Először is, tisztázzuk: mi is az a 8D hang?  

Egy olyan hangmanipulációs technika, aminek a segítségével egy egyszerű sztereó fej/fülhallgatóval térbeli hanghatást kapunk. Természetesen felmerülhet a gondolat: ez csak egy egyszerű trükk, vagy tényleg képes egy érzéki flow élményt adni? Ennek jártunk utána.

Tesztünk során egy középkategóriás mobiltelefont használtunk a YouTube zenei adatbázisát használva kétféle fül- és fejhallgatóval, valamint az érdekesség kedvéért egy 5.1-es hangfalrendszeren is teszteltük a térbeli hanghatás érvényesülését.

Behind the scene: a 8D hanghatás az elmúlt 1-2 évben lett igazi nagy sláger a videomegosztón, azonban a technika ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A legkifinomultabb ilyen jellegű élményt a Virtual Barber Shop adja, mely több, mint 10 éves és valóban precíz térbeli élményt ad, az ember csak kapkodja a fejét, annyira élethű.

Azóta már zeneszámokat is élvezhetünk sztereó hangsugárzók használatával térbeli hangzásban, azonban azért itt egy kicsit másról van szó – ugyanis egy zeneszámot a stúdióban egy hangsávra keverve vesznek fel és nem térbeli mikrofonokat alkalmaznak, emiatt ezen számoknál egy zenei újrakeverésről beszélhetünk. Ezt elemezzük ki részletesen!

Mi a különbség egy mezei hang és egy 8D zeneszám között? Ennek kiderítése érdekében a két legnépszerűbb 8D zeneszámot vettük dobhártyavégre:

Imagine dragons – Believer original vs. 8D valamint Alan Walker – Faded original vs. 8D

A hivatkozásokra kattintva ti is meghallgathatjátok a zeneszámokat és eldönthetitek, valóban észlelhető-e a különbség. Ha ezt megvolt, lássuk is a tapasztaltakat: megállapítható, hogy az ún. sláger daloknak csak egy töredéke található meg 8D formában, melynek hátterében az áll, hogy nem minden szám rendelkezik olyan hangszínnel, ami egyszerűen átalakítható térbelivé. Másrészt, hogyan lesz egy egyszerű mono hangból térbeli? Ha összehasonlítjátok az eredeti és a 8D hangokat, észrevehető, hogy ez a térbeli hangzás nagyrészt azért van, mert egy drasztikus mértékű „echo-t”, más néven koncertterem effektet raktak a számokra. Ez egy jó alap, azonban, hogy így hiteles térbeli hatást érjenek el, olyan számokra van szükség, melyekben erős basszus és mély hangszíntartomány van – ezért van az, hogy magas hangszínű nótákból kevesebb van 8D-ben. De menjünk tovább, ez csak az alap. Hogy fogod ezután azt érezni, hogy a „fejed körül énekelnek”?

Nos, itt jön az izgalmas rész – a keverőpulton dolgozók sebészi pontossággal kielemezték a számokat és a ritmusnak megfelelően szépen eloszlatták a zenét a két oldal között, értsd: „fade” effekttel tologatták a fő zenei hangsávokat (ének, dob stb.) a jobb és a bal oldal között. Nagyjából ennyi a technika lényege, lemezlovas szakmában járatosabbak számára ismerősen csenghetnek ezek az eljárások.

Most pedig jöjjön a spirituális elemzés: tényleg képes agyi orgazmust okozni?? – a cím alapján feltételezem, sokatok erre volt kíváncsi!

Nem tagadom, valóban sokkal teátrálisabb élmény egy zenét 8D-ben hallgatni, azonban a megfelelő hatás eléréséhez megfelelő környezet is szükséges!

Érdemes relaxált állapotban egy csöndes, nem túl fényes szobában hallgatni ezeket a számokat, vagy szabadtéri séta közben. Ha szabadtéren, esetleg futás közben hallgatunk ilyen jellegű zenét, abszolút átjön az az életérzés, mely a Budapest Park szlogenjéből is ismert: „Hagyd kint a valóságot” – a zene képes teljes mértékben beszippantani. Az ember abszolút függetlenedni tudtu külvilágtól és a zene ritmusára mozogni. (Egy ezzel kapcsolatos elemzésre egy következő cikkben még visszatérünk.)

Beltéri használat esetén ajánlott megfogadni a videókban található instrukciót: close your eyes! Ha már beltéri használat: a fej- és fülhallgatók mellett, ahogy fentebb is írtuk, egy térbeli hangfalrendszert is teszteltünk egy asztali PC segítségével kvadrofon és teljes 5.1-es felosztásban. Megfelelő szobaelrendezéssel itt teljes mértékben érvényesül a térhatás, mondhatni ez adja a legjobb eredményt. Fontos azonban kiemelni, hogy az internetes böngészők többsége csak a sztereó hangzást támogatja, így ilyenkor a számokat érdemes letölteni és egy külön lejátszó programmal hallgatni (iTunes, Windows Media Player…)

További technikai felszerelésként a fülhallgatóknál egy alsó- és egy felső-középkategóriás telefon gyári fülhallgatóját hasonlítottuk össze (az egyik sima, a másik a füldugós típusú). Ha megfigyeljük, a belépőkategóriás készülék oldalán apró lyukak találhatók, melyek a fület érő basszusterhelés elvezetését szolgálják, valamint a környezeti zajokat is jobban átengedik. Ezek alapján várható, hogy egyáltalán nem ad megfelelő 8D élményt. Ezzel szemben a füldugós típus már egy sokkal karakteresebb hangszínt ad – a basszus és echo hangzások is sokkal jobban érezhetőek és a dugós kiképzésnek köszönhetően a környezeti zajterhelés sem zavar be. Ennek fényében az utóbbi fülhallgatótípust jó szívvel tudom ajánlani.

A fejhallgatók közül egy Bluetooth és egy vezeték nélküli (egyaránt zártszerkezetű) rendszert teszteltünk. A füldugós fülhallgatóhoz képest azért természetesen jobban teljesítettek – itt a még jobb egész fülkagylóra kiterjedő szigetelést és a finomabb hangszíneloszlásokat emelném ki.

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy valóban képes hathatós térbeli hatást és „a fej belsejében szóló muzsika” illúzióját kelteni a 8D zene. Fontos kiemelnünk, hogy a zártrendszerű fej/fülhallgatók nem megfelelő körülmények között történő használata veszélyeket is rejthet magában, így óva intünk mindenkit: autóvezetés, kerékpározás, valamint országúti/közúti forgalmas környezetben történő futás esetén a környezeti hanghatásoktól való elszigetelés balesetveszélyes lehet!

Ha elnyerte tetszéseteket ez az újfajta zenei hangzás, további számokért az alábbi csatornákat érdemes meglátogatnotok:

8D TUNES, Trillion – 8D Music, 8D Era

Kiemelt kép: pngtree.com