Kedves Gólya! Csatlakozva az előttünk szólókhoz, mi is szeretnénk gratulálni a sikeres felvételihez! Azonban tudnod kell, hogy a Semmelweis Egyetem, pláne a GYTK, olyan kar, ahova bekerülni könnyű, bent maradni viszont fáradságos és kimerítő, de végeredményében megtérülő feladat. Még minden előtt egy kis úti batyu: az egyetem nem verseny, így nem is versenytársaid, sokkal inkább sporttársaid vannak. Sok-sok embert ismertél már meg, és fogsz még megismerni egyetemi tanulmányaid alatt. Könnyen lehet, hogy majdani munkatársaid, demonstrátoraid lesznek. Tehát nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki rólad másokban az itt eltöltött idő alatt. Légy tekintettel hallgatótársaidra, és ha nem is kérik, segítsd őket!

Honnan tájékozódjak?

A kezdetekhez a legjobb az a kis füzetecske, amit Gólyahírnek hívnak, és az egyetemi levéllel együtt érkezett. A Gólyahír röviden megismertet az egyetem épületeivel, kollégiumaival, elvárásaival, sportolási és kulturális lehetőségeivel, valamint egyéb hasznos tudnivalókkal. Az egyetemnek ezen túl számos partnere is van: kávéházak, színházak, múzeumok, konditermek, sportközpontok és egyéb intézmények, melyeket a Gólyahír egyenként nem említ – a hivatalos egyetemi honlapon megtalálhatjátok őket, nagyszerű kedvezményekkel várják a kikapcsolódni vágyó hallgatókat.

Miből tanuljak?

Tanáraid és demonstrátoraid az első órák alkalmával sok hasznos információt osztanak meg veled a tárggyal kapcsolatosan, így például azt is, hogy milyen tankönyvekből, tananyagokból lehet tanulni, illetve az előadások hol, és hogyan vannak fenn. A tankönyveket beszerezheted újonnan (és bizony nem éppen olcsón), a Semmelweis kiadó, és a Medicina kiadó könyvesboltjaiból, illetve létezik egy ún. SE-GYTK Használt tankönyvek piaca nevű facebook csoport és egy Jegyzetbörze nevű esemény (sajnos ennek már vége). További lehetőség, hogy könyvtárból kölcsönzöd ki a szükséges könyveket. Ahogy elődeidnek (a felsőbb éveseknek), neked sem kell egyedül szembenézned ezzel a nagy egyetemmel. Sok-sok kapaszkodót találhatsz, ha körbe nézel.  Ilyen „kapaszkodók” a Soteológia, mely minden tárgyról megfelelő ismeretanyaggal rendelkezik, illetve akikkel már egy fergeteges gólyatáboron is túl vagy: instruktoraid és a Hallgatói Önkormányzat tagjai. Továbbá a felsőbb éveseket is keresheted kérdéseiddel, kéréseiddel. Biztosan válaszolnak, akár egy-egy demó/zárthelyi/vizsga esetén hasznos ismeretanyaggal segíthetik a felkészülést. Csak merj kérdezni, mert aki kérdez, az választ is kap a kérdéseire!

Határidők és dátumok

Az első órákon hangzik el az is, hányat lehet hiányozni, mikor van zh, hogy bejárni „érdemes”. Továbbá, hogy van-e és mit takar a tanulmányi verseny, a vizsga, illetve – ha van – a vizsgakedvezmény. Fontos, hogy jól be tudd osztani az idődet, ha még nem tudod azt, hogyan tudsz produktívan tanulni, illetve melyik tárgyra mennyi felkészülési időre van szükséged, érdemes plusz egy napot hagyni rá. Az első két hétben könnyen belerázódhatsz az egyetembe, ekkor még nincs nagyon semmi komolyabb megmérettetés. A harmadik hétre azonban már fel kell venni a kesztyűt, és tényleg, mert ha már tudod, mikor vannak a zárthelyik, (előfordulhat, hogy több is lesz egyazon héten), akkor megéri valamivel korábban elkezdeni a felkészülést. A sok tanulás mellett persze rengeteg lehetőség lesz kikapcsolódni, bulizni egy jót, de tudni kell hol a határ bulizás és tanulás között. A szorgalmi időszak vége felé bizonyos tárgyakból tanulmányi versenyt rendeznek, ahol összemérheted addigi tudásodat a többiekével. Önellenőrzés céljából is megéri elmenni, ha nem vagy biztos a tudásodban. Általában a dobogósok vizsgakedvezményben (akár vizsgamentességben) részesülhetnek. Erről többet tanáraidtól hallhatsz. A szemeszter szorgalmi időszakát követi a vizsgaidőszak. Ekkor már véget ért a 14 hétnyi bejárás és otthon kell felkészülni a vizsgákra. Minden vizsgából több időpont van kiírva, de érdemes a jelentkezés megnyitása előtt összeállítani egy vizsgatervet, és a megnyitást követően azonnal lecsapni a jó helyekre. Később azonban (a szabad helyek függvényében) még van lehetőség módosítani.

