Haszontalan és még haszontalanabb felkészülési tippek egy helyen, a lehető legrosszabb időbeosztásért és vizsgáért.

Kinek ne lenne fontos a jó vizsgaeredmény?

Ezt azonban (nagy mázlival) csak jó időbeosztással és tanulással lehet elérni. Az alábbiakban viszont olyan tippeket adunk, amik talán Veled is előfordultak már, és bár biztosan tudtad, hogy nem vezet semmire – mégis megtetted.

  • Mielőtt nekiállsz a tanulásnak, garantáld, hogy a szobád és az íróasztalod (vagy általában a hely, ahol tanulsz) készen álljon erre. Lehetőleg (minimum) három napig takaríts, hogy később ne zavarjon semmi a „hatékony” tanulásban. Rendrakás közben minél többször állj meg az apró felgyülemlett csecsebecséknél és gondold végig, melyik hogy került oda, ahova. Ne szabj határt a gondolatok szabad áramlásának, minél messzebbre jutsz az adott tárgytól, annál jobb. A fenti gyakorlatot ismételd meg minél többször.
  • Ha könyvtárban vagy nyilvános helyen tanulsz, mindig biztosíts magadnak szabad helyet! A legjobb taktika erre az, ha egész nap lesben állsz, mikor szabadul fel egy hely. (Ebben a gyakorlatban kezdőszinten hasznos lehet a kedves tanulótárs, aki helyetted is lesben áll.) Ha ez megtörtént, csapj le rá azonnal, és lehetőség szerint hagyj ott minél több feltűnő tárgyat. Alkalmasak erre a célra a kabát, táska, minél több jegyzet és íróeszköz (ld. később), háziállat, könyvtáros, stb. Most, hogy megjelölted a területedet (na nem úgy…), már nyugodtan elmehetsz kávézni/cigizni/shoppingolni/nyaralni, mikor visszaérsz, az a hely garantáltan a tiéd lesz.
  • Jó, ha minél több impulzus ér tanulás közben. Nyiss ki minél több könyvet a témában és helyezd azokat az asztal/padló/plafon közepére, de úgy rendezd el, hogy kb. negyed részben egymásra lógjanak. A jegyzeteket tedd óvatosan a könyvek tetejére (a papírlapokat lehetőleg elszórtan, hogy mindenhova jusson). Fontos viszont, hogy a nagy ábrák és képek, illetve a fontos információk csak félig látszódjanak. Ezzel biztosíthatod, hogy szükség esetén mindent félresöpörve találd csak meg a szükséges infót – de cserébe keresés közben sok minden még rád ragadhat az éppen félretett jegyzetből. (Ha könyvtárban tanulsz, érdemes ezt minél feltűnőbb mozdulatokkal és minél hangosabban csinálni, hogy megmutasd, mindenki közül te tanulsz a legjobban.) Mindez mehet instára is, hadd lássák a többiek, hogy milyen aktívan tanulsz, hadd érezzék a törődést és a mardosó bűntudatot.
  • A tollakat, filceket, szövegkiemelőket tedd szorosan egymás mellé, hogy szükség esetén a rossz színnel emeld ki a lényeget. Ha már itt tartunk, tanulás előtt érdemes mindegyik íróeszközt egyesével kipróbálni és beosztani, milyen résznek milyen szín legyen a kódja. (Haladók ezt menet közben csinálják és tanulás során később gyakran összekeverik.) Minél több időt töltesz ezzel, annál több időt vesztegettél el az életedből.
  • A zenével tanulás állítólag nagyon hatékony. Ezért nagyon ügyelj a megfelelő zenére, szánj rá legalább fél órát, hogy megtaláld a legjobb tanulós számot (ami persze nem több 4 percnél…). Ha ez megvan, természetesen kigondolhatod, mi(k) legyen(ek) az azt követő számok, így összeállíthatod a saját listádat. De ez csak a kezdő szint, ha igazán profi szeretnél lenni, a legjobb minden szám után egyesével kitalálni és megkeresni a következőt. A stílus kapcsán többnyire javasolt, hogy minél pörgősebb legyen, olyan, amit ismersz, tudsz kívülről és kellően elvonja a figyelmed. Általában a kedvenc, rongyosra hallgatott számok megteszik.
  • Mivel a társaságban tanulás során garantáltan jobb a hangulat, célszerű lehet ezt a tanulási formát választani – néhány egyszerű szabály betartásával: mindig beszéljétek meg, hogy ki melyik részt nézi át, de ahogy ez megtörtént, felejtsétek el és beszéljétek meg újra az egészet. Lehetőleg telefonnal a kézben kérdezz, hogy szükség esetén a közelben legyen egy odaillő mém (ld. később). Fontos törvény, amit a világért sem szegnél meg (még te sem), hogy aki a csendet javasolja, az fog először megszólalni. Ilyenkor tanácsos minél előbb és minél hosszabb ideig tartó röhögőgörcsöt kapni, hogy a tökéletes csendben legalább két ember próbálja visszafogni a nevetést – több-kevesebb sikerrel. További gyakorlatok erre a célra még a hangos sóhajtozás és a minél több embert idegesítő suttogás.
  • Ne felejts el szocializálódni! Mindig tartsd kezed ügyében a mobilod, hogy az érkező üzeneteket minél gyorsabban tudd fogadni – és persze maradjon kapacitás néhány mémre is. Hasznos lehet a társaidnak, ha jegyzeteket küldesz nekik. Ügyelj azonban arra, hogy ezt minél rosszabb felbontású kamerával fényképezd le és minél rosszabb képernyőjű telefonra küldd át. A befotózott jegyzeteket pedig minek törölnéd, egyszer még úgyis biztosan szükséged lesz rájuk…talán… valamikor… a jövőben…
  • Használd ki az én-időt! Mivel a vizsgakészülés akár buli is lehet (attól függ, honnan nézzük), fontos, hogy magadra is gondolj. Ne hagyd ki az olyan felmerülő lehetőségeket, mint belevágni a legújabb sorozatba, új nyelvet tanulni, lemenni és csinálni még egy kávét/teát (ami amúgy a huszonharmadik fél órán belül), venni még egy energiaitalt, megkérdezni a tanulótársakat, nem éhes-e valaki, mémeket nézegetni vagy könyvtárban körülnézni és figyelgetni a körülötted „tanulókat”. Ha éppen arra van szükséged, ne felejts el legalább másfél órán keresztül sírni és átgondolni az életed (kétszer).

Ha a fentieket megtartod, garantáltan sokkal kevesebb időd lesz a tanulásra, de annál jobb hangulatban fog telni a vizsgaidőszak. Reméljük, ezzel is hozzájárulunk vizsgáid sikerességéhez.

Bukásmentes vizsgázást kíván:

a Szinapszis szerkesztősége