129 éve született a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie. Roppant sikeres és termékeny író volt: 80 regényt publikált, melyeket számos nyelvre lefordítottak világszerte. A Biblia és Shakespeare művei után eddig a legtöbbet az Agatha Christie-regényekből adták el.

Miben áll a siker?

Agatha Christie könyveinek sikerét a csavaros történeteken kívül egyszerű nyelvezetének köszönheti. Minden könyve gördülékeny, párbeszédeken keresztül tudatja az információkat, nem untatja felesleges leírásokkal az olvasóit, cselekményközpontú.

Ezt az egyszerű nyelvezetet alkalmazzák más bestseller írók is, például Danielle Steel vagy Stephen King. Lényege, hogy átlagosan rövid szavakat, mondatokat használnak, például egy (angol) szó átlagolva maximum négy karaktert kell tartalmazzon, vagy egy bekezdés nem lehet több három mondatnál. Az idegen kifejezéseket hanyagolják, így egy minél hétköznapibb, érthetőbb szöveget tárnak az olvasó elé.

Agatha legsikeresebb regénye

A Tíz kicsi néger című regényét 1936-ban adta ki az írónő Angliában, majd később And Then There Were None címmel az Egyesült Államokban – a névváltoztatásnak politikai okai voltak, ehhez hasonlóan az első filmváltozatban a mondóka „néger” szavát azzal helyettesítették, hogy indián. Több, mint 100 millió eladott példánnyal a világ legsikeresebb krimije, a hatodik legsikeresebb cím mindközül.

És már senki sem

A történet egy kis szigeten játszódik, amin egy úri ház áll. Tíz ember verődik itt össze: ketten a személyzet tagjai, a többiek vendégségbe érkeznek – ám a vendéglátót sehol sem találják. A vacsorához készülve egy könyörületet nem ismerő hang a fejükre olvassa egy-egy múltbéli bűnüket – de nincs kit számonkérni, egy gramofon hangját hallották, ami a szomszédos szobában szólt. Ahogy felháborodva azon gondolkodnak közösen, mi is történik velük, egyikük rosszul lesz az italától és megfullad – pont úgy, ahogy a kandallópárkányra állított versecske első versszaka hirdeti:

„Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment,

Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc.”

A bekeretezett vers mellett tíz porcelán négerfigura is áll, s minden haláleset után eltűnik belőle egy. Hamar kiderítik, hogy egyedül vannak a szigeten. Tehát aki ezt kitervelte, közöttük van. A kúriát a viharos tenger elszigeteli a világtól, így maguk között maradnak a vendégek a tíz kicsi porcelán négerszoborral és valakivel, aki tesz róla, hogy ne csak a porcelán fogyjon…

Színpadon

A Játékszínben tekinthetjük meg a regényből írt drámát – nagyon ügyesen és ötletesen rövidítették le a regényt egy színdarab hosszára, miközben nem veszítünk semmit, sem a történetből, sem az izgalomból. Az a darab, ami képes egyetlen helyszínnel teljes értékűt adni, megállta a drámák próbáját – most is ez történt. Mindössze a ház szalonját látjuk, nem változik a díszlet a felvonások alatt, mégis majdnem minden történést nyomon követhetünk. Az sem zavaró, ha valamiről csak akkor hallunk elbeszélve, miután már megtörtént a ház másik részén.

A színészek páratlan ügyességgel bújnak Agatha Christie mondhatni tipikus karaktereinek bőrébe, a darabot Sághy Tamás, Benedek Miklós, Lévay Viktória, Csonka András, Gálvölgyi János, Hajdu Steve, Tóth Máté, Csizmadia Gergely, Tóth Judit, Pusztaszeri Kornél, Zsurzs Kati és Horváth Lili adják elő. Mindenkihez nagyon illik a szerepe, és mint minden előadásnál, itt is az egyik legizgalmasabb pillanat, amikor a meghajlás után a színészek visszanyerik saját arcukat.

A fény- és hanghatásoknak köszönhetően a színpadon életre kel a thriller, szinte együtt sikítunk fel a színpadon megijedő szereplőkkel. Emellett az egyik legszebb és legrövidebb színpadi viharban lehet részünk. Egy pillanatra sem ül le a cselekmény, minden dialógus közelebb visz a végkifejlethez. Ahová feszültséget komponált a dráma írója és a rendező, az ott maradéktalanul meg is jelenik.

Kis színházról beszélünk, így fizikailag is viszonylag közel kerülünk a szereplőkhöz. Ennek köszönhetően könnyű beleélni magunkat az eseményekbe – az első sorban ülők szinte a színpadon foglalnak helyet, továbbá az erkély leghátsó üléseiről is lehet mindent tökéletesen látni (ez utóbbit teszteltük).

A darab azok számára is tartogat meglepetéseket, aki korábbról ismerik már a történetet – néhány ponton apróbb, máshol nagyobb változtatásokat hajtottak végre a művön úgy, hogy annak semmilyen tekintetben nem csorbul értéke.

Képek: jegy.hu