Az egyetemi évek alatt központi szerepet kap az életetekben a tanulás. Szorgalmi időszakban és főleg vizsgaidőszakban nagyon sok motivációt meríthettek abból, ha társaitokkal közösen küzditek át magatokat az egyetem kihívásain. A közös tanulások, beszélgetések és olykor kikapcsolódás színterei az egyetemi könyvtárak.

 

Mikszáth téri Központi Könyvtár 

Cím: 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 5. 

Nyitvatartási idő: hétfő-vasárnap 0-24 óráig 
 

Férőhelyek száma: 197, ebből 58 számítógépes 
 

Kölcsönzési idő: hétfő-szerda-csütörtök 9-16 óráig, kedd 9-18 óráig, péntek 9-14 óráig 

Kölcsönzési határidő: 30 nap (egyszerre maximum 3 szakkönyv) 

Kölcsönzési határidő túllépése esetén késedelmi díj 65Ft/munkanap/könyv, első felszólítás megküldése után a késedelmi alapdíj 50 Ft. 

 

Hosszabbítás: 2 alkalommal lehet igényelni e-mailben, nyilvános katalógusban online saját felhasználófiókkal vagy személyesen, emellett lehetőség van egy harmadik hosszabbításra személyesen, a dokumentum bemutatása esetén. 

 

Előjegyzés: kölcsönző pultnál/online lehet más által kikölcsönzött könyvre, kölcsönözhetőség esetén értesítést küldenek, melytől számított 10 napig áll rendelkezésre az előjegyzett dokumentum. 

 

Szolgáltatások: 

regisztráció után önkölcsönző használata 

helyben olvasás 

számítógép-használat (internet és egyetemi hálózat eléréssel) 

dokumentum-kölcsönzés 

könyvtárközi kölcsönzés és dokumentumszolgáltatás 

fénymásolás 

spirálkötés 

poszter nyomtatás (könyvtárossal történő egyeztetést követően) 

A Semmelweis Egyetem legnagyobb könyvtára, a mindenki által csak „Mikszi” néven emlegetett épület a Belső Klinikai Tömbtől csupán pár perc sétára található. Elhelyezkedésének hála rengeteg kávézó és étterem található a környéken, valamint tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető. 24/7 nyitvatartási idővel az éjszakai baglyoknak és a reggeli pacsirtának egyaránt kedvez. 
 

A legtöbb férőhellyel rendelkező egyetemi könyvtár, melyben több csendes és hangos olvasóterem, valamint számos számítógépes férőhely 3 emeleten, közel 1300 m2-en áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb tanulási helyszínt. A Hallgatói Önkormányzat kezdeményezésére a közösségi térben kávégép és kapszulák, valamint vízforraló, mikrohullámú sütő és egyéb kis finomságok kerültek kihelyezésre. Ezek mellett szinte minden férőhelynél van lámpa, illetve áramforrás. 

 

A könyvtárat napközben bárki szabadon látogathatja, 20 óra után, valamint hétvégén azonban csak az Egyetem hallgatói és dolgozói jogosultak belépésre, melyet a földszinti portán érvényes diákigazolvány vagy egyetemi belépő felmutatásával lehet bizonyítani. A kölcsönzés beiratkozáshoz kötött, azonban ez Semmelweises polgárok számára díjmentes. Az elérhető szakirodalom széles skálája a tanulást rendkívül megkönnyíti, hisz a helyben olvasási lehetőség miatt nem kell a vaskos könyveket cipelni, emellett pedig a legtöbb könyv több példányban is elérhető kikölcsönzésre. Vizsgaidőszak közeledtével érdemes hajnalban megérkezni és helyet vadászni, ugyanis 9-10 óra környékén már általában tele szokott lenni, és jellemzően az esti órákig nem is szabadulnak fel helyek. A szabad férőhelyek számát a Központi Könyvtár honlapján lehet figyelemmel kísérni, így időben fel lehet készülni arra, hogy mikor is érdemes menni. 

 

A könyvtár használata előzetes regisztrációhoz kötött, amit ezen a holnapon tudsz megtenni. 

 

Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) Könyvtára 

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47. 

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 0-24 óráig 

 
 

Férőhelyek száma: 90 
 

Kölcsönzés: hétköznap 8-20 óráig 

Kölcsönzési határidő: magyar nyelvű könyv esetében 10 hónap, hosszabbításra nincsen lehetőség (egyszerre maximum 5 tankönyv), idegen nyelvű könyv esetében 30 nap, két alkalommal lehetőség van hosszabbításra (egyszerre maximum 3 kötet) 

Kölcsönzési határidő túllépése esetén késedelmi díj 65 Ft + ÁFA /nap/könyv, első felszólítás megküldése után a késedelmi alapdíj 50 Ft. 
 

Biztosított szolgáltatások: 

regisztráció után önkölcsönző használata 

helyben olvasás 

számítógép-használat (internet és egyetemi hálózat eléréssel) 

szak- és tankönyvek kölcsönzése 

fénymásolás 

anatómiai modellek helyben használata 
 

Az Elméleti Orvostudományi Központ könyvtára kényelmesen elérhető, hiszen szinte mindenki megfordul az épületben az órái miatt. Valamivel kisebb, mint a „Mikszi”, de éjjel-nappali nyitvatartási idejével ez is bármikor látogatható. A könyvtár minden esetben csak a Semmelweis Egyetem hallgatói és dolgozói számára hozzáférhető, melyet a könyvtár bejáratánál a diákigazolvány vagy egyetemi belépő bemutatásával minden alkalommal ellenőriznek. 

 

A nyugodtan tanulni vágyók egy nagy olvasóteremben tudnak helyet foglalni, mely 2 szinten terül el. A lépcső kissé zavaró módon a terem közepében található, így gyakori a folytonos fel-alá járkálás. A legtöbb asztalnál található fényforrás, valamint áramforrás is rendelkezésre áll. Néhány számítógépes férőhely is van a könyvtárban. 
 

Egy viszonylag új kezdeményezés a különböző anatómiai modelleket tartalmazó szekrény, mely a könyvtárat használó első- és másodéves hallgatóknak nagyszerű segítség, ha az Anatómiai Múzeumba vagy konzultációra nem tudnak elmenni, hiszen az aktuálisan tanult képleteket tudják különböző modelleken helyben megtekinteni. 

 
 

A könyvtár használata előzetes regisztrációhoz kötött, amit ezen a holnapon tudsz megtenni. 

https://lib.semmelweis.hu/konyvtari_kartya