Bele szoktál gondolni abba, hogy billiónyi baktérium, vírus és gomba él bennünk, rajtunk, illetve mellettünk és ha kiegyensúlyozott kapcsolatot tartunk fenn velük, az csak az előnyünkre válhat? Ők formálják a bél mikrobiomját, amely egy gazdag ökoszisztéma, és a szervezetünkben számos funkciót lát el.
A jó bélbaktériumok képesek megemészteni azokat az ételeket a beleinkben, amelyeket testünk nem képes. Ezáltal fontos tápanyagok jutnak a szervezetünkbe, és ez kapcsolatban áll az immunrendszer helyes működésével, megvédve a károskórokozóktól. Még nincs meg a pontos recept arra, hogy valójában melyek azok a baktériumok, amelyek egy jól működő, egészséges vastagbélhez kellenek. Amit viszont tudunk, az az, hogy egy egészséges mikrobiomhoz elengedhetetlen a baktériumfajok széles választéka.
Nagyon sok tényező hat az emberi baktériumokra; környezet, gyógyszerek és minden, ami bejut a szervezetünkbe. Ilyen például az antibiotikum, ami megöli a szervezetünket károsító rossz bacikat, de egyben a jókat is. Emiatt fontos az utólagos probiotikum kezelés, mivel a szervezetünk akár egy évig is regenerálódhat. Valójában az is számít, hogy milyen úton születünk, császármetszéssel vagy természetes módon. Mert nem mindegy, hogy a világra jövetelünkkor kinek a baktériumával kerülünk először kapcsolatba, az anya hüvelyében, vagy az orvos kesztyűjén lévőkkel.

Ugyanakkor az egészséges bélrendszer kialakításában a táp-lálkozásunk a legfontosabb tényező. Elengedhetetlenek például az étkezési rostok, a gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek a legjobb üzemanyagnak számítanak a jó baktériumok elszaporodásához. Amikor egy baktérium megemészti a bevitt élelmi rostokat, akkor rövid láncú zsírsavakat termel, triglicerideket. A trigliceridek táplálják a bél nyálkahártyáját, erősítik az immunrendszert, és segítenek megelőzni a gyulladásokat, ezáltal csökkentik a rák kockázatát. Vagyis minél több a rost, annál változatosabb a jó baci a belekben.
A ma elérhető tanulmányok alapján, tudósok végeztek egy kísérletet, ahol egy vidéki, dél-afrikai csoport hagyományos magas rosttartalmú étkezését kicserélték magas zsírtartalmú, vörös húsban és cukorban gazdag, rostszegény amerikai ételekre. És ez fordítva is így történt. Az amerikaiakét pedig rostban gazdag, egészséges ételekre cserélték. Két hét után az eredmény önmagáért beszélt.
Az afrikai csoport vastagbelében gyulladás következett be, és szervezetükben csökkent a vajsav mennyisége. (A vajsav egy rövid láncú zsírsav, ami számos jótékony hatása mellett a vastagbélrák kockázatának csökkentéséért is felel). Mindeközben az amerikai csoport, amelyik a magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú diétát folytatta, ellentétes eredményt ért el. Javult az egészségi állapotuk.
Nézzük meg, mi is történik a jó bélbaktériumainkkal, amikor rostban szegény, cukorban és feldolgozott élelmiszerben gazdag ételeket eszünk!
Először is az alacsony rosttartalom hatására kevesebb tápanyagot kapnak a jó bacijaink, aminek hatására addig éheztetjük őket, amíg egy idő után ki nem halnak. Ennek eredménye egy alacsony diverzitású, éhes bélbacifaj a beleinkben. Ugyanakkor, gyümölcsök, zöldségek, napi egy pohár zöld tea, 1-2 bögre kávé, 1-1,5 dl vörösbor és 2-3 kocka fekete csokoládé jótékony hatással van a jó bélbacik elterjedésére. Ez azért van, mert ezek az ételek tartalmaznak polifenolokat, amelyek a természetben előforduló antioxidáns hatású vegyületek.
Nagyon fontos, hogy az ételeink is jól legyenek elkészítve, mert a minimálisan feldolgozott, friss ételek általában magas rosttartalommal rendelkeznek. Például az enyhén párolt, hirtelen sült húsok vagy nyers zöldségek sokkal előnyösebbek, mint a tocsogós zsírban sült ételek.
Vannak olyan ételelkészítési módok, amelyek jótékony bacikat tartalmaznak, más néven probiotikumokat. A fermentált ételek hemzsegnek az előnyös bacikban, ilyen pl. a Lactobacillus és Bifidobaktérium, amelyek többek között a savanyú káposztában, uborkában és a NATÚR joghurtban is megtalálhatóak.
Ezek a tények valójában csak általános irányelvek. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy teljesen megérthessük, hogy valójában ezek az ételek miként hatnak a mi kis mikrobiomunkra. Már látjuk a pozitív összefüggéseket, de a valóságos belső folyamatot nehéz közvetlenül megfigyelni. Nem tudjuk még pontosan azt sem, hogy ezek az ételek közvetlenül felelősek-e a diverzitás kialakulásáért, vagy valami sokkal bonyolultabb dolog történik bennünk.
Ahogy kezdjük felfedezni a „hatalmas vadont” beleinkben, úgy láthatjuk, mennyire nagy szerepet töltenek ezek a mikroorganizmusok be egészségünk védelmében. A nagyszerű hír pedig az, hogy képesek vagyunk a jó bacik felhalmozására. Tankold fel rostokban, friss és erjesztett ételekben gazdag tápanyagokkal a szervezeted, és így nyugodt lehetsz afelől, hogy a bélbacijaid erősek és egészségesek maradnak, ahogyan ezáltal TE is!

Szerző: Földi Laura

A cikk nyomtatott változatban is megjelent 2018-ban a Szinapszis XIV. évfolyamának 5. számában.