Ha ajánlhatnék egy terméket, amit mindenképpen érdemes lenne bevezetni az étkezésedbe, az a joghurt.

A joghurtról elmondható, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, fehérjét és B-vitamint. Az ásványi anyagok közül pedig kiemelendő a kálium, foszfor és a magnézium tartalma. Egy 200 ml-es joghurt kb. 200 milligramm kalciumot tartalmaz, ami közel fedezi az átlagos 1000 mg-os napi kalcium bevitelednek az egyötödét.

A joghurt a tej fermentációjából készül, amely során a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus a laktózt felhasználja. Így a joghurt készítésekor a baktériumok az anyagcsere-folyamataik során a tejcukorból tejsavat termelnek, ami által a tej savanyodik és megalvad. Ezeket az „előnyös” baktériumokat probiotikumoknak is nevezzük, ők felelősek a joghurt ízéért és tartósságáért, másrészről elősegítik az emésztést és az immunrendszer egységes működését.

Mivel a baktériumok felhasználják a joghurtban lévő tejcukrot a fermentáció során, ezért a laktózérzékenyek is bátrabban fogyaszthatják.

Ha kíváncsi vagy, hogyan is néz ki a joghurtkészítés folyamata a nagyüzemekben, ajánlom az alábbi videót: How it’s made- Yogurt

Érdekesség még, hogy a tejből készült joghurtokban lévő, telített zsírsavakból álló tejzsírnak nincsen olyan hatása az emberi szervezetre, mint a húsokban levőké, amelyek képesek emelni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a különféle gyümölcsjoghurtok cukortartalma igen magas, ami miatt nem olyan egészségesek, mint a natúr változat; illetve ha görög joghurtot választunk, akkor annak a magasabb zsírtartalmával is számolni kell.

Összehasonlításképp: 100 g 3,6%-os joghurtban 3,5 g zsír, 3,5 g fehérje és 4,5 g szénhidrát található, míg ugyanennyi görög változat 7,5 g zsírt, 3,7 g fehérjét és 5 g szénhidrátot tartalmaz.

Ha inkább a gyümölcsös ízűt kedveled jobban, akkor érdemes házilag elkészítened azt: tegyél a natúr joghurtodba felkockázott gyümölcsöket, vagy készíts otthon saját gyümölcspürét, amivel egészségesebbé, rost- és vitamindúsabbá teheted ételedet. De készíthetsz smoothie-t, vagy akár zabkásával összekeverve, gyümölcsökkel is igen finom lehet.

Többek között emiatt is jó alapanyag lehet önálló kisétkezésnek, illetve sütemények készítéséhez, de főzéshez is nagyon hasznos; akár sűrítőanyagként is használhatjuk, pl. egy tökfőzeléket habarhatunk joghurttal is, vagy tejszín helyett levesekhez, de egy szószos csirkemellhez is remekül passzol.

Tehát ne féljünk használni a joghurtot, legfőképpen a natúr változatot, mert nemcsak igazán tápláló és egészséges élelmiszer, hanem változatos és könnyen beépíthető bármely étel receptjébe!