EOK – ELMÉLETI ORVOSTUDOMÁNYI KÖZPONT

1094, Budapest, Tűzoltó utca 37-43.

Az Elméleti Orvostudományi Központ Budapest, Tűzoltó u. 37-43, szám alatt megtalálható, kimagasló, modern épület, melyben közel kétezer graduális hallgató oktatása folyik, különböző tárgyakból, különböző óraszámokban. Az épület nagy területén a hatalmas hallgatói létszám helyigényének fedezése és a világviszonylatban elismert kutatások, PhD képzések feltételei is biztosítva vannak. Ennek értelmében a házban megtalálható egy 300 fős, két 180 fős, egy 280 fős előadóterem, 25 laboratórium, számos szemináriumi terem és dolgozószobák is. Első pillantásra azonban nem ezek a helyiségek szúrnak szemet, hanem az elegáns, óriás méretű aula, zsibongó és karzat, ahol hallgatótársaitokkal biztosan sok időt fogtok tölteni és alig várjátok majd, hogy két előadás között lazíthassatok egy picit a pingpong vagy a csocsóasztalok mellett, valamint egy büfé vár benneteket, ha megéheznétek. Az aulában felfedezhetitek még a Semmelweis Shop üzletét is, ahol számos ruhadarabot, bögréket, tollakat, telefontokot és egyéb kiegészítők között tudtok szétnézni. A vizsgaidőszakok idejében, biztosan a legkedveltebb helyek közé fog tartozni a könyvtár (földszinten), ami zsúfolásig meg szokott telni szinte minden nap. Az EOK-ban háromnyelvű oktatás folyik, magyar, angol, és német nyelven. Az érdeklődő diákok itt kezdhetik meg az első lépéseket a kutatásban. Egyetemünk bekapcsolódott a „kutató diák” programba is, így már a középiskolások is bepillanthatnak olykor a kutatólaboratóriumok munkájába és a kutatói gondolkodásba.

 

NET – NAGYVÁRAD TÉRI ELMÉLETI TÖMB és a Hallgatói Centrum

1089, Budapest, Nagyvárad tér 4.

Megközelítése viszonylag egyszerű, mert több tömegközlekedési eszközzel elérhető, és szinte sétálni sem kell. A 3-as metró egyik megállója a Nagyvárad tér, a jelenlegi metró felújítás miatt most a metrópótló busz rak le itt. Ezenkívül a 2M és a 24-es villamos is megáll az épület előtt. A NET hazánk egyik legmagasabb toronyépülete, összesen 24 emeletén az egyetem tanszékeinek laboratóriumai találhatók. Az oktatás azonban az alsó, sokkal nagyobb területű épületrészben folyik, így először ezzel ismerkedtek meg az első hetekben. Ha felmentek a toronytól balra lévő lépcsősorok egyikén, szemben találjátok magatokat a főbejárattal. Ha a lépcsők után egyből jobbra fordultok, a Hallgatói Centrumot látjátok, közismertebb nevén az Akváriumot, ahol órák közötti szünetekben van lehetőségetek megpihenni. Itt található Hallgatói Önkormányzat (HÖK) és az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) irodája, továbbá egy közösségi tér fotelekkel. Előre haladva, a főbejáraton belépve hatalmas aula fogad titeket egyből két pingpongasztallal, ahol felfrissülésképpen bármikor játszhattok egy meccset. Balról körbenézve a Medikus szaküzlettel, a Legendus könyvesbolttal, az egyetem kávézójával és éttermével, a főportával, valamint a porta mellett elindulva liftekkel találkoztok majd. Az aulából jobbra elindulva széles lépcső vezet fel a két (Zöld és Barna) nagy előadóhoz, számos szemináriumi teremhez és laborhoz (Sz és L felirattal), valamint a lépcső tetején közvetlenül balra, a sarokban az ÁOK Dékáni Hivatalát találjátok, ahol a tanulmányi ügyintézés folyik. A jobb sarokból pedig folyosó vezet el a Diákcentrumhoz (DC) és az aula feletti galériára, vagyis a “hídra”, ahol mindig akad pár hely, ha napközben egy kicsit tanulni szeretnétek és viszonylagos csendre, nyugalomra vágytok. A büfét és az éttermet sokan dicsérik, érdemes kipróbálni. Az aulából balra fordulva a Tanácstermet találjátok, a lépcsőn felsétálva pedig az újonnan kialakítandó hallgatói térben találjátok magatokat, ahol szintén van lehetőségetek egy picit pihenni és szórakozni.

 

FOCI – FOGORVOSI OKTATÁSI CENTRUM

1088, Budapest, Szentkirályi utca 47.

A Fogorvosi Oktatási Centrum, a ‘FOCI’ a Szentkirályi utca 47. szám alatt található. A 4-6-os villamossal a Corvin-negyedtől, M3/M4-es metróval a Kálvin tértől közelíthetitek meg. Az Egyetem egyik legmodernebb épülete, a földszinten találhatjátok a büfét és a könyvtárat. Két bejárata van, az egyik a páciensek, a másik a hallgatók számára.

