A Semmelweis Egyetem 2021 tavaszán egy további lépést tett a környezettudatosság irányába. Ekkor fogadta el az Egyetem Szenátusa a Zöld Egyetem Projekt programtervét, melyet Tripolszky Bálint, az egyetem HÖK elnöke terjesztett elő. 

Egyetemünkön azóta is komoly sikereket értünk el, melyeket sokszor a hallgatók közös bevonásával sikerült megvalósítanunk, mely ezáltal talán egy még nagyobb eredménynek tekinthető. Ennek köszönhetően nemcsak tereket tisztíthattunk, zöldesíthettünk, mint ahogy az történt például az egyetem Pető András Karának épületénél, hanem növelni tudtuk a hallgatók figyelmét is a környezetünk védelmére, fejlesztésére, hiszen végső soron úgy tudunk igazán nagy változást elérni, ha először a saját életünkben hozunk változást. Ezt a gondolatot szeretnénk továbbra is folytatni, és ehhez kötődik a következő nagyobb mérföldkő is a Projekt életében.

Talán eddigi legnagyobb sikerünk, hogy a tavaszi félévtől kezdődően elérhetővé válik a „Zöld Egyetem – A környezetünkért, közösen” című szabadon választható, 2 kredit értékű tárgy, melynek célja, hogy a hallgatók környezetvédelmi tudását tovább bővítse, fokozza az erre fordított figyelmet és további lehetőségeket mutasson be, illetve bemutassa a már Egyetemünkön elérhető lehetőségek helyes használatát. Mindezen lépésekkel tovább tudjuk növelni a környezetünk megvédésére tett törekvések számát és hatásosságát. A tárgy bevezetéséről a Hallgatói Önkormányzat előterjesztését elfogadva, teljes egyetértésben döntött a Szenátus.

A tárgy a szokásosnak nevezhető módon elméleti és gyakorlati részből fog állni, ám természetesen a gyakorlati részét már közel sem lehet majd „szokásosnak” nevezni. Az elméleti modulban neves előadók fognak olyan jelentős témákat feldolgozni, mint a környezetszennyezés és annak káros egészségügyi hatásai, mellyel az egyetem hallgatói a későbbi pályafutásuk alatt még inkább szembesülhetnek majd. Ezen kívül szó lesz még természetesen a globális környezeti problémákról, a klímaváltozásról, és az annak megfékezésére irányuló megoldási lehetőségekről, hulladékgazdálkodásról és egy fenntarthatóbb egészségügyről. Az előadások a hallgatók igényeihez igazítva online keretek között kerülnek megrendezésre, melyek rögzítve lesznek, és ennek köszönhetően bármikor visszanézhetővé válnak.  

A tárgy gyakorlati moduljában közösségi programok fognak helyet kapni, melyek lehetnek közös kirándulások, vegán ételvásárok, fák ültetése, 1 hónapos kihívások, vagy akár általános iskolásoknak tartott környezetvédelemre buzdító előadások. Arról, hogy végül is melyik opció valósuljon meg, a tárgyat felvett hallgatók szavazás formájában dönthetnek majd. Mindezen alkalmak célja, hogy a hallgatók együtt, egységben tegyenek a környezetért, mellyel egymást, illetve akár új személyeket tudnak elérni, megszólítani a környezetünk védelme érdekében.

Amennyiben tehát fontos számodra a környezetvédelem, szeretnél még többet tenni, és tudni arról, hogy ez hogyan lehetséges, itt a lehetőség! Ha szeretnél mindeközben más embereket megismerni, akiknek hasonló ambícióik vannak, esetleg még mások figyelmét is felhívni erre a globális problémára, akkor ne habozz felvenni a Neptunon keresztül a tavasszal induló két kredites „Zöld Egyetem – A környezetünkért, közösen” című tárgyat! Találkozzunk az előadáson, és tegyünk együtt a környezetünkért!