Eredeti cím: Scott Pilgrim vs. the World

Műfaj: akció, vígjáték, fantasy

Rendezők: Edgar Wright

Forgatókönyv: Michael Bacall, Edgar Wright

Szereplők: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin

IMDb: 7,5

Tomatometer: 81%

Ha az idei SE Gólyatábor volt a képregények tábora, akkor állíthatom, a Scott Pilgrim a világ ellen a képregények filmje. Nem véletlen a párhuzam: sajnos többet nem árulhatok el, de sejtem, hogy mire fogtok gondolni a film után. Tehát, ha idén voltál gólya és/vagy voltál a táborban, ajánlom megnézni a filmet, ha még nem láttad.

Maga a történet Torontóban játszódik, ahol a 23 éves Scott Pilgrim is lakik. Ő egy igazi kocka srác, amihez minden kötelező kelléke megvan, úgy mint hasonló beállítottságú baráti társaság, munkanélküliség és a divatjamúlt külső. A helyzetét csak tovább nehezíti volt barátnője, aki elhagyta, sőt még ott az új kamu barátnője is, akivel igazából csak a magány miatt jött össze. Egy nap azonban megpillantja Ramona Flowerst, aki többször is megjelent előtte álmában, és mikor a való életben is találkozik vele, szinte azonnal megérinti a szerelem szele. Úgy érzi, ő az a lány, akit mindig is keresett. A sok álom és vágyódás után nem csoda, hogy sorsszerűnek éli meg a találkozást, és végre el tudja engedni az összes problémáját. Ramonának azonban az állandóan változó hajszíne mellett 7 gonosz ex-barátja is van, akiket Scottnak le kell győznie annak érdekében, hogy elnyerje a lány szívét. Természetesen eleinte ezt nem veszi komolyan, egészen addig a pontig, amikor is valódi harcra nem kerül sor. A képregényhez hűen a küzdelmek videojátékszerűek és a valóságtól elrugaszkodottak. Scott mindenkivel hősiesen megküzd a vegán-rock istenektől a baljós gördeszkásokon át, és soha nem felejti el Ramonát, aki erőt ad neki.

A Scott Pilgrim a világ ellen Bryan Lee O’Mally azonos nevű képregénye alapján készült. Aki esetleg olvasta a képregényt, az felfigyelhet arra, hogy kevés az olyan történetszál, ami nem köszön vissza a vásznon. A film számos elemet átvesz a képregényből, a vizuális megjelenés is nagyon hasonló a képregény lapjaihoz, sőt konkrét feliratokat és átmeneteket ragad ki egyes jelenetek átvezetéséhez. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos képkockák is szinte tökéletesen át vannak emelve a filmbe. A hangszerek kapcsán fontos kiemelni, hogy a filmben elhangzó zenék egy erős hangulatot adnak a filmnek, ezzel ellensúlyozva mindazt, amit a képregényből nem sikerült átemelni, végtére is ez a film nem hosszabb két óránál. A film betétdalai is emlékezetesek, néhányukra biztosan rá fogsz keresni a film után. Külön kiemelném, hogy egyes zeneszámokat maguk a színészek énekelnek. Például a Metric “Black Sheep” számát valóban Brie Larson énekli, akit egyébként a “Marvel Kapitány” című filmből is ismerhetünk. Persze egy-két szám csak a humorfaktort erősti, de azok is inkább segítenek a hangulat megteremtésében, mint kiemelnének belőle.

A szereposztás zseniálisra sikerült. Michael Cerca több mint tökéletes Scott Pilgrim. Habár a kínos kocka játékát már láthattuk korábban, még így is teljesen jól tudta hozni a nerd-faktort magas hangjával és vékony testével. Másrészről Mary Elizabeth Winstead nagyszerűen alakította Ramona Flowerst, aki megtestesíti minden srác álmát a csábító, érett, népszerű és mindenki által ismert lánnyal. Ezen kívül a film szereplőgárdájában van a már említett Brie Larson és Anna Kendrick, sőt a Forma-1 híres pilótája, Mark Webber is.

A filmben folyamatos a hivatkozás egyes videojátékokra. A legtöbb utalás a “The Legend of Zelda” című videojátékra van, de sok más ismert játék is említésre kerül. Másik fontos jellemzője a filmnek a képtelen helyzetek generálása, mindemellett pedig a teljesen őrületes verekedős jelenetek, amik iszonyatosan élvezetesek lehetnek a gamerek számára.

Az egyes játékokra jellemző elemek, mint például a K. O. (pl.: Tekken, Street Fighter játékokból), a felszedhető érmék (coinok), életcsík (HP), “pee bar” stb. megjelennek a film során, és színesítik annak jeleneteit. Érződik a valóság és a videojátékok világának keveredése, ahogy ez a képregényre is jellemző. Sok esetben az ember leginkább csak nevetni tud, vagy legalább egy félmosolyt elenged a komolytalan jeleneteknél, mivel sok esetben a film sem veszi komolyan önmagát. Emiatt tud rendkívül szórakoztató lenni, s bár ez az egyik bája, sokaknak ez lehet a legnagyobb gondja a filmmel. Gyorsan vált és képes is váltani a komoly és a komolytalan jelenetek között. A történet hemzseg a poénoktól, amelyek pont a megfelelő helyzetben és időben hangzanak el, habár van egy pár „kocka-poén”, ami sokaknak elmehet a füle mellett. Arról nem is beszélve, hogy a film tele van easter egg-ekkel (rejtett utalásokkal videójátékokra vagy filmekre) amiket első nézésre majdhogynem képtelenség mind észrevenni. 

Összegezve, a szereplők tökéletesen ráéreztek a karakterükre, sokszor gyerekesek, de épp ez a komolytalanság teszi olyan szerethetővé és hitelessé az egész lényüket. Ne feledkezzünk meg a vizuális effektekről sem, mivel a film magával hozza a képregény hangulatát. Kevés olyan filmet látni, ahol ennyire éles a határ az effektek és a valóság között, de pont ezért válik kvázi élő képregénnyé és videojátékká a film. Végtelenül szerethető, vicces és őszinte.

Ha rajongója vagy a mangák, animék és a videojátékok világának, akkor már most szólok, nagyon élvezetes lesz számodra. Ha nem vagy annyira otthonos a területen, akkor is érdemes egy esélyt adnod a filmnek, mivel a fantasztikus hangulata és humora miatt minőségi két órás időtöltésben lesz részed.