Szerkesztő: Nádudvari Nóra

Ha ez idáig csak személyesen jelentél meg egyetemünk könyvtáraiban (EOK Könyvtár, Központi Könyvtár, azaz „Mikszi”), itt az ideje ellátogatnod a weboldalukra is: https://lib.semmelweis.hu/.  A csendes olvasótermek és a könyvkölcsönzés mellett ugyanis számítógépünkről rengeteg könyvtári szolgáltatást igénybe vehetünk, melyeket tapasztalataim szerint kevesen ismernek. Most felmerülhet benned a kérdés: melyek pontosan ezek a szolgáltatások? Hallgatóként mikor lesz minderre szükségem? Ez a rövid összefoglaló remélhetőleg mindebben segítségedre lesz. (A bekezdések címeire kattintva elérhető a hozzájuk tartozó weblap.)

Bármilyen tudományos alapú munkát, így a diákköri tevékenységet és szakdolgozatod elkészítését is irodalomkutatás előzi meg. Ennek célja, hogy tájékozódj adott téma addig elért eredményeiről és aktuálisan felmerülő kérdéseiről. Dolgozatodban ezekre hivatkozhatsz, összevetheted saját kutatási eredményeiddel. Ilyenkor pontosan meg kell jelölnöd a forrást, mind a szövegben, mind a munkád végén felhasznált irodalomként. Mivel ez hosszadalmas folyamat, érdemes tudnod részben otthonról is végezni. Továbbá jelen vírushelyzetben nem utolsó szempont a könyvtárig megspórolt út és az ezzel járó garantált távolságtartás.

Online források otthonról, azaz VPN hozzáférés

A könyvtár online könyveihez és folyóirataihoz otthonról is hozzáférhetsz: hallgatóként elég csak VPN hozzáférést igényelned, melynek első lépése, hogy bejelentkezel a Neptun kódoddal/ SEKA azonosítóddal a könyvtár weboldalára (jobb felső sarok ® Bejelentkezés). Ezután tudod igényelni a VPN kapcsolatot.

Könyvtár a laptopon

Katalógusok, adatbázisok: a jó kutatómunka alapjai

Ha bármilyen tudományos témában szükséged van információra (TDK, szakdolgozat esetén mindenképp), a különböző adatbázisokban, folyóirat és online könyv katalógusokban tudsz keresni adott terület szakirodalmában. Itt elérhetőek az egyetem által előfizetett és Open Access (nyílt hozzáférésű) anyagok. Sőt, a koronavírus-járvány miatt több kiadó is ingyenesen elérhetővé tette forrásait és adatbázisait számunkra.

Dolgozat, TDK munka, szakdolgozat: az ideális bibliográfia elkészítése

Tanulmányaid során a tudományos munkáidhoz felhasznált forrásokat, hivatkozásokat tudnod kell pontosan megnevezni és megfelelő sorrendbe rendezni, irodalomjegyzéket készíteni. Ehhez nagy segítség az Endnote nevű hivatkozáskezelő, melyet letölthetsz a könyvtár honlapjáról, sőt útmutatást is találsz a használatához: Irodalomkezelő rendszerek.

Van még hely a könyvtárban?

Ha mégis a személyes jelenlétet kedveled, előre tudsz tájékozódni, lesz-e helyed az olvasótermekben vagy a számítógép előtt, esetleg a folyosón.

Szeretnék egy könyvet kölcsönözni. Melyik könyvtárban keressem?

Amennyiben inkább a papír alapú könyvek felelnek meg számodra, otthonról azt is meg tudod nézni, melyik könyvtárban, hány példányban és egyáltalán kölcsönözhető-e adott könyv.

Ha ez mind nem volt elég és úgy érzed, még többet szeretnél tudni a könyvtárban fellelhető és általa elérhető anyagokról, azok szakszerű használatáról, érdemes jelentkezned a Könyvtári informatika című kurzusra a következő tárgyfelvételkor.

 

Forrás: Semmelweis Egyetem, Központi Könyvtár honlapja (https://lib.semmelweis.hu/)