Több kontinens, csaknem 9 millió embere talált otthonra a bibliai Szentföldön, megőrizve saját kultúráját, megalkotva egy sokszínű, egybeforrt államot, Izraelt. Ez a kis ország, ami az Arab-félszigeten található, meglepően sok kalandot és elbűvölő tájat rejt magában, főleg azok számára, akik még nem jártak a Közel-Kelet rejtelmes vidékein. Engedd meg, hogy egy rövid cikk erejéig bemutassam Neked a legszebb helyeket, ahol volt szerencsém megfordulni az egy hónapos nyári gyakorlatom alatt.

  1. Tel-Aviv, az ország gazdasági és kulturális központja

Tel-Aviv (héberül: תל אביב-יפו arabul: تل أبيب) Jeruzsálem után az ország második legnagyobb városa, itt él a lakosság kb. 40%-a. Az 1909-ben alapított város eleinte Jaffa, a bibliai történetekből ismert kikötőváros külvárosaként terjeszkedett. Eklektikus építészeti stílusa tökéletesen tükrözi a bevándorlási hullámokat. Nem csak a Közel-Kelet egyik legnagyobb gazdasági centruma, de az éjszakai élet központja is, mi több, itt találjuk az ország legnagyobb egyetemét, a Tel Aviv University-t is.

Kaktuszok a Yarkon Parkban

Galéria

4kép
Hilton Beach Tel-Avivban
Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér
  1. Jaffa, az ókori kereskedelmi központ

Jaffa (héberül: יָפוֹ, arabul: يَافَا) történelme évezredekre nyúlik vissza, egyike a világ legrégebbi kikötőinek. 4000 éves megszállása alatt számtalanszor lerombolták és újjáépítették. Különlegessége, hogy Tel-Avivból indulva, a tengerpart mentén egyszerűen átsétálhatunk Jaffa kikötőjébe, ahonnan a város főbb látványosságai egy körséta keretében megtekinthetőek.

Naplemente Jaffa kikötőjében

Galéria

3kép
Museum of Antiquities, Jaffa
Jaffa óvárosa
  1. Jeruzsálem, a világ egyik legnagyobb vallási központja

Kevés olyan festői látványban volt részem életem során, mint amilyen a naplementében vörösen fénylő jeruzsálemi arany kupolás Szikla-dóm.

Jeruzsálem (héberül: ירושלים, arabul: القدس) a világ egyik legősibb városa, Izrael fővárosa. Több vallás él itt békében egymás mellett, Jeruzsálemet a keresztények, a zsidók és a muszlimok is vallási központjuknak tartják. Az Óváros a legfontosabb hely Izraelben, mely négy fő részre oszlik. A Keresztény negyedben igen megrendítő élmény végigjárni a Via Dolorosa (a Kereszt Útja) keskeny útvesztőit, melyről úgy gondolják, hogy Jézus ott vitte a keresztet a Golgota felé. Ha szerencsénk van, sikerül csatlakoznunk egy-egy zarándok csoporthoz, akik követik a 14 stációt a Szent-Sír bazilikáig. Ez a bazilika valójában 5 templomból áll, ám egy ilyen zsúfolt és nyüzsgő helyen meglehetősen nehéz elkülöníteni az örmény, görög ortodox, szír ortodox, római katolikus, és abesszin kopt területeket. Az Örmény negyed talán a legcsendesebb része az Óvárosnak, ezzel szemben a Muszlim negyed zajos és fűszerektől illatozó piacai, monumentális mecsetei élményre szóló látványt nyújtanak a turistáknak. Csupán 2 órára nyitják meg a Szikla-dóm udvarát a látogatók számára, mégis megéri korán felkelni és a muszlim elvárásoknak megfelelő viseletet ölteni (főleg a nőknek), hiszen az iszlám hívők egyik legfontosabb szent helyéről beszélünk. A Zsidó negyed legismertebb nevezetessége a Nyugati fal, más néven Siratófal, ami a zsidó emberek jelenleg elérhető legszentebb helye, 15 méter magas és több, mint 1900 éves. Turisták ezrei tömködik kívánságaikat a fal zegzugos repedéseibe. Ezeket évente többször is összegyűjtik, de nem dobják ki, hanem eltemetik a Templom-hegyen. A Shabbat alatt különös hangulat és morál járja át a levegőt, több száz zsidó imádkozik a falnál már kora reggeltől. Ekkor fényképezni sem szabad és szigorúan be kell tartanunk az öltözködési szabályokat.

