Honnan is származik a Coca-Cola?

A világ legelső kólája a Coca-Cola volt, amit 1886-ban talált fel egy amerikai vegyész. Kezdetben gyógyszerként árulták.

Az 1860-as évek közepéig zajló amerikai polgárháborút követően sokan a „nagyszerű fájdalomcsillapító”, a morfium függőjévé váltak. Hasonló történt az atlantai Dr. John Pembertonnal is, aki az addikció ellenszerének szánta a kólát. Emellett azt is hirdette, hogy jó az emésztési zavarokra és a migrénre is.

Miért pont Coca-cola?

A Coca-Cola név Pemberton könyvelőjétől származik. Maga a kóla egy sűrítmény, az ital alapja tartalmazott kokalevél kivonatot és koffeint, ami a kóladióból származott, így a név könnyen adta magát. Úgy gondolták, hogy marketing céljából érdemesebb mind a két szót C-vel kezdeni és megszületett a híres brand név. A könyvelőnek köszönhető a logó írott, máig használt formája is.

A Coca és Cocain

Az üdítő az 1900-as évek elején még tartalmazott kokaint. Egy pohár kólában körülbelül 9 mg kokain volt. A szer 1914-ben lett csak illegális.

Az orálisan bevitt kokainnak a 60%-a jut be a véráramba. Ennek két fő oka van, a nem megfelelő felszívódás és a máj metabolizmusa. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy a kokaint megenni a legkevésbé hatékony. Bár az anyagot tartalmazó kólával sose kísérleteztek, a koka cserjéjéből készült teákról kimutatták, hogy kb. 60 perc után fejtik ki hatásukat. Főként vérnyomás emelkedést és általános éberséget okoznak bő egy óráig. Valószínűleg a hajdani Coca-Cola is ilyen élményt nyújthatott. Mindent összevetve, ez azt jelenti, hogy igazából nem nagyon lehet összehasonlítani egy, a századfordulón Coca-Colát iszogató embert egy mai kokainfogyasztóval. Bár biztos nem ártott az ital népszerűségének ez a kis plusz löket sem.

Népszerűség

1887-ben egy másik gyógyszerész, Asa Candler (aki egyben üzletember is volt) megvásárolta a Coca-Cola formulát Pembertontól mindössze 2300 dollárért és megalapította a Coca-Cola Companyt Az 1890-es évek végére a Coca-Cola lett Amerika egyik legnépszerűbb itala, hála az agresszív marketingnek.

1941-ben az USA belépett a 2. világháborúba, akárcsak a Coca-Cola. Az államokban mindössze 5 centért tudott venni kólát minden nő és férfi, aki katonai egyenruhát viselt. Ez óriási engedmény volt, az átlagos 25 centes árhoz képest. Habár a háború egy szörnyű dolog volt, a legtöbb embernek ekkor adatott lehetősége először megkóstolni az italt. Ezen felül a háború évei alatt kezdett el a tengerentúlra is terjeszkedni a cég.

Galéria

2kép

A nemzetiszocialista Cola

A 2. világháború alatt a Coca-Cola üzleti kapcsolatba került a nemzetiszocialistákkal. Egy német üzletember, Max Keith, aki megjelenésre nagyon hasonlított Hitlerre, terjesztette a Colát a náci fiatalok gyűlésén, illetve hirdette a náci oktatási röpiratokban is. Franciaország és a Benelux államok lerohanása után Keith ezeken a területeken is nagyon erős propagandával népszerűsítette az italt. 1940-ben a háború elmérgesedésével a Coca-Cola szállítmányok megapadtak, ezért egy saját ötlettel rukkolt elő, egy citrus ízesítésű üdítővel. Így született meg a Fanta, ami a Coca-Cola brand sikerességét meglovagolva hódított teret, annak ellenére, hogy gyártásához a német Keith a koncentrációs táborok foglyait dolgoztatta.

