A CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) gyakorlása közben vajon hány ember fejében fordult meg eddig, hogy az a bábu, akin épp gyakorol, kiről lett mintázva? Valószínűleg senkiében. Pedig Rescue Anne (igen, ez a bábu neve) története arról, hogyan lett „A legtöbbet csókolt arc” cím elnyerője, nagyon érdekes és egyben tragikus is.

„A megfulladt Mona Lisa”

A történet az 1880-as évek Párizsában kezdődött, amikor is a Szajnában egy fiatal (nem több, mint 16 éves) hölgy holttestét találták meg. A patológusok véleménye szerint öngyilkosságot követhetett el a mindmáig ismeretlen nő, hiszen erőszak nyomát nem találták rajta. A történet úgy tartja, hogy a boncolást végző szakembert annyira megragadta a hölgy szépsége, hogy viaszfigurát készített róla. Akkoriban az azonosítatlan holttestek boncolása a tömeg szeme láttára történt, mondhatni kirakatba helyezve. Az ismeretlen nő nagyon sok embert odavonzott, azonban senki sem ismerte fel őt. Albert Camus filozófus szerint a hölgy maga „a megfulladt Mona Lisa”. Egy másik legenda alapján a L’Inconnue de la Seine – a Szajna ismeretlen nője – egy német viaszmanufaktúra vezetőjének lánya volt.

A kultúrában

Bár a viaszfigura igazi eredetét talán sosem tudjuk meg, az biztos, hogy rögtön népszerűvé vált másolatának terjesztése és ábrázolása: könyvekben, filmekben, de még balettdarabokban is megjelenik az arc vagy annak története. Erre az első példa Richard Le Gallienne’s The Worshipper of the Image című novellája volt. Magyar vonatkozásban pedig Ödön von Horváth 1934-as darabja, az Eine Unbekannte aus der Seine is erről a történetről szólt. Michael Jackson Smooth Criminal című számának refrénjét, az „Annie, are you OK?” kérdést szintén eme történet ihlette. A sztori halhatatlanságát mutatja, hogy alig egy hónappal ezelőtt jelent meg Frank Turner énekes-dalszerző Rescue Annie című dala. [1] [2]

Na de ki az a Rescue Anne?

És itt jön képbe Rescue Anne (vagy Resusci Anne). 1958-ban három férfi alkotta meg célzottan, az újraélesztés gyakorlására a bábut. Peter Safar, osztrák aneszteziológus és James Elam, amerikai orvos 1956-ban fejlesztette ki a CPR folyamatát. Az azóta is használatos folyamatelemek, mint a fej hátradöntése, a szájból-szájba való lélegeztetés és mellkaskompresszió gyakorlása eleinte megbénult önkénteseken történt, mígnem egy norvég bábukészítő, Asmund Laerdal el nem készítette a fent említett ismeretlen francia nő arcának viaszmásolatát, illetve a később hozzáillesztett felsőtestet. Ennek köszönhetően az 1960-as évektől kezdve a CPR gyakorlása Rescue Anne-n és a hozzá hasonló viaszbábukon széles körben elterjedt és a mai napig is bevált technika. A Laerdel által igazgatott manufaktúra egyébként más orvosi eszközök előállításával is foglalkozik, manapság a virtuális valóságot is beillesztve a repertoárjukba. [3] [4]

Itthon elsősorban Rescue Anne férfi megfelelőjét, Ambu Sam-et használjuk a CPR gyakorlására, azonban a női bábuval is lehet találkozni. L’Inconnue de la Seine története sajnos tragikus véget ért, azóta mégis rengeteg ember életét mentette meg.