Szikla-dóm Jeruzsálemben

Galéria

4kép
Szent-Sír bazilika, Jeruzsálem
Olajfák hegye, Jeruzsálem
  1. Haifa, a Baha’i vallás központja

Haifa (héberül: חיפה, arabul: حَيْفَا), Izrael harmadik legnagyobb városa, vallási toleranciájáról lett ismert. Itt találjuk a Bahá’i vallás központját, mely a legnagyobb világvallások elemeit ötvözi. Igen gyorsan terjed, alig 200 éves és máris több, mint 4 millió hívővel büszkélkedhet világszerte. Azt tanítják, csak egy Isten létezik, és a világvallások az isteni akarat kinyilatkoztatásának folyamatosan fejlődő lépcsőfokai. Alapelvei közül kiemelendő az előítéletek eltörlése, a nemek közötti egyenlőség, valamint a tudomány és a vallás harmóniájának megteremtése. A vallás legszentebb helyét, a hegyoldalban fekvő Bahá’i Kerteket és az ott található szentélyt szigorú dresszkód betartása mellett lehet megtekinteni.

Galéria

3kép
Bahai’ Kert, Haifa
  1. Akko, a keresztes lovagok kedvelt kikötője

Izrael északi peremén találjuk ezt az elbűvölő ókori várost, Akkót (héberül עכו, arabul عكّا), melyet a 12. században várral és ma is álló várfallal erősítettek meg a keresztesek. Óvárosa az UNESCO Világörökség része, kikötője a történelem során igen fontos szerepet töltött be a Földközi-tenger kereskedelmében. Ha erre járunk, érdemes – a muszlim elvárásoknak megfelelően- megtekinteni az Al-Jazzar zöldkupolás mecsetét, melyet az ország harmadik legnagyobbjaként tartanak számon.

Al-Jazzar zöldkupolás mecset Akkóban

Galéria

2kép
Akko várfala
  1. A Holt-tenger és térsége, a legnépszerűbb turisztikai központ

A Holt-tenger (héberül ים המלח, arabul البحر الميت) valójában egy hatalmas tó a kopár sivatag közepén, Izrael és Jordánia határán. Vize kb. nyolcszor annyi sót tartalmaz, mint az óceánok vize, így magasabb rendű élőlények nem képesek megélni benne. Itt találhatjuk a Föld legalacsonyabb pontját, mely 400 méterrel fekszik a tengerszint alatt. A Holt-tengeri iszapot több egészségügyi problémára is alkalmazhatjuk. Gyorsíthatja a sebgyógyulást, hatásos lehet ekcéma, akne és pikkelysömör kezelésében. Szépészeti célokra előszeretettel használják, pakolásként hidratálja és táplálja a bőrt, lassíthatja a bőr öregedési folyamatait.

A Holt-tenger térségét nem hagyhatjuk el anélkül, hogy megcsodáltuk volna az Ein Gedi csodálatos természeti rezervátumát és oázisait, illetve a tragikus történetű Masada-t, a végzetes sorsú zelóták egykori hegyi erődítményét. Kr.e. 73-ban a zelóták nem akartak az ostromló rómaiak fogságába kerülni, így feláldozták magukat a szabadság jegyében. Minden férfi leölte saját családját, majd öngyilkos lett, így a rómaiak senkit sem találtak életben. Masada az egyik legmegindítóbb és leglátványosabb hely Izraelben; ma a nemzeti összefogást szimbolizálja.

Az Ein Gedi rezervátum oázisa

Galéria

4kép
Massada, háttérben a Holt-tengerrel

Ha további érdekességeket, különleges információkat szeretnél megtudni Izraelről, például, hogy hogyan öltözködnek a helyiek, mi a dresszkód, milyen a tömegközlekedés és hogyan képes ennyi vallás megélni egymás mellett, akkor a jövő szerdán megjelenő cikk Neked való lesz!