A legnagyobb ellentmondás viszont az volt, hogy mindeközben Amerikában pont azzal reklámozták a Cocát, hogy „Ez ad erőt a katonáinknak Európában”. Ezen felül a ’46-os szlogenjük így szólt:

„As American as Independence” (Annyira amerikai, mint a függetlenség)

Mindenesetre elég ambivalens időszak volt a második világháború a cég számára. Később, a  hidegháborúban a Coca-Cola, mint egyfajta jelképe a demokratikus kapitalizmusnak volt jelen és terjeszkedett globálisan. Főleg az amerikai érdekszféra területén belül, de pont emiatt az emblematika miatt a keleti blokkban is nagyon keresett árucikk volt. Érdekesség, hogy több olyan fotó is található a berlini fal történetét bemutató Checkpoint Charlie múzeumban, ahol a nyugat-berliniek Coca-Cola rekeszeket adnak át a keletieknek.

Galéria

2kép

A legnagyobb rivális

A világháború után tűnt fel igazán az üdítő első nagy versenytársa, a Pepsi. Az ,,új Cola” eszméletlen sebességgel robbant be a köztudatba. Elsősorban a fiatalokat célozta meg, ennek a hozománya a „Pepsi Generation” kampány, amire a Coca-Cola is olyan válasszal reagált, ami még ma is meghatározza a cég „brandingjét” és reklámstratégiáját. Ettől az időszaktól kezdve az ,,életérzés” került a reklámok központjába és nem maga az ital. Ezt jól reprezentálja az ekkori (1954-64) szlogenjük is: „Things go better with Coke”. A Pepsi egyébként olyannyira teret nyert, hogy az amerikai piacon nagyobb részesedése van a Coca-Colánál, de az viszont a világ többi részén sokkal ismertebb és sikeresebb. Ennek a harcnak a hozománya az is, hogy a Coca-Cola más üdítőket is piacra dobott, többek között a Tab-ot, a Sprite-ot és a megtartott nevével újra a Fantát.

Na de miért is jár pirosban a Mikulás?

Ha karácsony, akkor Coca-Cola! Nem meglepő, hogy a jéghideg üdítőt télen kevésbé kapkodták a boltokban.  1930-ban Haddon Sundblom grafikus találta ki, hogyan kapcsolhatná össze a Coca-Colát a vásárlók egyik legkülönlegesebb ünnepévél, a karácsonnyal. Erre pedig a legalkalmasabb az öreg, pocakos Mikulás volt, akit imádnak a gyerkőcök. Kezdte ezt azzal, hogy a 18-19. századi szakállas, néhol barna vagy szürke ruhát viselő Szent Miklósnak pirosra színezte a ruháját. Érdekesség, hogy eredetileg nem a Coca-Colától ered a Mikulásruha piros színe, hanem az 1822-ben Clement Clarke Moore által írt versekben jelent meg először. A cégnek köszönhetjük viszont a legendás Coca-Cola pirosat, amiről a Télapó a mai napig az eszünkbe jut. Tehát, habár nem a Coca-Cola alkotta meg azt a képet, ahogy manapság látjuk az öreg puttonyost, de megszilárdította azt a vidám Mikulás képével.

21. század

Egy nagyon meghatározó és egyedi történet a kóláé. Az ital népszerűsége pedig minden képzeletet felülmúl. Sokat hangoztatott tény, hogy a Coca-Cola a legismertebb márka a világon, ami több, mint valószínű. 2013-ban a Shri Sharada indiai piackutató cég felmérése szerint a logó 94%-os ismertséggel büszkélkedhet az egész világ populációjára nézve.  Manapság persze választhatunk számos ízesítés közül, mint például cseresznyés, limeos, stb. Sőt, még azt is eldönthetjük, hogy cukorral vagy anélkül szeretnénk. A lehetőségeinknek csak az szab gátat, hogy melyik országban járunk. Amerikában megkóstolhatjuk a népszerű vaníliás Colát. Ha pedig valami igazán különlegeset szeretnénk inni, keleten van lehetőségünk kipróbálni a Coca-Cola Cleart, ami teljesen átlátszó. Mindenesetre akármikor legközelebb egy friss Coca-Colát bontasz fel, remélem, eszedbe jut ez a pár érdekesség, amit itt összegyűjtöttünk számodra.