Az edzőtermek bezártak, és odakint sem épp hétágra süt a nap; mégis honnan merítsünk motivációt a rendszeres testmozgáshoz, és milyen gyakorlatokat tudunk végezni otthon? 

Hacsak nem vagy milliomos, nagy a valószínűsége annak, hogy az albérletedben, amit így is horror áron veszel ki, nincs külön edzőtermed. Bármilyen szomorú is ez a tény, nem szabad csüggedni, hisz az egyetem elvégzése után majd biztosan találsz egy olyan jól fizető állást, melynek segítségével akár privát edzőtermed is lehet (ha engem kérdezel, erre nincs sok esély, de jól hangzik, ugye?). 

Ha ez valami csoda folytán mégsem következne be, évek múlva is visszalátogathatsz ehhez a cikkhez, melynek témája az otthoni edzés. Tapasztalataim alapján a legnehezebb dolog az otthoni edzésnél az első lépés; elkezdeni azt. Jómagam is lelkes látogatója vagyok a konditeremnek, ha nyitva van. Teljesen más érzés valahova eljárni mozogni, és a motiváció is jóval meggyőzőbb, mert nincstelen egyetemistaként elég inspiráció a puszta tény, hogy fizettem érte. Azonban mikor a lakásomban állnék neki, ott van az a bizonyos kis hang a fejemben, ami azt suttogja, hogy itthon a szekrényben lévő chipsen és több tábla csokin kívül nem fizettem semmiért. 

Na de vágjunk is bele! Mindegy, hogy hosszú vagy rövid időtartamú edzésre szánod rá magad, a gyakorlatok elvégeztével mindenképp jobb lesz a közérzeted, és a nagy büszkeségtől megrészegülve esetleg még tanulni is nekiállsz utána, hátha az is ilyen jól fog menni (közeleg a vizsgaidőszak, kedves sorstársak, szóval ideje lenne már neki ülni). A stresszoldás mellett a rendszeres testmozgás előnye például a hízás megakadályozása, de az sem baj, ha egyszerűen csak hangulatjavító hatása miatt csinálod. 

Számos olyan sporttevékenység létezik, melyet a szabadban is el tudsz végezni; ilyen a futás, a kerékpározás, a túrázás, vagy a sétálás. A friss levegő előnyeit élvezve ne feledkezz meg arról, hogy a téli hidegben rendesen fel kell öltözni még a sportoláshoz is. Az otthoni gyakorlatokat sem kell feltétlenül túlkomplikálni, rengeteg olyan van, melyet felszerelés nélkül el tudsz végezni. Az internet ebben is nagy segítséget nyújt, számtalan alkalmazás és online streaming service érhető el. A Cyberobics nevű alkalmazás használatával például élő fitness órákba tudsz bekapcsolódni otthonról, és kiválaszthatod a te szintednek megfelelő edzésformát is.  A legegyszerűbb megoldás valószínűleg az, ha YouTube-on keresel egy számodra ideális, szimpatikus videót, és annak nyomán vágsz bele. Önállóan is ki tudsz alakítani egy edzéstervet, ehhez itt láthatsz néhány ötletet: 

  • guggolás (alternálhatod, lehet guggolásból ugrás, vagy burpee – azaz állásból guggolj le, támaszkodj meg két kézzel a földön, ugorj fekvőtámaszba, végezz egy karhajlítást, nyomd ki magad fekvőtámaszba, ugorj vissza guggolásba, és végezz egy dinamikus felugrást)
  • kitörés (ennek alternatív változata a hátrafele kitörés, de lényeges különbség nincs a kettő között)
  • fekvőtámasz
  • plank vagy oldalsó plank (ez legalább lassítja az időt a vizsgákig) 
  • „superman” 
  • felülés, hasprés
  • lábemelés
  • négyütemű fekvőtámasz (bízom benne, hogy ez nem csak nálam vált ki PTSD-t)
  • törzsfordítás fekve (úgynevezett „russian twist”)
  • jumping jack
  • mountain climber
  • könyökközelítéses mellkasemelés

Sokat segíthet, ha van egy karórád vagy kéznél tartod a telefonod, így tudod az időt mérni. Az is jó megoldás, ha köredzés keretében végzed ezeket, így csak a körök és az egyes gyakorlatok darabszámát kell észben tartanod. 

Súlyokkal is el tudod végezni a gyakorlatok többségét, és az sem árt, ha beszerzel egy jógamatracot, illetve a sportboltokban remek eszközöket találsz, melyek javíthatják az edzés minőségét, ilyen a kettlebell, a gumikötél vagy a medicinlabda. Az online, akarom mondani hibrid – elnézést SOTE-sek – oktatás mellett kifejezetten fontos, hogy végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek kizökkentenek minket a képernyő folyamatos bámulásából. A sportolás erre kitűnő alkalom, így, ha teheted, minden nap mozogj legalább 15 percet. Figyelj mellette a megfelelő hidratálásra, és próbáld meg beiktatni a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztását az étrendedbe. 

Végezetül egy emlékeztető: nem kell vékonynak lenned ahhoz, hogy szép legyél – úgy vagy tökéletes, ahogy vagy, ne mások miatt akarj változtatni magadon. Ne azért eddz, mert utálod a tested, hanem azért, mert szereted.