Utazni jó, ez számomra olyan alapigazság, mint hogy a háromszögben a belső szögek összege 180 fok. Novemberi spanyolországi kirándulásom aprópóján szerettem volna bemutatni (és meggyőzni a szkeptikusokat), hogy lehet pénztárcabarát módon is világot látni, így született ez a furcsa hibrid: a Világjáróba oltott tippek-és-jótanácsok-kezdőknek.
Mikor még októberben is kaptam arról kérdéseket, milyen volt a világ másik felén (lásd: Alina Csodaországban), nem féltem-e, vagy egyszerűen csak mennyire inspirálóak a képeim meg a beszámolóim, elgondolkodtam pár dologról. Szerencsére lejártak azok az idők, amikor az utazás egy szűk réteg kiváltsága volt, Schengennek hála megszűntek a belső határok, a mobil applikációk és a sharing economy rohamos terjedése miatt meg lényegesen olcsóbban megúszhatunk egy Európán belüli kiruccanást. Mert nem kell ahhoz kitennünk a lábunkat az öreg kontinensről, hogy egy teljesen más világba cseppenjünk. Jó dolog a spontaneitás, nem tagadom, de ha a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni a vakációból, a gondos tervezés az egyik kulcsszó.

Ősszel talán a leginkább kézenfekvő Délre utazni, a napsütés mellett az olyan előnyök, mint hogy utószezonban olcsóbbak a repjegyek és nem hömpölyög a turistaár mindenhol, szinte garantáltak. Érdemes olyan várost kiszemelni, ahova több fapados légitársaság indít járatokat, ez lenyomja az árakat, sőt a legtöbb cég akciós napokat is tart. Ha pedig jó időre való tekintettel lengébb cuccokat viszel, elég a kézipoggyász is, és bizony lehet hinni a netes okos-pakolós cikkeknek, saját tapasztalatból mondom, a ruhák feltekerése szignifikánsan helytakarékosabb a hajtogatáshoz képest.
Mielőtt teljesen gyakorlatorientálttá válna a cikk, hadd ajánljam drága Olvasóim, hogy vigyázó szemetek Malagára vessétek. Spanyolország mindig egy jó választás, főleg annak, aki szeret finomakat enni (édesszájúaknak a churros kötelező, de egy tapasozást is be kell iktatni), átadni magát a mediterrán életérzésnek. Picasso szülővárosában mindenki megtalálja a számítását – homokos tengerpartján késő ősszel is süttethetjük magunkat, igaz a tengert csak a strammabbaknak javaslom.
Cooltúrára fáj a fogad? Nem csak a Mester szülőházát, meg a neki szentelt hatalmas múzeumot kell felkeresned, a Museo Carmen Thyssen és a párizsi Pompidou Központ helyi galériája is must-see. Ha pedig olyanok vagytok, mint én, hogy nem bírtok megülni a feneketeken, és menni-nézni-mégodaisfelmászni, meg beszívni a történelemmel töményen átitatott levegőt, annak Málaga jó kiindulópont egy Andalúziát felfedező csillagtúrának. Spanyolország legnépesebb tartománya (kiemelkedően magas az UNESCO vilgörökségek száma!) már az ősemberek által is lakott volt, a partvidéki barlangok számos festménye is tanúskodik erről, de karthágói, görög, római felségterület is volt. Kétségkívül a mór uralom nyomta rá a bélyeget leginkább, a Córdobai Kalifátus a nyolcadik századtól a reconquistáig virágzott, és olyan gyönyörűségeket hagyott az utókorra, mint a córdobai Nagymecset vagy a granadai Alhambra Nasrid palotája – aki a Generalife kertből valaha is gyönyörködik a város felett lebegő Alhambrában, sosem fogja elfelejteni, ezek a mórok tényleg tudtak valamit.

Ami szintén kihagyhatatlan, az a flamenco városa, az 1929-es világkiállítás helyszínéül szolgáló Sevilla. Elegáns passzázsok és parkok, a mudéjar stílusban épült Alcázar, a világ legnagyobb gótikus katedrálisa – kettőt pislogunk, és máris beszippant a hangulat, amire még rátesznek egy lapáttal a mindenhol aláfestőt játszó tehetséges utcazenészek.
És hogy hogy lehet mindezt költséghatékonyan megoldani?
Szállás kérdésben az Airbnb bizony megkerülhetetlen; érdemes centrálisabb elhelyezkedésű lakást választani, és hedonisztikusabb gasztrotúráinkat kompenzálandó minél több helyre sétálni (arról nem is beszélve, hogy így ismerjük meg a városok igazi arcait). Napi programjaink összeállításakor keressünk rá turisztikai honlapokon, mikor mi kedvezményes – például Malagában vasárnap délutánonként minden múzeum ingyenes, de diákigazolvánnyal a legtöbb helyre amúgy is olcsóbban mehetünk be.
Amivel viszont a legtöbbet lehet spórolni (nem csak anyagilag, hanem időben is), ha vonat/busz helyett BlaBlaCar-t használunk az egynapos kirándulásokkor. Ez egy telekocsi rendszerhez hasonló mobilalkalmazás, beírjuk kiindulásunk helyét, mikor szeretnénk menni és a kívánt úticélt. Csak aztán győzzünk választani a sok ajánlat közül, ráadásul a legtöbb sofőr felvesz minket a lakhelyünkön. Amin viszont szerintem nem érdemes garasoskodni – bármi, ami neked fontos, élmény, egyszeri és megismételhetetlen.
Szöveg: Lakosa Alina
A cikk nyomtatott változatban is megjelent 2016-ban a Szinapszis XIII. évfolyamának 4. számában.