Már elsőévesként felfedezhetitek a tanlaborokat az általános fogászati propedeutika tárgy keretein belül, harmadévtől pedig a gyakorlókban kezelhetitek pácienseiteket. A FOCI-hoz közel, a Mikszáth Kálmán téren élvezhetitek a Lumen kávézó helyben pörkölt kávéját vagy a Kis Fecske Presszó heti ajánlatát.

 

GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR – HŐGYES TÖMB

1092 Budapest, Hőgyes Endre utca 7-9.

A Corvin-negyed felől érdemes megközelíteni a leendő gyógyszerészek központi épületét. A metróaluljáróban a mozgólépcsőn felérve a H kijáratot válasszátok, és a patika irányába induljatok el. Az Iparművészeti Múzeum előtt van az épület nevét is adó kis utca, ahova balra befordulva séta közben elhaladtok a Gyógyszerészi Kémiai Intézet és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet közös épülete mellett, majd a következő kapualjban forduljatok ismét balra! Egy belső udvarba értek, amelyet körülölel a Gyógyszerésztudományi Kar épületegyüttese. Az udvarba érve bal kéz felé az ajtó mögött egy lépcsősor bújik meg, amely a Hőgyes előadóhoz vezet. Több elméleti órátok is lesz ebben a teremben az öt év alatt. Kicsit beljebb az udvarban, egy igazán történelmi Budapestet idéző épületet láthattok, mely a Gyógyszerészeti Intézet laborjainak, és a második emeleten a Szerves Vegytani Intézet hallgatói laborjának ad otthont. Jobb oldalra tekintve a szemináriumi és informatikai termek épületét találhatjátok, melynek legfelső emeletén a számítógépekkel ellátott, csendes, nyugodt légkörű Diákcentrumot lelhetitek fel. Az órák közötti szünetekben az udvari padok meghitt légkört teremtenek ebédhez és jegyzőkönyvíráshoz egyaránt. Büfé sajnos nincs, de a közelben sok gyorsétterem és kávézó fellelhető.

Az első másfél évben egy leendő gyógyszerész életében nagy szerepe van az utazásnak, és itt nem csak a megfelelő kávézó kiválasztására kell gondolni. A GYTK és az ELTE TTK közötti megállapodás értelmében lesznek olyan tárgyaitok, melyeket az ELTE-n oktatnak majd. A TTK épületeit legegyszerűbben a 4-6-os villamossal közelíthetitek meg, amiről a Petőfi híd budai hídfőjénél kell leszállnotok. A megállóban, az Egyetemisták parkjával találjátok szemben magatokat, amely mögött van az ELTE Északi Tömbje. Itt lesznek az általános és szervetlen kémia és az analitikai kémia órák. Itt van büfé, és viszonylag olcsón lehet főtt ételt is kapni.

 

ETK VAS UTCAI ÉPÜLETE

1088 Budapest, Vas utca 17.

Megközelíthető több irányból is, a Kálvin tértől nagyjából 10 perc séta, az Astoriától is hasonló időt vesz igénybe, de ha esetleg késésben vagytok, akkor ott fel is tudtok szállni egy buszra 1 megálló erejéig, az Urániáig. Valamint a Blaha Lujza tértől is nagyjából 5-8 percre van gyalog. Az Egészségtudományi Karon tanuló hallgatók többsége a Vas utcában tölti napjait. Gyönyörű épületünk egy 2018-as online szavazáson Budapest legszebb egyetemi épülete címét nyerte el. A több emeletes épület földszintjén található a Tanulmányi Osztály és a Hallgatói Információs Iroda is, az első emeleten a Dékáni Hivatal, ezek a legfontosabb helyszínek az ügyek intézésére. Az alagsorban található az étterem széles választékkal, de ha csak egy melegítésre lenne szükség arra is itt találtok megoldást a „mikró” szobában. Ezen a szinten találjátok a HÖK irodát is, ahova szintén bármikor betérhettek segítségért. Az épület belső udvara és hidja remek kikapcsolódási helyszínként szolgál. A hatalmas épületben számos helyet találhatnak maguknak a hallgatók a tanuláshoz vagy pár perc lazításhoz. Valamint van egy úgynevezett „ovi” részünk, ahol le tudtok ülni tanulni, megebédelni vagy csak beszélgetni egymással, valamint számítógépek is vannak ide kihelyezve, ha esetleg szükségetek lesz majd rá. Az egyes emeleteken az előadó és gyakorlati termeken kívül a tornatermek és a Tanszékek találhatók. Az ETK épülete közelében számos lehetőségetek van meginni egy kávét, vagy új ízeket kipróbálni. Az Apricot kávézó, vagy a De Fincsii büfé kedvelt helyek a hallgatók által. A kar büszkélkedhet egy másik épülettel is, mely az Erkel utcában található, a Bókay János Kollégium szomszédságában. Leginkább a mentőtiszt hallgatók jártasak az újpesti épületben.

