Új komposztálókat helyeztük ki a Semmelweis Egyetem kollégiumaiban a Zöld Egyetem Projekt keretein belül.

Első körben a két legnagyobb, és legtöbb hallgatót számláló kollégiumot, a Markusovszky Lajos Kollégiumot, avagy ,,Rezsőt”, továbbá a Balassa János Kollégiumot, avagy ,,Tömőt” láttuk el új és modern komposztálókkal.

A megfelelő hely kiválasztásában és a komposztálók szakszerű elhelyezésében a Hallgatói Önkormányzat Zöld Egyetem Munkacsoportjának tagjai vettek részt.

Bízunk a kollégiumokban lakó hallgatók fokozott érdeklődésében a környezetvédelem iránt, illetve reméljük, hogy minél többen fogják kihasználni ezt a remek lehetőséget.

Mindannyiunk számára fontos a környezettudatosság, így a komposztálókkal egy újabb, magasabb szintre emelhetjük egyetemünk környezetbaráttá válását. Egyúttal egy mellékes előny is fog származni a komposztálásból, méghozzá a lebomlott élelmiszerekből, maradékokból létrejövő humuszt, azaz tápanyagokban gazdag földet fel tudjuk majd használni az egyetem területén található növények ültetésénél, gondozásánál.

A fő cél a karbonlábnyomunk csökkentése egyetemi szinten is, ebben szerepet játszanak a szerves hulladékot csökkenteni kívánó közösségi komposztálók. Mindemellett az is szándéka a Zöld Egyetem Munkacsoportnak, hogy a hallagatótársaink elsajátítsák a helyes komposztálás fortélyait és minden apró-cseprő trükkjét (ezáltal növeljék is a környezettudatos edukációt). Sőt, mi több, a későbbiekben a hallgatók akár a saját otthonaikban is kialakítsanak egyéni vagy közösségi komposztálókat és ezzel még inkább csökkentsék a hulladéktermelésüket és egyúttal a karbonlábnyomukat is.

A Zöld Egyetem csapataként derűlátóan reménykedünk a kedvező fogadtatásban, továbbá alig várjuk az újabb és újabb komposztálók elhelyezését a további kollégiumokban.