Kezdeti nehézségek

Biofizika

Ez az egyike a nehéznek mondható elsőéves tárgyaknak. Csak semmi PÁNIK, teljesíthető ez is! Mint ahogy a következőknél, itt is csak tanulni kell. A tárgy gyakorlati órákból és elméleti előadásokból áll. Ha nem fizikával jöttél, akkor érdemes jól gazdálkodnod az idővel. A gyakorlatot muszáj pótolni, azt pedig egyedül kellemetlen, már csak ezért sem érdemes hiányozni. A zárthelyiknél kevés idő van sok feladatra, így nagyon ajánlott alaposan felkészülni, mivel elméleti, gyakorlati és számolási példákra is lehet számítani.

Általános és szervetlen kémia

Aki emelt óraszámban tanulta és jó volt számolásból, annak könnyebb dolga lesz valószínűleg. Viszont nem szabad, hogy az illető elbízza magát. Az itteni számolások még a könnyebbek közé tartoznak, főleg tömegszázalék és kristályvíztartalom témában. Elméleti és gyakorlati részekből áll a tárgy, gyakorlatra már kell a fehér köpeny. Ajánlott az órai gyakorlatokról jegyzőkönyvet vezetni, továbbá érdemes a reakcióegyenleteket és azok rendezését rendszeresen gyakorolni!

Biológia

Ez egy olyan tárgy, amely a gimnáziumi ismeretre építkezik, nem túl nagy léptékben, de remekül érzékelteti azt a különbséget, mennyivel kell többet készülni egy egyetemi tárgyból a gimihez képest. A tárgy elméleti előadásokból, és gyakorlati órákból áll, ahol nem csak jegyzetelni kell, hanem rajzolni is: a preparátumok könnyebben tanulhatók, ha egyszer a saját kezeddel vetetted őket papírra. Az első demód szóbeli lesz, mint a majdani vizsgád, de csak keep calm! Érdemes lefotózni a preparátumokat, mert felismerés, lerajzolás szintjén tudni kell őket.

Neptun

Sok van mi csodálatos, de a Neptunnál nincsen csodálatosabb. Mint tudod, ez az a felület, ahol az egyetemi tanulmányaid intézheted és amiről már jó sok meme-et láthattál. Itt történik a féléved aktiválása, a tárgyfelvétel és a vizsgafelvétel (kollégisták esetén a kollégiumi díjbefizetés is). Emailben tájékoztatnak mindig az aktuális tanulmányi ügyekről, lehetőségekről, időpontokról. A Neptun fiókotokba érkező leveleket is érdemes 4-5 naponta nézegetni, mert nem mindent továbbít az email fiókba.

Is this the end?

Lesz, hogy úgy érzed, már nem bírod és eleged van az egészből, nem akarod folytatni. Nyugodtan menj el moziba, sportolj kicsit, olvass könyvet, hallgass zenét. Néha tényleg érdemes egy kis szünetet tartani a megfelelő időben. Utána felfrissülve tudsz nekilátni újra az anyagnak.

Köszi, hogy végigolvastad!

Kedves Gólya! Remélem, nem vettük el a kedved; tudd, hogy hallgatótársaidra mindig számíthatsz! Reméljük, sok hasznos tanáccsal láttunk el Téged is. S bár keményen kell tanulni, de az egyetemi évek lehetnek életed legszebb évei, nem érdemes lemaradni róluk.

Sikerekben gazdag félévet kíván a Szinapszis csapata!