 

KÚTVÖLGYI ÚTI ÉPÜLET – PETŐ ANDRÁS KAR

1125 Budapest, Kútvölgyi út 6-8.

Megközelíteni a 2-es metróval tudjátok, hogyha a Széll Kálmán téren leszálltok és ott valamelyik buszra felszálltok, legjobb döntés a 155-ös busz, hiszen az rak le a legközelebb. Ez az úgynevezett Kútvölgyi Tömb, ahol jelentős időt el fogtok tölteni. Egy több emeletes, ‘A’ és ‘B’ részekre bontható épület, melyet egy üvegfolyosó (ezt a megnevezést még sokszor fogjátok hallani) köt össze. A ‘B’ épületrész földszintjén található a Tanulmányi és Hallgatói Központ, Karrieriroda, a HÖK iroda és a Hallgatói szoba. Ennek az épületnek az első emeletén találhatóak az oktatói termek, ahol majd a tanórák lesznek. Ezek nem több száz fős előadók, hiszen a hallgatói létszám ezt nem indokolja. A ‘B’ épületben, azaz az egyetem épületében, tavaly bútorcsere történt, több helyen, átalakítva ezzel az emeleti folyosót közösségi, hallgatói térré, hiszen a modern, kényelmes kanapék és puffok egy egész más arculatot biztosítanak a helyiségnek. És ha már hallgatói terek, a korábban említett Hallgatói szoba csak a tiétek lesz, ahol tudtok enni, pihenni, tanulni, aludni, beszélgetni. Ez a helyiség 2021 nyarán lett felújítva, korszerű kanapék, fotelek, babzsák fotelek, asztal és mikró is találhatóak benne ezzel minden közösségi igényt kiszolgálva. Ha azonban inkább a tanulásra koncentrálnátok két előadás között, akkor az ‘A’ épületben található Könyvtár nagyszerű alternatívaként szolgál, hiszen számos ülőalkalmatosság, könyv, folyóirat, magazin és csend segíti elő a hatékony tanulást.

A ‘B’ épületben található még a Dékáni Hivatal, ahol több oktatónak is van irodája, lehet, hogy valamelyik vizsgát ezek egyikében fogjátok letenni. Itt található a szintén előző félévben felújított és kialakított meleg étkező számos asztallal, ahol meg tudjátok venni az ebédeteket, vagy meg tudtok inni egy kávét. Az egyik öltöző is itt található. Ahogy sétálunk át az üvegfolyosón, úgy haladunk el még egy sor oktatói iroda mellett. Az ‘A’ épületrész pedig főként már a Pető Óvoda területe, ahol az óvodai, korai és felnőtt területen végzett gyakorlatotokra is sor kerül. Itt találhatóak még oktatói irodák, egy öltöző, illetve a Könyvtár is. A Díszterem is itt helyezkedik el, ahol a nagyobb eseményeket és a testnevelés órákat tartják.

 

Nyelvi Intézet

1094 Budapest, Ferenc tér 15.

A Mester utcai villamosmegállótól és az EOK felől egyaránt megközelíthető a Nyelvi Intézet. Ez az épület rendkívül idilli környezetben helyezkedik el, hiszen előtte egy játszótér és egy kis park található árnyas fákkal és padokkal felszerelve. Ezért akár órák után is, ha kis nyugalomra vágytok, nem kell messze mennetek majd. Vagy ha egy kicsit átmozgatnátok magatokat, egy futósáv is ki van alakítva e célra. Az intézetet az EOK felől a legegyszerűbb megközelíteni. Ha az EOK-kal szemben állsz, akkor balra indul egy kis utca, aminek az árkádsora egészen a Ferenc térig ér el. Ott látni fogtok egy zöld-drapp épületet, az lesz a Nyelvi Intézet, ahol ha ÁOK-os, EKK-s, FOK-os vagy GYTK-s hallgató leszel, akkor itt fognak zajlani a latin óráid, illetve az összes nyelvi órának ad helyet majd.

TESTNEVELÉSI ÉS SPORTKÖZPONT

1103 Budapest, Zágrábi út 14.

A 3-as metró/metrópótló busz Pöttyös utcai megállójától nagyjából 8-10 perc sétára található meg. Az egyetemi sportélet központja, és több rendezvény helyszíne is egyben. A komplexum magában foglal egy fedett sportpályát, 1 műfüves focipályát, 3 teniszpályát és egy nagy hátsó udvart. A Testnevelés tárgyatok lebonyolításában lesz nagy jelentősége a sporttelepnek azonban, ha kedvetek van bármikor ki tudjátok bérelni a szabadtéri műfüves pályát vagy a fedett pályát, ahol kosarazhattok, kézilabdázhattok, röplabdázhattok. Rendezvények tekintetében sportbajnokságok és sportnapok mellett az előző félévben igen népszerű Semmelweis Matiné, Sleepless Semmelweis események is itt kerültek megrendezésre.

További információk sporttal kapcsolatban