM

Az id. Bókay János Kollégium Újpesten található, parkosított, zöld környezetben, gyönyörű rendezett nagy udvarral. A kollégium 56 férőhelyét 17 db kétágyas, 6 db háromágyas és 1 db négyágyas szoba biztosítja. A szobákban ágy, asztal, szekrény és hűtőszekrény várja a leendő lakókat. Az internetszolgáltatás biztosított a kollégiumban, zuhanyozásra pedig a folyosón lévő közös helyiségben van lehetőség. A főzéshez szükséges feltételeket, mikrohullámú sütővel, tűzhellyel és vízforralóval felszerelt tágas közös konyha biztosítja. A mosókonyha nagy teljesítményű mosógéppel és szárítógéppel felszerelt, illetve a vasalási lehetőség is biztosítva van. A Diák Centrumban pedig a multimédiás számítógépek segítik a tanulást.

 

KÁTAI GÁBOR KOLLÉGIUM

A Kátai Gábor Kollégium Angyalföldön, a Vasas Sportpálya mögötti zöldövezetben, tömegközlekedési csomópontokhoz közel található. A Semmelweis Egyetem 154 férőhellyel rendelkező kollégiuma, amely felszereltségével és színvonalával kiemelkedik a magyar kollégiumok közül. A felújított, kétágyas szobák kényelmesek és jól felszereltek: ágy, asztal, szekrény és hűtőszekrény várja a leendő lakókat. Kétszobánként van zuhanyzó, folyosónként közös konyha és WC. A konyhák tűzhellyel, sütővel, vízforralóval, kenyérpirítóval és mikrohullámú sütővel várják a főzni vágyókat. A közösségi életet a közös társalgó és TV szolgálja ki. Az épületben található még konditerem, klubhelyiség és tanulószoba is. A földszinti mosókonyha nagy teljesítményű mosógépekkel és szárítógéppel felszerelt. Az épülethez parkosított kert és kosárpálya is tartozik.

 

KORÁNYI FRIGYES SZAKKOLLÉGIUM (HÁRSFA)

Korányi Frigyes nevéhez fűződik az aktív küzdelem megindulása a tuberkolózis ellen, valamint a mai tüdőszűrő állomások rendszerének létrehozása. A belváros szívében, nem messze a Király utcai villamosmegállótól található a Semmelweis Egyetem róla elnevezett szakkollégiuma. Az ide jelentkező Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karon tanuló hallgatókat a kollégiumokra jellemző hangulat és különböző színes szakmai programok várják. Az épületben található kétágyas szobákhoz saját fürdőszoba és főzőlappal, hűtővel felszerelt konyha tartozik. A kikapcsolódást számtalan lehetőség biztosítja (pl. tévészoba, csocsó, biliárd, pingpongasztal, konditerem, relaxációs szoba, stúdió, két skill-labor), az egyetemi kihívások sikeres teljesítésében pedig az összetartó közösség és a kollégiumban található tanulószobák, illetve az idősebb kollégisták által tartott konzultációk segítenek. A gólyákat hasznos tippekkel és tapasztalatokkal támogatja továbbá egy felsőbb éves kollégista a mentorprogram keretében. Mindemellett élénk társasági élet jellemzi a kollégiumot, a közös túrák, borkóstolók, szobák közti vacsoracsata és filmnézések többek között gyakori programok a Hársfában. A szakkollégium saját kurzusai idén 35 éve segítik a lakók magas színvonalú szakmai képzését, így a lelkes hallgatók könnyen beilleszkedhetnek az egyetem legjobb klinikai és alapkutatásaiba. Az itt elért eredmények bemutatására is lehetőség nyílik a kollégium lakói által évente szervezett Korányi Frigyes Tudományos Fórumon, melyen magyar és külföldi hallgatók is előadják munkáikat. Szakkollégistaként minimum 4,0-ás átlagot kell teljesíteni, és aktívan részt kell venni a kollégium szakmai és közösségi életében.

 

SELYE JÁNOS DOKTORANDUSZ SZAKKOLLÉGIUM

A kollégiumba jelentkező Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karon tanuló hallgatók egy olyan közösség részesei lehetnek, ahol színes hangulat és különböző szakmai programok várják őket. A kollégium épületében található kétágyas szobákhoz saját fürdőszoba és felszerelt konyha is tartozik, így a komfort érezhető. A gólyák számára mentorprogram segíti a beilleszkedést, míg a konzultációk és a tanulószobák segítenek a tanulásban. Az idősebb kollégisták által tartott konzultációk mellett a közösségi élet is pezsgő a kollégiumban, melyet közös túrák, borkóstolók, szobák közti vacsoracsata és filmnézések színesítenek. A szakkollégium által szervezett kurzusok pedig már 35 éve támogatják a lakók magas színvonalú szakmai képzését, így a fiatal lelkes hallgatók könnyen beilleszkedhetnek az egyetem klinikai és alapkutatásaiba. Az elért eredmények bemutatására évente lehetőség nyílik a kollégium által szervezett Korányi Frigyes Tudományos Fórumon, melyen magyar és külföldi hallgatók is részt vesznek.

További információkért látogass el az alábbi weblapra: Selye János Doktorandusz Szakkollégium – Semmelweis Egyetem

 

SEMMELWEIS IGNÁC SZAKKOLLÉGIUM

Hosszas előkészítést követően a 2021/22 tanév őszi szemeszterétől megnyitja kapuit a Semmelweis Ignác Szakkollégium, mely közösség, tehetséggondozó, tanulókör és diákszervezet egyben. A szakkollégium segíti tagjait a fejlődésben, akik részt vehetnek az egyetemi kurrikulumot kiegészítő hasznos kurzusokon, konferenciákon, képzéséken, szakmai látogatásokon. A közösség részeként, tagjai életre szóló kapcsolatokat építhetnek, élményeket szerezhetnek akár egy-egy közös táborban, csapatépítőn, akár a mindennapokban.

A Semmelweis Ignác Szakkollégium egy épületben kap helyet a Selye János Doktorandusz Szak- kollégiummal, mely Magyarországon egyedüliként biztosít dedikáltan PhD hallgatók számára lakhatást és szakmai fejlődést. A két szakkollégium kooperációja azok mentorprogramjában testesül meg, mely során – kutatói életpálya-modellünk által – a Doktori Iskola Kutatás és Management munkacsoportjának segítségével egyenes utat kívánunk biztosítani a PhD fokozatszerzéshez, azt követően pedig a témavezetővé váláshoz. Tekintettel a két szakkollégium szoros együttműködésére a Hallgatói Önkormányzattal, a Doktorandusz Önkormányzattal és a Doktori Iskolával közéleti, valamint szervezési tapasztalatszerzést és előmenetelt is kínálunk a jövőben vezetői pályát tervező hallgatóink számára.

A Semmelweis Egyetem aktív státuszú jogviszonnyal rendelkező hallgatójaként a felvételi eljárás megkezdéséhez nincs más teendőd, mint kitölteni a jelentkezési felületet itt: https://semmelweis.hu/siszk/